Nemesbikk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014.(XII.23.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezéséről és a házszám megállapítás szabályairól

Hatályos: 2015. 01. 01

Nemesbikk Község Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2014.(XII.22.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezéséről és a házszám megállapítás szabályairól




Nemesbikk Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51.§ (5) bekezdése és 143.§ (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1) bekezdése a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól a következőket rendeli el.


I. Fejezet

Általános rendelkezések


1.§ (1) A rendelet hatálya Nemesbikk község közigazgatási területére terjed ki.


(2) A rendelet célja, hogy egységesen szabályozza Nemesbikk község közigazgatási területén a közterületek elnevezését, és a házszámozás rendjét.


(3) Személyi hatálya alá tartozik minden természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki Nemesbikk közigazgatási területén ingatlantulajdonnal rendelkezik, vagy annak állandó használója, kezelője.


(4) Nemesbikk község közigazgatási területén, új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületet házszámot átnevezni, megváltoztatni, csak e rendelet szabályai szerint lehet.


2.§ A rendelet alkalmazásában:


a.) Közterület: az épített környezet kialakításáról, és védelméről szóló 1997. évi LXXVII. törvény 2.§ 13. pontjában meghatározott terület, mely szerint közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterületet, amelyet az ingatlannyilvántartás ekként tart nyilván.


b.) Közterület elnevezése: bel és külterületi közutak és terek; rendszerint út, utca, tér, park, köz, sétány stb. utóhangot tartalmazó neve.


c.) Házszám: az építési teleknek, önálló épületnek, és a többlakásos épületben levő, egyes lakásoknak a házsorban elfoglalt egyedi számmal történő megjelölése.


II. Fejezet

Közterületek elnevezése


3.§ (1) Nemesbikk község közigazgatási területén a belterületen található közterületeket el kell nevezni. A külterületi közterületek elnevezhetők. A közterületek nevének megállapítására, és megváltoztatására Nemesbikk Község Önkormányzata képviselő-testülete jogosult.


(2) A közterület elnevezése a közterület nevéből, és a közterület közlekedési vonatkozásából áll.


(3) A közterület név megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti.

a.) polgármester

b.) képviselő-testülete

c.) Nemesbikk Község közigazgatási területén levő ingatlanok tulajdonosai


(4) A település közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület -ide nem értve az egymás folytatásában levő, de különböző helyrajzi számon szereplő közterületeket -nem lehet.


(5) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet lenevezni.


(6) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.


(7) A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket:

a.) Akinek közismert tevékenysége a társadalmi haladást, a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta, és személye közmegbecsülésnek örvend.

b.) Aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett, vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó.

c.) Aki Nemesbikk történetében kiemelkedő szerepet játszott. Tevékenységével hozzájárult a település fejlődéséhez.


(8) Közterület elnevezése külföldi állampolgárságú személyről is történhet, akinek munkássága jelenős szerepet játszott Magyarország vagy Nemesbikk község történelmében.


(9) Személyről történő elnevezés esetén a közterület nevének meg kell egyezni a személy által használt családi és utónévvel.


(10) Közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid, közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.


(11) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló útszakaszhoz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel.




A közterület elnevezésének eljárási szabályainak




4.§ (1) Új közterület kialakítása esetén az elnevezésről a képviselő-testület dönt. Meglévő közterület nevének módosítása, abban az esetben történhet, ha a közterület nevének módosításával érintett ingatlantulajdonosok, illetve az érintett közterületen lakcímmel rendelkezők legalább 60 %-a írásban kéri.


(2) Az érintett által beterjesztett új közterület elnevezésről, a képviselő-testület dönt.


(3) A döntést követően a megváltoztatott közterület elnevezésről az önkormányzat hivatala az érintetteket írásban értesíti, az új elnevezést a helyben szokásos módon közzé teszi.


(4) A döntést követően hivatalból értesítendő a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Tiszaújvárosi Járási Hivatala (okmányiroda, földhivatal), illetékes rendőrkapitányság, katasztrófavédelmi igazgatóság, közmű szolgáltatók, Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.


III. Fejezet


Közterületek névtábláinak elhelyezése


5.§ (1) A közterület nevét a tájékozódást jól segítő közterületi névtáblán kell feltüntetni.


(2) Közterületi névtábla kihelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról az önkormányzat gondoskodik.


(3) Közterületi névtáblát a közterület mindkét oldalán, a közterület elején és végén, valamint útkereszteződésnél a sarokingatlanokon kell elhelyezni.


(4) A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója, az elhelyezést és az ezzel kapcsolatos munkálatokat köteles eltűrni.


(5) A megváltozott utcanevek táblái a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított egy évig piros vonallal átlósan áthúzott eredeti helyükön maradnak.

Az új közterületi névtábla az áthúzott régi mellé kerül. A régi közterületi névtáblát az önkormányzat egy év múlva eltávolítja.







IV. Fejezet

Házszámozás szabályainak



6.§ (1) Névvel ellátott közterület esetén belterületen az ingatlanokat házszámmal kell ellátni.

Egy közterületen belül több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, házszámot csak egy utcára kell megállapítani.

A külterületi ingatlanok jelölése helyrajzi számmal történik, a külterületi ingatlannak házszám adható, de nem kötelező.


(2) Társasházak esetén a társasházat házszámmal kell ellátni. Az épületen belül meghatározandó a földszint vagy emelet, valamint az ajtó száma is. Több épület esetében meghatározandó az épület száma is.


(3) Az ingatlanok házszámozásánál kiegészítő jelzésként, altörés és betűk is alkalmazhatók.


(4) Ha az érintett közterület mentén fekvő földrészletből az előírt felhasználási módnak megfelelően több építési telek kerül kialakításra, a földrészletnek annyi házszámot kell adni, amennyi építési telek kialakítható, vagy amennyi a rajta felépíthető többszintes, önálló kapubejárattal rendelkező lakóépületek száma.


(5) A kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti (alátörés nélküli) sorszáma megszűnik, és az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában a/b/c stb. alátörést kap.


(6) Amennyiben a korábban meghatározott házszámok között olyan ingatlan található, mely korábban nem kapott házszámot, alátörést kell alkalmazni úgy, hogy a két házszám közül a kisebb házszám kap alátörsét (a/b stb.).


(7) Telekegyesítéskor az eredeti házszámokat kötőjellel egymástól elválasztva kell feltüntetni.



(8) Amennyiben egy ingatlannak nem ismert a házszáma, az ügyfél kérelmére a jegyző, hatósági igazolásban igazolja a házszámot.


(9) Egy közterületen levő ingatlanok újraszámozása az érintett ingatlanok tulajdonosai, és a közterületen lakcímmel rendelkezők legalább 60 %-nak írásbeli kérelmére kerülhet sor. Az újraszámozásról a képviselő-testület dönt.


(10) A házszámtáblát az ingatlan utcafronti kerítésére vagy a házfalra kell a tulajdonosnak jól látható helyen elhelyezni.


(11) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség esetén cseréjéről, és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.



V. Fejezet

Záró rendelkezések


7.§ (1) A rendelet 2015. január 01. napján lép hatályba.


(2) Rendelkezéseit a rendelet hatálybalépésekor folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.


(3) A rendelet hatálybalépését megelőzően megállapított és kihelyezett házszámok és közterület elnevezések -azok megváltoztatásának szükségességéig továbbra is érvényben maradnak.



Kelet: Nemesbikk, 2014. december hó 22.






….....................................................                                        …....................................................

                                   jegyző                                                                   polgármester





Záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem.





Kelt: Nemesbikk, 2014. december 23.





                                                                                                    ….......…..........................................

                                                                                                                        jegyző