Nemesbikk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 06. 02

Nemesbikk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.02.
a 2022. évi pénzügyi terv végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
A képviselő-testület a zárszámadási rendeletben történő meghatározására az Mötv. 143. § (4) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján jogosult. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a jegyző által elkészített zárszámadási rendelet-tervezetet a polgármester a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig terjeszti a képviselő-testület elé. A zárszámadásról a képviselő-testület rendeletet alkot. A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerint a Képviselő-testület feladat és hatáskörét a polgármester gyakorolja.
Nemesbikk Község Önkormányzata 2022. évi pénzügyi tervének végrehajtásáról szóló zárszámadás elkészült, melyet az alábbiak szerint terjesztek a Képviselő-testület elé
I.
BEVEZETŐ
Nemesbikk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2022. március 11. napján fogadta el az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló rendeletét, ami a költségvetés végrehajtásának időszakában módosításra került.
Az önkormányzat 2022-ben felhalmozásra és felújításra összességében 381 736 971 Ft-tal fordított többet, mint 2021-ban.
A Képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetését 0 Ft működési forráshiánnyal fogadta el.
A 2022. évi költségvetésünket az előző évekhez hasonlóan a kiadások csökkentése és a kényszerű takarékosság jellemezte.
A kiadások lehetséges csökkentésével, átütemezésével sikerült a fizetőképességet biztosítani.
Az önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szerv az éves beszámolási kötelezettségnek eleget tettek, melyek továbbítása a MÁK felé megtörtént.
A hivatal az intézmény vonatkozásában a kötelező számszaki egyezőséget felülvizsgálta és azt dokumentálta.
II.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (2) bekezdés a)-d) pontjaiban előírt indoklások
Az önkormányzat költségvetési mérlege, pénzeszközök változása
Az önkormányzat pénzkészlete (bankszámlák, pénztárak) 2022. január 1-jén 77 634 569
Ft volt., a 2022. december 31-i záró pénzkészlet 169 612 749 Ft.
1.
1. kihatással járó döntések
A többéves kihatással járó döntésekből származó működési és felhalmozási célú kötelezettségek összege ……0………… Ft. A működési célú kötelezettségek az előző évekről áthúzódó kötelezettségek.
Az önkormányzat hitelállománya összesen 2022. december 31-én ……0………. Ft.
A beruházásoknál és a felújításoknál a 2022. évre áthúzódó és megvalósuló feladatokat és munkákat mutattuk ki.
Az önkormányzatnak 2022. december 31. napjával nem volt kezességvállalása, a korábbi évek kezességvállalásai a fizetési kötelezettségek teljesítése miatt megszűntek. Kezességvállalás érvényesítésére nem került sor.
Közvetett támogatások
1.
1. közvetett támogatások tényleges összege …0.. Ft, mely a következő jogcímeken jelentkezett:
1.
1.
1.
1.
1.
1.
1. állomány alakulása
2022. december 31-én az önkormányzatnak külföldi hitelező felé adósság állománya nem volt. A 2022. évi költségvetést, valamint a következő évet terhelő belföldi szállítói kötelezettségként a mérlegben 6.278.910.- Ft került kimutatásra, melyből nem lejárt 6.278.910.- Ft Ft, 1-90 nap közötti lejáratú 0 Ft.
Az intézmények 2022. évi utolsó finanszírozására 2022. december 22-én került sor, melyből az eddig beérkezett 2022. évi fizetési határidejű számláikat egyenlítették ki. Ezt követően még érkeztek 2021. évi fizetési határidejű számlák (melyek 2023. január hónapban kifizetésre kerültek). Ezek összegét lejárt adósság állományként kell kimutatni.
1.
1. helyzet alakulása
Az önkormányzat eszközeinek értéke 2022. december 31-én 1 781 573 571 Ft, mely 60 %-kal (716 921 721 Ft-tal) növekedett az előző évhez képest.
A tárgyi eszközök állománya 1 576 034 317.- Ft. 204 %-os növekedést mutat, melynek oka, hogy önkormányzati szinten a tárgyévi beruházások értéke meghaladta a tárgyévben elszámolt terv szerinti amortizációt.
Növekedés következett be a pénzeszközöknél, melynek év végi állománya 169 612 749.- Ft.
A követelések vonatkozásában csökkenés tapasztalható, mértéke 276 % az előző évhez képest, melynek növekedés az elnyert pályázatokra kiutalt előleg összege.
Az önkormányzat intézményeinél az érték nélkül nyilvántartott eszközök állományát (0-ra leírt használatban lévő és használaton kívüli eszközök) kimutattuk.
Az önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségek, részesedések alakulása
Az önkormányzat tulajdonában nincs gazdálkodó szervezet. A részesedések nincsenek.
Tisztelt Képviselő-testület!
A 2022. évi költségvetési rendeletben megfogalmazott célok a végrehajtás során szükségessé vált módosításokkal együtt teljesültek. A fejlesztések eredményeként a működés takarékosabbá vált, a szolgáltatások színvonala emelkedett. 2022-ben több Képviselő-testületi döntés is a szigorú, takarékos és ésszerű gazdálkodást helyezte az előtérbe, pl.:
csak azon beruházások, felújítások engedélyezése, melyek végrehajtása nem okozott likviditási gondot az önkormányzat gazdálkodásában.
A fenntartható fejlődés érdekében, 2022-ben folyamatosan elemeznünk kellett a gazdasági folyamatokat, figyelembe véve az önkormányzat erre irányuló döntéseit.
A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet (továbbiakban: Bkr.) 11. § (2a) bekezdése értelmében az önkormányzat valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles az éves költségvetési beszámolóval együtt a Bkr. 1. melléklete szerinti vezetői nyilatkozatot a polgármesternek megküldeni. A költségvetési szervek vezetői ennek a kötelezettségüknek eleget tettek. A vezetői nyilatkozatok a zárszámadási rendelet tervezet mellékletét képezik.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 17. §-a alapján a zárszámadási rendeletet előkészítő jegyző előzetes hatásvizsgálatot végzett, melyben felmérte a szabályozás várható következményeit.
A zárszámadási rendelettervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
Társadalmi, gazdasági, hatások
A zárszámadási rendeletben foglaltak végrehajtásával az önkormányzat elősegítette a településen élők helyzetének javítását (fejlesztések, közfoglakoztatási programok működtetése, stb.). A szociálisan rászoruló társadalmi rétegek támogatásában előrelépés történt (étkeztetés, falugondnoki szolgálat stb).
A rendeletben foglaltak végrehajtásának költségvetési hatását az előterjesztés részletesen tartalmazza.
Környezeti és egészségügyi következmények
A 2022. évben az önkormányzat a megkezdte a szennyvízberuházást.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
A zárszámadási rendeletben foglalt pénzügyi,- számviteli és szociális előírások végrehajtása a szakmai, ügyintézési és adminisztratív feladatok végrehajtásában többletfeladatokat jelentettek a költségvetési szervek számára.
A jogszabályok megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A zárszámadási rendelet megalkotását szükségessé teszi az Mötv. és az Áht. előírásai, melynek elmaradása törvényességi mulasztásnak számít, ami támogatás megvonásával jár.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A zárszámadási rendeletben rögzítettek végrehajtásához a személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek rendelkezésre álltak.
A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait.