Nemesbikk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013.(VI.27.) számú rendelete

Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2013. 06. 28

Nemesbikk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2013.(VI.27.) számú rendelete

Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

2013.06.28.

Nemesbikk Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 18. § (1) bekezdésében, kapott felhatalmazás alapján a nemzeti vagyonról szóló 2011.évi CXCVI.törvény 18. § (1) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 107. § feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I.

A rendeket hatálya

1. § (1) a./ A rendelet hatálya az önkormányzatra, az önkormányzati intézményeire,

b./ tárgyi hatálya az önkormányzat vagyonára terjed ki.

II.

Az önkormányzat vagyona

2. § (1) Az önkormányzat vagyona a tulajdonában levő ingatlanokból és ingókból, valamint a pénzvagyonból, értékpapírokból, üzletrészekből és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jogokból áll.

(2) Az önkormányzat vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll.

3. § (1) Az önkormányzat vagyona felett a tulajdonost megillető jogok gyakorlása során e rendelet rendelkezései szerint kell eljárni.

(2) Az önkormányzat, az önkormányzat intézményei a rájuk bízott vagyont kötelesek a rendes gazdálkodás szabályai szerint kezelni és gyarapítani.

4. §

Törzsvagyon

(1) Forgalomképtelen vagyontárgyak:
a) helyi közutak és műtárgyaik,
b) terek, parkok,
c)vizek és víziközműnek nem minősülő közcélú vízilétesítmények,
(2) Korlátozottan forgalomképes törzsvagyontárgyak:
a) Közművek,
b) Önkormányzati költségvetési szervek használatában levő középületek,
c)Sportpálya, Sportöltöző
d)Fiatalok háza
di)
(3) Forgalomképes üzleti vagyon mindazo9n vagyontárgy, amely nem tartozik a törzsvagyon körébe
(4) Az önkormányzat forgalomképtelen vagyonából nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyont nem jelöl meg.

III.

Az önkormányzat vagyonában használata, hasznosítása

5. § (1) Az önkormányzat vagyona feletti használati jogot azok az intézmények gyakorolják, melyek e rendelet hatályba lépésekor a vagyon felett használati joggal rendelkeznek, illetőleg ezt követően a rendelet szerint a használati jogot megszerezték.

(2) Az intézmények által szerzett vagyon az önkormányzat tulajdonába és a szerző intézmény használatába kerül.

(3) Az önkormányzat által szerzett vagyonnak az önkormányzat intézményei használatba adásáról a vagyon szerzője dönt.,

(4) Az önkormányzat intézményei a használat jogánál fogva jogosultak és kötelesek a vagyoni eszközök rendeltetésszerű használatára, működtetésére, fenntartására, a vagyonhoz fűződő közterhek viselésére, tevékenységi körükben a hasznok szedésére.

(5) A használók kötelesek a rájuk bízott vagyont a számviteli előírások szerint nyilvántartani.

6. § (1) A forgalomképtelen vagyontárgyakat nem lehet elidegeníteni, apportálni, biztosítékul adni.

(2) Az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó ingatlan vagyon elidegenítésének, apportálásának, biztosítékként adásának engedélyezése, a polgármester előterjesztése alapján a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(3) Az ingatlan egyéb módon való megterhelésére a 10. §(1) bekezdésben foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

7. § (1) Az önkormányzat intézményei használatában levő ingók ingyenes átadására, apportálására, selejtezésére 10.000,-Ft egyedi, könyv szerinti értékhatár felett az adott intézmény vezetője a polgármester előzetes írásbeli egyeztetését köteles kikérni.

(2) Az önkormányzat intézményei használatában levő ingók értékesítésére, biztosítékul adására vagy egyéb módon történő megterhelésére 300.000,-Ft egyedi könyv szerinti értékhatár felett az adott intézmény vezetője a polgármester előzetes írásbeli egyetértését köteles kikérni.

8. § (1) Az önkormányzat csak olyan gazdasági társaságban vehet részt, amelyben a felelőssége nem haladja meg a vagyoni hozzájárulás mértékét.

9. § (1) A bérletre és haszonbérletre – ingatlanvagyon tekintetében – a hasznosításból jogügyletként származó éves szintre vonatkoztatott bevételre tekintettel az alábbi szabályokat kell alkalmazni:

a/ 100.000,-Ft értékhatárig az intézmény vezetőjének hatásköre. A döntést megelőzően a polgármester véleményét kell kérni.
b/ 100.000,-Ft - 1.000.000,-Ft közötti értékhatárig a polgármester hatáskörébe tartozik. A döntést megelőzően ki kell kérni a képviselő-testület véleményét.
c/ 1.000.000,-Ft-on felüli értékhatár esetében a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A döntésre vonatkozó javaslatot a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

10. §1 (1) Bruttó 5 millió forint értékhatár alatt az önkormányzat az ingatlanának elidegenítéséről saját hatáskörben dönt.

(2) Az ingatlan elidegenítéséből származó bevétel az önkormányzat költségvetését illeti meg.

IV.

Vegyes és záró rendelkezés

11. § (1) Az elidegenítés előkészítése során az ingatlan vagyont minden esetben, az ingó vagyont 500.000,-Ft könyv szerinti értéket meghaladó esetben fel kell értékeltetni. Az erről szóló dokumentációt, az elidegenítés célszerűségét alátámasztó gazdasági számítással együtt a döntésre jogosult elé kell terjeszteni.

12. § (1) A képviselő-testület a községházat 3592 Nemesbikk, Petőfi út 13.sz. Forgalomképtelen törzsvagonelemnek minősíti.

13. § (1) A tulajdonjogilag a rendelet hatályba lépését követően rendezett, illetve szerzett vagyontárgyak forgalomképtelenségének megállapításáról az önkormányzat esetenként dönt.

14. § (1) Az önkormányzati vagyon, annak változásait a 147/1992.(XI.6.) Korm.sz. Rendelet alapján ingatlan vagyon kataszterben kell nyilvántartani. Az önkormányzat intézményei kötelesek saját eszközként nyilvántartani a rendelkezésükre bocsátott vagyont, melynek összevont – törzsvagyoni és egyéb vagyoni megosztásban történő nyilvántartása – a jegyző feladata.

(2) A jegyző köteles a vagyonleltár folyamatos karbantartásáról gondoskodni.

Az önkormányzati vagyont az éves zárszámadáshoz csatolt vagyonleltárban kell kimutatni.
(3) A törzsvagyont a többi vagyontárgytól elkülönítve kell nyilvántartani.
(4) Az önkormányzat ingatlan vagyonát e rendelet 1.sz. Függeléke tartalmazza.

15. § A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg Nemesbikk községi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 8/2007.(XII.13.) számú rendelete hatályát veszti.

1

Módosította a 3/2014. (V.08. Önkormányzati rendelet , hatálybalépés időpontja 2014.V.08.