Nemesbikk Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2020. évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Hatályos: 2021. 05. 30

a 2020. évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Általános indokolás

INDOKOLÁS

A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdésében foglaltak alapján: „Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni”.

Erre tekintettel a 2021. május 27-én elfogadásra beterjesztett, önkormányzati rendelet-tervezet a 2020. évi pénzügyi terv végrehajtásáról szóló …. /2021. (…..) önkormányzati rendelet indokolását az alábbiakban teszem közzé:

Általános indokolás

A jogszabályok – köztük az önkormányzati rendeletek – tartalmi és technikai deregulációja kiemelt jogpolitikai célkitűzés. A 2020. évi pénzügyi terv végrehajtásáról szóló … /2021. (…..) önkormányzati rendelet megalkotása indokolt, mivel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a jegyző által elkészített zárszámadási rendelet-tervezetet a polgármester a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig terjeszti a képviselő-testület elé. A zárszámadásról a képviselő-testület rendeletet alkot.

A döntés meghozatalára a felhatalmazást a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése biztosítja, amely kimondja:

Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.

A Magyarország kormánya által a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021.(I. 29.) Korm. rendelet alapján elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel, valamint a jelzett jogszabályban foglalt felhatalmazás alapján az alábbi döntés meghozatala szükséges.

Részletes indokolás

1. §

A rendelet bevételi és kiadási fő összegeket mutatja be. Az önkormányzat 2020. évi bevételeinek és a kiadásainak fő összegét, valamint a finanszírozási bevételeket, kiadásokat és a költségvetési maradványt állapítja meg. Szabályozza az 1, és 2 mellékletek tartalmát.

2. §

A rendelet a 3-8 mellékletek tartalmát részletezi.

3. §

Szabályozásra kerül, hogy a jegyző feladata figyelemmel kísérni a költségvetési maradványt érintő fizetési kötelezettségek teljesítését.

4. §

Szabályozásra kerül, hogy a jegyző feladata a rendelet elfogadását követően a költségvetési maradvány összegéről értesíteni a költségvetési intézményt.

5. §

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.