Nemesbikk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020.(V.19.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 05. 20

Nemesbikk Község Önkormányzata Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvény módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt – feladat- és hatáskörét gyakorló Nemesbikk Község Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében a helyi önkormányzat részére meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva és a Képviselő-testület hatáskörét gyakorolva, a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1.§. A rendelet célja, hogy Nemesbikk Község lakosainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza Nemesbikk Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2.§. Az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tartja, hogy Nemesbikk Község minden lakosának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokbavételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.

3.§. A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

Az önkormányzat közművelődési céljai és feladatai

4.§.  Az önkormányzat kiemelt közművelődési céljai:

a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,

b) a település és a vonzáskörzete természeti, környezeti, kulturális, művészeti közösségi értékeinek közismertté tétele, és ennek érdekében találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése, a kulturális turizmus és az idegenforgalom fejlesztése, támogatása,

c) a község közművelődési, kulturális hagyományainak ápolása, továbbfejlesztése, a helyi értékek megismertetése és védelmének erősítése, hagyományőrző közösségek működésének segítése,

d) a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése,

e) az egyetemes, nemzeti és nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása,

f) együttműködés a helyi civil szervezetekkel, alapítványokkal, egyesületekkel,

g) a közművelődési esélyegyenlőség elősegítésének biztosítása,

h) a civil közösségek együttműködésének ösztönzése,

i) a kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése,

j) az ifjúság számára szabadtéri közösségi színtér kialakítása,

k) bekapcsolódás az országos, a regionális, a térségi idegenforgalmi hálózatokba.

5.§.  Az önkormányzat a kötelező közművelődési feladatainak az alábbiakat tekinti:

a) az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok és nyelvtanfolyamok szervezése, az egyéni kulcskompetenciák fejlesztése a közösségi művelődés különböző formáin keresztül,

b) a község környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

c) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,

d) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

e) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,

f) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,

g) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

h) az „európai lét” kulturális vetületének megvalósítása,

i) az önkormányzat fenntartásában működő közgyűjteményi intézmények közművelődési tevékenységének támogatása.

A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

6.§. (1) Az önkormányzat az e rendelet 4-5. §-ában foglalt célok és kötelező feladatok ellátására közművelődési intézményeket, közösségi színtért biztosít, melyek működtetése érdekében közművelődési megállapodást köt.

(2) A polgármester közösségi szintér színhelyéül a

- 3592 Nemesbikk, Petőfi út 1. szám alatti, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant, a Művelődési Ház és

- 3592 Nemesbikk, Petőfi út 13. szám alatti, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant, a Teleház és Könyvtár

 épületét jelöli ki.

Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

7.§. A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

A közművelődési feladatellátás finanszírozása

8.§. (1) A képviselő-testület a közművelődési tevékenység finanszírozásához szükséges pénzügyi feltételeket az állami feladatfinanszírozásból, a központi érdekeltségnövelő támogatásból, saját bevételeiből és a pályázatokon elnyert forrásokból biztosítja.

(2) E rendelet 3-4. §-ában megjelölt feladatok ellátásának mértékét a képviselő-testület a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében határozza meg.

(3) A közművelődési helyszín és alapellátás biztosításán túl a finanszírozás módja elsősorban feladatfinanszírozás, amely pályázati keretek között zajlik külön önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek szerint, és a feladatok ellátásához szükséges részbeni vagy teljes támogatás pályázati úton nyerhető el.

Záró rendelkezések

9.§. E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.


Andrásné Szendrei Rozália s.k.                                                dr. Gorta Tünde s.k.

polgármester                                                                                 jegyző



A rendelet 2020. május 19. napján kihirdetésre került.


dr. Gorta Tünde s.k.

       jegyző