Nemesbikk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019.(VII.23.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetben nyújtható szociális ellátásokról

Hatályos: 2019. 08. 27- 2021. 09. 14

Nemesbikk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019.(VII.23.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetben nyújtható szociális ellátásokról[1]

Nemesbikk Község Önkormányzata képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban Szt.) ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ban, 48. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. FEJEZET Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében szabályozza a pénzbeli és természetbeni juttatások, valamint szociális ellátások igénybevételének helyi szabályait, rendelkezzék a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások igénybevételének jogosultságáról, mértékéről, igénybevételük módjáról.

(2) A képviselő-testület az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani, egyidejűleg ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót, annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni.

(3) A rendelet az Szt-ben foglalt rendeletalkotási kötelezettségének megfelelően a Szt. 1. § (2) bekezdés felhatalmazása alapján rendelkezik az önkormányzat által nyújtható szociális ellátásokról.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendeletet kell alkalmazni Nemesbikk Község közigazgatási területén életvitelszerűen élő

a.) magyar állampolgárokra

b.) bevándoroltakra és letelepedettekre

c.) hontalanokra

d.) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.

(2) A rendelet hatálya a Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az a)-d) pontokban foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.

(3) A rendelet hatálya kiterjed a Szt. 3. § (3) bekezdésében, meghatározottakra.

(4) A rendelet szerint kell eljárni az (1) és (2) bekezdésben meghatározott személyeken kívül Nemesbikk község területén tartózkodó nem magyar állampolgárságú gyermek védelmében is, ha az ideiglenes hatályú elhelyezés vagy más ideiglenes hatósági intézkedés elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével, vagy elháríthatatlan kárral járna.

Hatásköri szabályok

3. § Az Szt.-ben, valamint a rendeletben meghatározott feltételek átruházott hatáskörében a polgármester dönt: települési támogatás keretein belül a lakhatási támogatásról.

A települési támogatás

4. § A települési támogatást a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban életvitelszerűen együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni. A nyújtandó támogatást úgy kell megállapítani, hogy elősegítsék a család létfenntartási és lakhatási költségeit.

5. § (1) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolni kell

a.) előző havi keresetéről kiállított munkáltatói igazolást

b.) a tárgyévi nyugdíjáról szóló igazolást

c.) a társadalombiztosítási ellátás esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvényt, vagy társadalombiztosítási szerv igazolását

d.) a középfokú vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló esetében az oktatási intézményben kiállított félévi igazolását a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállásáról

e.) álláskereső esetén az együttműködésről, az álláskereső ellátásáról vagy regisztrálásáról a munkaügyi központ illetékes kirendeltsége által kiadott előző havi igazolást, határozatot, vagy aktív korú ellátására való jogosultságot megállapító határozatot.

f.) a szülői felügyeleti jog egyik szülő általi gyakorlása esetén az erre vonatkozó okiratot

g.) a tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolást

h.) A gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése és a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági és gyámhatósági határozatot

(2) Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, illetve gyermektartásdíjban részesül, bontóperi vagy gyermekelhelyezésről szóló ítélet képzett apát megállapító határozat, gyermektartásdíjat megállapító bírói ítélet vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló okirat szolgálhat.

6. § (1) A települési támogatás egészben vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A természetbeni szociális ellátás formájáról és módjáról az ellátást megállapító határozatban kell rendelkezni.

(2) A települési támogatás folyósítása készpénzben, gyógyszer, vagy a jogosult közvetlen költségeihez (gáz, víz, villanyszámla) való hozzájárulással, is történhet a szolgáltató részére történő kifizetéssel.

(3) A készpénzben megállapított települési támogatás felhasználásáról, a jogosult az összeg felvételétől számított 30 napon belül elszámoltatható.

Az ellátások folyósítása

7. § (1) A megállapított támogatás folyósítása az önkormányzat házipénztárából való kifizetéssel történik.

(2) A természetbeni ellátásként megállapított lakhatási támogatás folyósítása havi rendszerességgel történik.

