Nemesbikk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2021. (III. 10.) önkormányzati rendelete

A helyben keletkező mezőgazdasági eredetű avar és kerti hulladékok égetésének szabályairól szóló 4/2017. (V.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 03. 16- 2021. 03. 16

Nemesbikk Község Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.03.) Korm. rendelet 1. §-ában  kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület feladat- és hatáskörét gyakorolva  az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,  a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdésének c) pontjában, valamint 48 §-a (4) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § 


Nemesbikk Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 4/2017. (V.17.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3.§ (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


3.§ (2)  A kerti hulladék elégetésére csak akkor kerülhet sor, ha más újra hasznosítási lehetőség nem alkalmazható.

2. §


A Rendelet 4. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


4. § (1)  Az égetés során a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett avar, kerti hulladék semmisíthető meg.


(2) A kerti hulladékkal együtt kommunális, és ipari eredetű hulladék vagy veszélyes hulladék (műanyag, gumi, vegyszer, festék, illetve azok maradékai) nem égethető.


(3) Lábon álló növényzet égetése tilos.

3. §


A Rendelet 5 §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


5. § Kerti hulladék égetése kizárólag március 16 és május 31. valamint szeptember 15. és október 31. közötti időszakokban végezhető. A határidő kezdő- és utolsó napján az égetés végezhető.

4. §


A Rendelet 6. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


6.§ (1) Avart, és kerti hulladékot csak kialakított tűzrakó helyen és telken belül szabad égetni úgy, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa.


(2)A tűzrakó helyet az épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.


(3) Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos

5. §


A Rendelet 7. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


7. § (1) Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar, kerti hulladék esetén szabad végezni, és az égetés során, az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani.


(2) Az égetés folyamatának gyorsítására, éghető folyadék nem alkalmazható.


(3) A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.


(4) Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése, megakadályozható, illetve eloltható.


(5) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, hamu eloltásáról, belocsolásáról.


(6) A település közigazgatási területén kívül keletkezett, és elhelyezett kerti hulladékot a település területére behozni, és azt ott elégetni tilos

Záró rendelkezések

6.§


(1) A rendelet 2021. március 16. napján lép hatályba.


       

      Andrásné Szendrei Rozália                                 Harangozóné Vitális Márta Klára

                   polgármester                                                                   jegyző

Kihirdetve: 2021. március 10. napján.


Harangozóné Vitális Márta Klára

                   jegyző