Nemesbikk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról

Hatályos: 2021. 09. 15

a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról

Általános indokolás

INDOKOLÁS

A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdésében foglaltak alapján: „Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni”.

Erre tekintettel a 2021. …………-án elfogadásra beterjesztett, a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló …./2021. (…...) önkormányzati rendelet tervezet indokolását az alábbiakban teszem közzé:

Általános indokolás

A jogszabályok – köztük az önkormányzati rendeletek – tartalmi és technikai deregulációja kiemelt jogpolitikai célkitűzés. A pénzbeli és természetbeni nyújtható szociális ellátásokról szóló 7/2019.(VII.23.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatát javasolta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal is, mivel több rendelkezése is módosítást igényel. A rendelet felülvizsgálata más szempontból is indokolt, mivel a rendelet nem szabályozta a gyermekvédelmi ellátásokat, a szociális étkeztetés részletes szabályozása szükséges, valamint a Család- és Gyermekjóléti szolgáltatást 2016. január 1. napjától a Nemesbikki Család- és Gyermekjóléti Szolgálat biztosítja, amit szabályozni kell a rendeletben.