Apaj Község Önkormányzatának 9/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2014. 05. 01

Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv., továbbá az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. rendelkezései alapján, az 1999. évi LXIX. tv. 1. § (1) bekezdésére tekintettel a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Apaj Község területén található közterületekre.
(2) E rendelet alkalmazása szempontjából közterületnek minősül:
a) az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet,
b) a belterületi földrészletek, illetve építmények közhasználatra átadott része,
c) az önkormányzat tulajdonában lévő átmenetileg használaton kívül álló, nem mezőgazdasági művelési ágú kül-, és belterületi földterület.
(3) Az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek filmforgatási célú használatával összefüggő feltételeket e rendelet 16/B. § és 16/C. §-a tartalmazza.

A közterület használata és a közterület-használati hozzájárulás


2. § (1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartásával – bárki szabadon használhatja.
(2) Nem minősül rendeltetésszerűnek a közterület használata, ha az kizárja vagy korlátozza, hogy az ezzel érintett közterületet, vagy annak egy részét más személy rendeltetésének megfelelő célra használja.
3. § (1)  A közterület rendeltetéstől eltérő célú használatához (továbbiakban: közterület-használat) a tulajdonos hozzájárulása (továbbiakban: közterület-használati hozzájárulás) szükséges
(2)  A közterület-használati hozzájárulás beszerzése kötelező az alábbi esetekben:
a) közterületbe nyúló üzlethomlokzat (például: portál, kirakatszekrény), ernyőszerkezet, hirdető- és cégtábla elhelyezése,
b) árusító és egyéb fülke, pavilon, ideiglenes építmény, vendéglátóipari előkert elhelyezése közterületen,
c) építőanyag, építési törmelék, tüzelőanyag 48 órán túli elhelyezése közterületen,
d) közterület építési munkákra történő igénybe vétele (például: géptárolás, föld elhelyezése, stb.),
e) közterületen végzett alkalmi és mozgóárusítás,  mozgóboltból történő árusítás,  javító-szolgáltató tevékenység,
f) közterület vendéglátóipari vagy turisztikai célú hasznosítása,
g) kiállítás vásár, alkalmi vásár, sport és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység közterületen,
h) hirdető-berendezés és/vagy reklámhordozó közterületen való elhelyezése,
i) gyűjtőláda elhelyezése közterületen,
j) alapzatos zászlórúd közterületen való elhelyezése,
k) üzlet előtti közterület kereskedelmi célú igénybevétele,
l) gépjármű árusítása közterületen,
m)  a közterületen járda illetve kapubehajtó létesítéséhez,
n)  a közterületen növényzet ültetéséhez.
4. § Járművek közterületen történő tárolása tilos.
4/A. §  (1) Szeszes ital fogyasztása közterületen – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – tilos.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom hatálya nem terjed ki az Apaj Község Önkormányzata által szervezett, vagy az általa engedélyezett rendezvény területére, a rendezvény ideje alatt.
(3) A (2) bekezdés szerinti rendezvénynek minősül különösen a falunap, a nyugdíjas találkozó, a művelődési házban tartott bármely rendezvény, amely alatt a művelődési házhoz tartozó területen valósítják meg a magatartást.
(4) E § alkalmazásában közterület: a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 29. § (2) a) szerinti közterület.
5. § (1) A közterület-használati hozzájárulást az köteles beszerezni, aki a közterületet a 3. § (2) bekezdésében meghatározott módon kívánja igénybe venni. A 3. § (2) bekezdésének d) pontjában meghatározott tevékenység esetén az építtetőnek vagy a kivitelezőnek kell közterület-használati hozzájárulást beszerezni.
(2) A közterület igénybevételére irányuló kérelmet jelen rendelet 2. számú mellékletét képező nyomtatványon (kérelem) kell benyújtani, legkésőbb a közterület tervezett használata előtti 15. napig. A kérelemhez csatolni kell a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására szolgáló okirat másolati példányát az eredeti bemutatása mellett.
(3)  A rendelet 3. § (2) bekezdés m) és n) pontjaiban nevesített építési, illetve telepítési munkát a 3. mellékletében meghatározott „Bejelentő lapon” kell bejelenteni.
6. § (1) A közterület-használatra irányuló kérelemről, az építéshatóság állásfoglalásának figyelembevételével a Polgármester dönt a kérelem benyújtását követő 5 napon belül.
(2) A közterület-használati hozzájárulást csak meghatározott időtartamra, illetve feltétel bekövetkezéséig, kizárólag e rendeletben meghatározott célra lehet megadni.
(3) A közterület-használati hozzájárulásnak tartalmaznia kell:
a) a kérelmező nevét és lakóhelyének illetve székhelyének, telephelyének címét,
b) a közterület-használat célját és időtartamát, illetve azt a feltételt amelynek bekövetkezéséig a hozzájárulás érvényes,
c) a közterület használat helyének, mértékének és egyéb feltételeinek meghatározását,
d) tájékoztatást a közterület-használat időtartama alatt szükséges állagmegóvási és köztisztasági kötelezettségekről,
e) a közterület-használati díj mértékét, illetve megfizetésének módját és határidejét,
f) a közterületet érintő tevékenységben a kérelmezőn kívül résztvevő más személyek megnevezését.
(4) A közterület-használati hozzájárulás, illetve a hozzájárulás megtagadásának egy példányát meg kell küldeni:
a) a kérelmezőnek,
b) a közterület-felügyelőnek,
c) az építéshatóságnak.
7. § A közterület-használati hozzájárulás nem pótolja a más jogszabályokban előírt egyéb engedélyek beszerzését.
8. § (1) A közterület-használati hozzájárulás alapján a közterületet a kérelmező, illetve a 6. § (3) bekezdésének f.) pontjában meghatározott személyek (Továbbiakban együtt. jogosult) használhatják.
(2) A jogosult köteles a közterület-használati hozzájárulás egy eredeti vagy másolati példányát a helyszínen magánál tartani, és azt az ellenőrzésre jogosult személy felhívására ellenőrzés céljából felmutatni.
Az ingatlanok előtti járdák, kapubehajtók létesítésének, és növényzet ültetésének szabályai
8/A. § (1) A járdák és kapubehajtók hatósági engedéllyel építhetők.
(2) Az ingatlanok előtti járdákat és kapubehajtókat úgy kell kialakítani, hogy azokon az akadálymentes közlekedés biztosított legyen.
(3) A járda szélessége minimum 120 cm.  A járda betonból, vagy térkövezéssel készülhet.
(4) A kapubehajtók beton, térkő (viacolor), vagy gyephézagos betonelem burkolattal építhetők.
(5) A közterületen növényzetet úgy lehet elhelyezni, hogy azok a közlekedést, a közterületen elhelyezett műtárgyak, légvezetékek rendeltetésszerű működését, az utak láthatóságát ne akadályozzák, az utak (járdák) állapotát ne rongálják. A közterületen sövény, bokor vagy cserje növényzet nem telepíthető.
(6) A közterületre telepített növényzet gondozása a közterülettel határos ingatlan tulajdonosának kötelezettsége.
(7) A közterületen kialakított nyílt rendszerű csapadékvíz szikkasztó árokrendszer betöltése, nyomvonalának áthelyezése, burkolása és növényzettel való betelepítése tilos.

