Ipolydamásd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015 (XII.7.) önkormányzati rendelete

az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Hatályos: 2015. 12. 15

Ipolydamásd község Önkormányzata Képviselő-testületének


9/2015.(XII.7.) önkormányzati rendelete


az építészeti és természeti értékek helyi védelméről



Ipolydamásd község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. Törvény 24. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I.

Általános rendelkezések

1.§


1./ A Ipolydamásd település közigazgatási területén található műemlékek, természetvédelmi területek, valamint az önkormányzat képviselő-testülete által helyi védelemben részesített értékek védelme a település minden polgárának alapvető kötelessége.


2./ A helyi védelem célja a településnek és környezetének, valamint az ott található értékes építészeti és természeti elemek jellegzetességének, hagyományos megjelenésének megőrzése.


2.§


1./ Helyi védelem tárgyát képezi mindaz az épített vagy természeti területek (épület, utcarész, településrész, épületrész, szobor, emlékmű, növény, növény-együttes, stb.) amelyet a képviselő-testület esztétikai, néprajzi, történeti, régészeti vagy környezeti értéke miatt védendőnek minősít.


2./ A rendelet hatálya nem terjed ki a műemlékekről, valamint a természetvédelemről szóló törvény rendelkezései alapján védelem alá helyezett értékekre.


3./ A helyi védelem lehet területi és egyedi.


a) Helyi védelmi területnek minősítendő a település és a természeti környezet olyan összefüggő része, amely a jellegzetes település szerkezet történelmi folyamatosságát képviselő, ahol a település és környéke arculatát meghatározó építmények, növények együttest alkotnak, illetve a természeti környezetnek az a része, ahol számos védett növény vagy állat él. Ugyancsak védettnek minősíthető a helyileg védett építmény környezete.

b) Az egyedi védelem az építmény, szobor, harangláb, kereszt, emlékmű egészére, vagy részletére, vagy a hozzá tartozó földrészletre is kiterjedhet. Egyedi védelem tárgya lehet egy értékes növény, illetve növénycsoport is (66/1999.(VIII.13.) FVM rendelet 2 § (2) bekezdés).







II.

A helyi védelem irányítása

3.§


A helyi védelem irányítása az önkormányzat képviselő-testületének feladata. A helyi védelmi munkával járó szakigazgatási és hatósági feladatokat a jegyző látja el. A helyi védelmi munkához felhasználható a helyi társadalmi szervezetek közreműködése.


III.

Védetté nyilvánítás és ennek megszüntetése


1./ A védetté nyilvánításról, illetve annak megszüntetéséről az önkormányzat képviselő – testülete rendelettel dönt.


2./ A helyi védettség alá tartozó értékeket a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


3./ A védetté nyilvánítást, vagy annak megszüntetését állapotfelméréssel (fotókkal), értékvizsgálattal kell megalapozni, amelyhez kérni kell szakértők és a területen működő társadalmi szervezete véleményét.


4./ A védetté nyilvánítást nem befolyásolja a védetté nyilvánítandó érték tulajdonviszonya, de a döntés előtt tájékoztatni kell a tulajdonost ennek hatásáról, és a véleményét ki kell kérni.


5./ A védett értékről a 66/1999.(VIII.13.) FVM rendelet 8. §-ában meghatározott nyilvántartást kell vezetni.


6./ A védelemben részesített vagy megszüntetés tényét a helyben szokásos módon közzé kell tenni, s erről írásban külön értesíteni kell:


  • a védett érték tulajdonosát, kezelőjét,
  • a védetté nyilvánításra vagy megszüntetésre javaslatot tevőt,
  • építmény esetén az Országos Műemlékvédelmi Hivatalt, természeti érték esetén a területi természetvédelmi hatóságot,
  • területi védelem esetén értesíteni kell az érintett utakat, közműveket üzemeltető szerveket is.


5.§


1./ A védelem alatt álló építményt, területet vagy természeti értékeket meg kell jelölni.


2./ A védett épületet táblával kell megjelölni.


3./ A jelzés elhelyezéséről a tulajdonos hozzájárulásával az önkormányzat gondoskodik.


6.§


1./ Helyi védettség alá helyezést, illetve annak megszüntetést bárki (természetes, és jogi személy egyaránt) kezdeményezheti.


2./ A védetté nyilvánításra, illetve annak megszüntetésére vonatkozó javaslatnak tartalmaznia kell:


  • a védendő érték pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),
  • a védendő érték rövid ismertetését, leírását,
  • a kezdeményezés indokait.


IV.

A védett épületek, területek hasznosítása, fenntartása hatósági eljárás

7.§


1./ A helyileg védett értékek fennmaradásának feltétele, megőrzésének módja elsősorban a rendeltetésszerű használat. (66/1999.(VIII.13.) FVM 7.§)


2./ Más hasznosítás esetén törekedni kell a közcélú felhasználásra. (66/1999.(VIII.13.) FVM 7.§)


3./ A használat a védett értéket nem veszélyeztetheti.


4./ A védett érték állapotának megóvása elsősorban a tulajdonos feladata.


5./ A védett érték tulajdonosa kérheti az érték megóvása érdekében az önkormányzat támogatását. Az önkormányzat – pénzügyi helyzetének, teherbíró képességének függvényében – költségvetésből támogatást adhat.


6./ A támogatás elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.


8.§


1./ A védett építményen külső vagy belő felújítási, helyreállítási, átalakítási, bővítési, korszerűsítési, bontási, víz- és kertépítési, tájrendezési, képző- és iparművész restaurálási, továbbá a védett építmény jellegét és megjelenését bármely módon érintő egyéb munkálatok, illetve épületkutatás (falkutatás) végzéséhez, az építmény használati módjának megváltoztatásához, valamint növény, növény-együttes kivágásához az építési hatóság engedélye szükséges.


2./ Védett épületek korszerűsítését, átalakítását, bővítését a védettség nem zárja ki, de az épület utcafrontra néző homlokzat nem változhat.


3./ Védett növényegyedek kivágásához engedély csak a fák biológiai pusztulása, valamint veszélyessé válás esetén adható.


4./ Védett természeti területen végzett munkálatok az értékeket nem veszélyeztethetik, a terület jellegét nem változtathatják meg.


5./ Védett területre (utcák, utcarészek, természeti területek) építési engedély csak úgy adható, hogy a munkák a terület jellegét ne változtassák meg.




V.

Záró rendelkezések

10.§


E rendelet 2015. december 15. lép hatályba.


Ipolydamásd, 2015. november 27.





           Rományik Ferenc sk.                                              Bahil Emilné dr. sk.

             polgármester                                                                     jegyző





A rendelet kihirdetve: 2015. december 7.





                                                           Bahil Emilné dr. sk.

                                                                     jegyző