Ipolydamásd Község Polgármesterének 10/2020.(XII.22.) önkormányzati rendelete

a köztemető használati rendjéről

Hatályos: 2023. 09. 15

Ipolydamásd Község Polgármesterének 10/2020.(XII.22.) önkormányzati rendelete

a köztemető használati rendjéről

2023.09.15.

Ipolydamásd Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott jogkörében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a), h), pontja, a 32. a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdése, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A szabályozás célja, hogy Ipolydamásd község területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető jogot a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés biztosítása érdekében; szabályozza a temetők működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

(2) A tisztességes temetéshez való jog bármely megkülönböztetésre tekintet nélkül mindenkit megillet.

(3) A temetés módja lehet világi és egyházi.

(4) Halottakat eltemetni csak temetési helyen szabad.

2. § (1) A rendelet hatálya a Ipolydamásd község közigazgatási területén fekvő, az önkormányzat tulajdonában álló működő temetőre, az ott folyó temetkezési és temető-fenntartási, sírhelyhasználati tevékenységre, valamint a temetői szolgáltatásokat igénybevevő, illetőleg a tevékenységeket végző természetes és jogi személyekre terjed ki.

(2) Az Önkormányzat területén az alábbi temető található: 274, 139 hrsz.

(3) A köztemető tulajdonosa az Önkormányzata.

Temető fenntartása, üzemeltetése

3. § (1) A köztemető

a) fenntartásáról a helyi önkormányzat gondoskodik.

b) üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat az önkormányzat látja el.

(2) Az önkormányzat gondoskodik a temetők fenntartásával kapcsolatos feladatok, tevékenységek ellátásáról, illetve gondoskodik a temető közüzemi díjainak megfizetéséről.

(3) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

A temető létesítményei

4. § (1) Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket az alábbiak szerint biztosítja:

a) a meglévő utakat karbantartja a parcellák megközelítésére,

b) parkosítást, fásítást végez,

c) egy ravatalozót tart fenn,

d) a keríts anyaga drótkerítést,

e) egy helyen vízvételi lehetőséget,

f) hulladék-lerakóhelyet működtet a temetőben keletkezett hulladék gyűjtésére 1 db konténer elhelyezésével. A konténer elszállításáról, kiürítéséről az önkormányzat gondoskodik a szolgáltatóval kötött szerződés alapján.

(2) A ravatalozó tartozékai felszerelése: a szükséges villanyvételi lehetőség. (A ravatalozóban lévő, temetéshez szükséges tárgyak az önkormányzattal szerződésben lévő temetkezési szolgáltató tulajdona.)

A temetőhasználat szabályai

5. § (1) A temetési hely felett rendelkező köteles a temető használatára vonatkozó jogszabályokat és jelen rendeletben foglaltakat betartani, a megváltott helyet gondozni, környezetét gyommentesítéssel, vagy fűnyírással rendben tartani.

(2) A temetési hely környezetének számít a szomszédos sírhelyig/sírboltig tartó terület, út fele.

(3) A köztemető környezetvédelme és köztisztaságának megőrzése, valamennyi temetőlátogató kötelezettsége, ezért mint a szerves (növény) mint a szervetlen hulladékot hulladéktároló helyeken elhelyezni köteles.

(4) A sírokra, 0,5 méternél magasabbra növő fákat, bokrokat nem szabad ültetni.

(5) Tilos a sírhely körül virágot, fát, bokrot ültetni, padot, betonlépcsőt vagy egyéb tárgyat elhelyezni.

(6) A rendelet hatálybalépésekor a sírokon már meglévő, 1 m magasságot meghaladó növényzet gondozását, ápolását, metszését a sírhely bérlője köteles úgy elvégezni, hogy a látogatók és a szomszédos sírhelyek biztonságát ne veszélyeztesse.

(7) A temetőben meggyújtott gyertyát – zárt mécses kivételével – a tűzveszély elkerülése végett a távozás előtt el kell oltani.

6. § (1) Tilos a temetőben minden olyan magatartás vagy tevékenység, mely a temető látogatók kegyeleti érzését sérti!

(2) A temetőben 14 éven aluli gyermek kísérő nélkül nem tartózkodhat!

(3) A temetőben – vakvezető kutya kivételével – állatot bevinni tilos!

7. § (1) A temetőben keletkezett hulladékot a kihelyezett hulladékgyűjtőkben kell elhelyezni.

(2) A sírok, sírboltok építésénél, lebontásánál keletkezett sírkő maradványokat a sír létesítője a munkáltok megkezdését követő 15 napon belül a temető területéről köteles elszállítani.

(3) A törmelékek, maradványok konténerbe történő elhelyezése tilos.

(4) A sírok fölé emelt síremlékek, fejfák továbbá a sírboltok karbantartásáról, helyreállításáról saját költségén annak létesítője, illetve örököse köteles gondoskodni.

(5) Leromlott állapotú, düledező síremlékek helyreállítására az önkormányzat a létesítőt vagy örököst felszólítja.

(6) Élet és vagyonbiztonság veszélyeztetése esetén az önkormányzat a vészhelyzetet megszünteti és erről a létesítőt vagy örököst értesíti. A felmerült költségek a létesítőt vagy örököst terhelik.

Ravatalozó használatának, igénybevételének szabályai

8. § (1) A temető ravatalozójának használata nem kötelező, ha a temetőbe szállított halott - a kötelező azonosítást követően - haladéktalanul eltemetésre kerül.

(2) A temetőbe beszállított - kötelező azonosítást követően - haladéktalanul eltemetésre nem kerülő holttesteket a temetésig a ravatalozó épületben kell tartani.

8. § (1) A temető ravatalozójának használata nem kötelező, ha a temetőbe szállított halott - a kötelező azonosítást követően - haladéktalanul eltemetésre kerül.

(2) A temetőbe beszállított - kötelező azonosítást követően - haladéktalanul eltemetésre nem kerülő holttesteket a temetésig a ravatalozó épületben kell tartani.

Temetési helyek

9. § (1) A temetőben kialakított sírhelytáblák és temetési helyek igénybevételével lehet temetkezni.

(2) A temetőben a következő temetési hely biztosított: koporsós sírhely, urnás sírhely, urnafülkék.

10. § (1) A temetési helyek méretük és az eltemethető személyek száma szerint a következők:

a) egyes sírhely: alapmérete 110 x 210 cm mélysége 200 cm

b) dupla sírhely: alapmérete 190 x 210 cm mélysége 200cm

(2) A temetési helyek közötti távolság minimálisan 50 cm. A sorok közötti távolság minimálisan: 80 cm

(3) A sírhelyeken sírdomb felhantolása nem kötelező, létesítése esetén a sírdomb magassága legfeljebb 30 cm lehet.

(4) Urnasírhely alapterülete 80 X 100 cm és a talaj szintjétől legalább 0,5 m mélységbe kell elhelyezni. Egy urnasírhelyre 2 urna helyezhető el.

(5) Az egyes sírhelyre további 2 urna, a kettes sírhelyre 2-2 urna rátemethető.

(6) Az urnafülke mérete 30 cm x 30 cm. Urnafülke esetén - lentről kezdve - balról jobbra haladva soronként lehet urnafülkét megváltani és benne urnát elhelyezni. Az urnafülkét, kizárólag természetes csiszoltkővel lehet lefedni.

(7) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(8) Kegyeletet vagy a közízlést sértő síremléket felállítani tilos.

11. § (1) Temetési helyekért térítési díjat, illetőleg újraváltás esetén újraváltási díjat kell fizetni. Az újraváltási díj fizetési kötelezettség a lejárat utolsó napját követő napon keletkezik.

