Nemesbikk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 06. 29
egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről
Részletes indokolás
Az 1–20. §-hoz
INDOKOLÁS
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdésében foglaltak alapján: „Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni”.
A jogalkotásról szóló törvény 22. § (1) bekezdése szerint a jogalkalmazás és az utólagos hatásvizsgálat tapasztalatait is figyelembe véve a Kormány tagja gondoskodik arról, hogy a tárgykört érintő új jogi szabályozás vagy módosítás megalkotása során, ennek hiányában e célból kiadott jogszabály keretében
a) az elavult, szükségtelenné vált,
b) a jogrendszer egységébe nem illeszkedő,
c) a szabályozási cél sérelme nélkül egyszerűsíthető, a jogszabály címzettjei számára gyorsabb, kevésbé költséges eljárásokat eredményező szabályozással felváltható,
d) a normatív tartalom nélküli, tartalmilag kiüresedett vagy egyébként alkalmazhatatlan, vagy
e) az indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű szabályozást megvalósító,
a feladatkörébe tartozó jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezésére, illetve megfelelő módosítására kerüljön sor.
(2) Az (1) bekezdés szerinti felülvizsgálat lefolytatásáról az általa alkotott rendelet esetén a Magyar Nemzeti Bank elnöke, az önálló szabályozó szerv vezetője, az önkormányzati rendelet esetén a jegyző gondoskodik.
Erre tekintettel a 2022. június 27-én elfogadásra beterjesztett, egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről szóló …../2022. (…...) önkormányzati rendelet tervezet indokolását az alábbiakban teszem közzé:
Általános indokolás
Az önkormányzat rendeletei áttekintésre kerültek, és a Nemzeti jogszabály tár felületén és az önkormányzat nyilvántartásában az önkormányzat költségvetéséről és zárszámadásáról szóló rendeletek nem kerültek hatályon kívül helyezésre, azonban ezen rendeletek végrehajtása már megtörtént, szükségtelenné vált, és 2012. évig a szükségtelen rendeletek hatályon kívül helyezésre kerül.
Részletes indokolás
1.- 19. §
A hatályon kívül helyezendő rendeletek felsorolása.
20. §
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.