Nemesbikk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról

Hatályos: 2023. 02. 01

Nemesbikk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1. melléklethez
Általános indokolás
A védőnői körzet átalakítása miatt az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 2016. évben elfogadott rendeletet felül kellett vizsgálni és új rendelet megalkotása indokolt. A rendelet tervezetet a 2022. november 7. napján tartott ülésen már elfogadta a Képviselő-testület, mely véleményezésre megküldésre került a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz az Országos Tisztifőorvos és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Mezőkövesdi Járási Hivatalhoz Népegészségügyi Osztály véleményének megkérése céljából. Mindkét véleményező szerv támogatta a tervezet elfogadását. A Nemzeti Népegészségügyi Központ javasolta, hogy a Hejőszalontai Napsugár Óvoda is szerepeljen a rendelet mellékletében, melynek eleget tettünk. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Mezőkövesdi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály javaslata, hogy a rendelet csak 2023. február 1-én lépjen hatályba, mivel eddig kapja meg a működési engedélyt és tudja megkötni a finanszírozási szerződést Hejőszalonta Önkormányzata a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Miskolci igazgatóságával.
Részletes indokolás
1. §
A rendelet hatályát tartalmazza, mely kiterjed a háziorvosi, fogorvosi védőnői és ügyeleti ellátásra.
2. §
Szabályozza, hogy vegyes háziorvosi, vegyes fogorvosi és területi védőnői ellátás működik a településen. A vegyes háziorvosi körzet önállóan, a vegyes fogorvosi körzet Hejőbába központtal és a területi védőnői ellátás Hejőszalontával. Az ügyeleti ellátást a Mezőcsát székhelyen látja el Társulás útján. A rendelet 1. melléklete tartalmazza az utcák megnevezését.
3.-4. §
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz, a rendelet 2023. február 1. napján lép hatályba és a korábbi rendelet hatályon kívül helyezését.