(2) Aki az (1) bekezdésben foglalt határidőt elmulasztja, az önkormányzat kérelemre, méltányosságból eltekint a rendelkezési jog megszűnésétől, amennyiben a hatályba lévő rendeletben meghatározott díj szerinti elmaradt újraváltási díját visszamenőleg megfizeti.

(3) A rendelet 10. § (5) bekezdésében szereplő sírhelyre történő – urna - rátemetésért egyszeri térítési díjat kell fizetni urnánként.

(4) A térítési díjakat a jelen rendelet 1. melléklet tartalmazza.

(5) A temetési helyekkel való ésszerű gazdálkodás érdekében még élő személy részére temetési hely nem foglalható le, kivétel természetesen a kettes sírhelynél van.

12. § (1) A temetési hely kijelölését az eltemettetőnek a fenntartótól kell kéri. A temetési szándékot minden esetben be kell jelenteni a fenntartónak.

(2) Ugyancsak be kell jelenteni bármely okból bekövetkező sírnyitási, temetési hely felbontási szándékot. Ilyen esetekben a bejelentéskor be kell mutatni a temetési hely megváltását igazoló befizetési csekket, vagy egyéb iratot, mellyel bizonyítani, vagy legalább valószínűsíteni lehet a rendelkezési jogosultságot.

(3) Újonnan megkezdett sorokban csak a sorban következő sírhelyet lehet igényelni.

(4) A koporsós rátemetéshez, ha nem telt el 15 év sírnyitási engedély szükséges. Az engedélyt a fenntartónak be kell mutatni.

(5) A sírok kiásását, betemetését, és az ezzel együtt járó munkákat a kegyeleti szolgáltató, hozzátartozó végezheti vagy végeztetheti el.

A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

13. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) koporsós temetés napjától számított 25 év.

b) urnafülke, urnasírhely esetén 10 év.

(2) A rendelkezési jog időtartamát az első elhelyezéstől kell számítani.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható. Az újból megváltott temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama az újbóli megváltás idején érvényes eredeti időtartammal azonos.

A temetőfenntartási díj és szolgáltató által fizetendő díj

14. § (1) Temetőben vállalkozásszerű munkát végzők, kivéve a temetkezési szolgáltatókat, temetőfenntartási díjat kötelesek fizetni.

(2) A temetőfenntartási díj mértéke: 1.000,- Ft/alkalom.

(3) A temetőfenntartási díjat a munka megkezdése előtt kell a költségvetési számlára vagy az önkormányzat házipénztárába befizetni.

15. § (1) A temetői létesítmény igénybevételéért a temetkezési szolgáltatónak díjat kell fizetni.

(2) A díj mértéke: 5.000,- Ft/alkalom.

(3) A díjat a létesítmény igénybevétele előtt kell a költségvetési számlára vagy az önkormányzat házipénztárába befizetni.

16. §1

1. melléklet a 10/2020. (XII. 22.) önkormányzati rendelethez a 10/2020. (XII. 22.) önkormányzati rendelethez

A temetési helyekért fizetendő díjak

Az elhunyt

életében életvitelszerűen
Ipolydamásdon tartózkodott

életében életvitelszerűen nem Ipolydamásdon tartózkodott

Egyes sírhely

10.000 forint

20.000 forint

Kettes sírhely

15.000 forint

30.000 forint

Urna sírhely

10.000 forint

30.000 forint

Urnafalba helyezés

15.000 forint

30.000 forint

Sírhelyre történő urna ráhelyezés

5.000 forint/urna

10.000 forint/urna

Életvitelszerű a tartózkodás: ha az elhunyt életében, a ipolydamásdi lakásban, üdülőben tartós ott lakásra rendezkedett be és azt ténylegesen egész éven át, nem idényszerűen, nem időszakosan használta. A hozzátartozó az elhunyt életvitelszerű tartózkodását közüzemi számlákkal, különösen hulladékszállítási szerződés, vízdíj, kábel TV, elektromos áram) igazolja.
1

A „Záró rendelkezések” alcímet (16. §-t) az Ipolydamásd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.