A települési támogatás formái

8. § Települési támogatás

a.) a létfenntartási gondok enyhítése

b.) a lakhatás támogatása

c.) az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való részbeni hozzájárulás céljából nyújtható

9. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg, annak a létfenntartási gondokkal küzdő személynek, aki önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud mert

a.) tartós betegség vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem –kiesése következett be vagy

b.) elemi kár, vagy sérelmére elkövetett bűncselekményből anyagi kára keletkezett, vagy

c.) önhibáján kívül legfeljebb 2 havi közüzemi díjhátraléka halmozódott fel, melyet önerőből nem tud kiegyenlíteni vagy

d.) nagyobb összegű váratlan vagy előre látott kiadásai vannak, amelyeket önerőből nem tud kiegyenlíteni

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a települési támogatás összege, évente maximum 20.000 Ft.

10. § A lakhatás elősegítése érdekében települési támogatásként lakhatási támogatás állapítható meg.

(1) Lakhatási támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az havi 70.000 Ft-ot.

(2) A lakhatási támogatás összege 3.000.-Ft/hó.

(3) A lakhatási támogatás ingatlanonként egy személy részére állapítható meg.

(4) A lakhatási támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától a 12. hónap végéig kerül megállapításra, de legfeljebb a lakáscélú ingatlanhoz kapcsolódó jogviszony időtartamára.

11. § Nem állapítható meg, illetve megszüntethető a települési támogatás annak az aktív korú személynek, aki:

a.) álláskeresőként, illetve akinek a családjában élő személy munkanélküliként munkahely keresés céljából nem működik együtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Tiszaújvárosi Járási Hivatala Munkaügyi kirendeltségével

b.) az általa lakott ingatlan udvarán, valamint a lakásban szeméttároló edény használata nem rendeltetésszerű

c.) az ingatlanhoz tartozó kert, udvar gondozatlan, gyomos

d.) az ingatlan előtti járdának (járda hiányában széles területsávnak)

rendben tartása szemét, gyom, és hó mentesítése nem megoldott

e.) a lakás elhanyagolt, az illemhely állapota nem megfelelő

12. § (1) Települési támogatásként az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulást nyújt annak a személynek, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 500.000.- Ft-ot.

(2) A támogatás összege 30.000 Ft, amely az eltemettető számára kiállított temetési számla ellenében fizetendő ki, az önkormányzat házi pénztárából.

III. FEJEZET Szociális szolgáltatások formái

13. § Az önkormányzat által biztosított szociális alapszolgáltatások formái:

a.) étkeztetést

b.) gyermekjóléti szolgáltatások

14. § Az önkormányzat által adható szociális jellegű támogatások formái

a.) Tanévkezdési támogatása

b.) Téli támogatás

15. § Tanévkezdési támogatás állapítható meg

a.) Az önálló jövedelemmel nem rendelkező általános, közép és felsőfokú képzésben résztvevő tanulók, hallgatók részére, akik tanulói, hallgatói jogviszonyukat iskolalátogatási igazolással bizonyítják, és családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 500.000 Ft-ot.

b.) A támogatás összege 10.000 Ft.

16. § Téli támogatás állapítható meg

a.) 60. életévüket betöltött lakosoknak, akiknek a saját jövedelme nem haladja meg a havi 500.000 Ft-ot.

b.) Olyan gyermekeknek, akik oktatási intézménybe koruknál fogva nem járnak, és családjukban az 1 főre eső jövedelem nem haladja meg a havi 500.000 Ft-ot.

c.) Az egyszeri támogatás összege 10.000 Ft.

Záró és hatályba léptető rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba

(2) Ezen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat pénzbeli és természetben nyújtható ellátásokról szóló 6/2018.(IX.14.) önkormányzati rendelet.

Kelt: Nemesbikk, 2019. július 22.

Nagy Géza Bódogh Bertalan

jegyző polgármester

Záradék:
A rendeletet a mai napon kihirdetem.

Kelt: Nemesbikk, 2019. július 23.

Nagy Géza

jegyző


[1] Az önkormányzati rendeletet a Nemesbikk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 17. §-a hatályon kívül helyezte 2021. szeptember 15. napjával.