A közterület-használati hozzájárulás érvényességének megszűnése, az érvényesség meghosszabbítása


9. § A közterület-használati hozzájárulás érvényét veszti:
a) a meghatározott időtartam lejáratával,
b) a meghatározott feltétel bekövetkeztével,
c) visszavonással,
d) ha a kérelmező bejelenti, hogy a közterület igénybevételével a közterület-használati hozzájárulás érvényének lejárata előtt felhagy,
e) a kérelmező halálával, vagy jogutód nélküli megszűnésével,
f) ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvényét veszti, vagy a jogosult a tevékenység folytatására való jogosultságát egyéb okból elveszti. Ezt a jogosult az erről való tudomásszerzését követően haladéktalanul köteles írásban bejelenteni a Polgármesternek.
g) a kérelmező a közterület-használati díjat a közterület-használati hozzájárulásban meghatározott határidőig nem fizeti meg.
10. § A közterület használati hozzájárulást azonnali hatállyal vissza kell vonni, ha a jogosult a közterületet rongálja, a köztisztasági vagy egyéb kötelezettségeinek nem tesz eleget, vagy a közterület-használati hozzájárulásban előírt egyéb feltételeket nem teljesíti.
11. § (1) A közterület-használati hozzájárulás érvényének megszűnése után a jogosult köteles a közterületet kártalanítási igény nélkül eredeti állapotába visszaállítani, és megtisztítani.
(2) Az eredeti állapot visszaállítására a jogosult erre irányuló kérelmére a polgármester írásban legfeljebb 30 napig terjedő halasztást adhat, azonban a halasztás időtartamára a jogosult köteles közterület-használati díjat fizetni.
12. § (1) A 3. § (2) bekezdésének d) pontjában meghatározott tevékenység esetén a közterület-használati hozzájárulás időtartamát a Polgármester egy alkalommal legfeljebb 30 nappal meghosszabbíthatja, a közterület használat módjának és mértékének változatlanul hagyása mellett.
(2) A meghosszabbítás iránti kérelmet a közterület-használati hozzájárulás jogosultja az abban meghatározott határidő lejáratát megelőző 5. napig írásban kérelmezheti. A kérelemről a Polgármester 3 napon belül dönt, és döntéséről mindazokat értesíti, akik az eredeti döntéséről is értesültek.

A közterület-használati díj


13. § (1) A közterület-használatáért közterület-használati díjat kell fizetni.
(2) A közterület-használati díj mértékét ezen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
(3) A Képviselő-testület minden év december 31-ig felülvizsgálja a közterület-használati díj mértékét.
14. § (1) A díjszámítás szempontjából minden töredék négyzetmétert egészként kell figyelembe venni.
(2) Hirdető-berendezés és reklámhordozó esetén annak hirdetőfelületét kell számításba venni.
15. § A közterület-használati díjat a kérelmező a közterület-használati hozzájárulásban megjelölt határidőben köteles megfizetni.
16. § Nem kell közterület-használati díjat fizetni:
a) a közterületi rendezvényeken egészségügyi és köztisztasági célokat szolgáló létesítményekért és tárgyakért,
b) a fegyveres erők, fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, a tűzoltóság és a vízügyi szolgálat közterületi létesítményeiért,
c) azokért a létesítményekért, tárgyakért és eszközökért, amelyek közvetlen életveszély vagy balesetveszély elhárítását szolgálják közterületen,
d) az építési törmelék 48 órán túli közterületen való elhelyezéséért, ha az építési törmeléket olyan szabványosított konténerben gyűjtik, amelyet az Önkormányzat által szervezett köztisztasági szolgáltatást végző szolgáltató bocsát a a jogosult rendelkezésére,
e) a bárki által ingyenesen látogatható sport és kulturális rendezvényekért;
f) közterület turisztikai célú hasznosításáért,
g) az 1 m2 alatti nagyságú hirdető- és cégtábla,  hirdető-berendezés és/vagy reklámhordozó közterületen való elhelyezése esetén.
16/A. §  A rendelet 13-16. §-ban foglalt rendelkezéseit (közterület használati díj) a 8/A. §-ban foglalt, az ingatlanok előtti járdák, kapubehajtók létesítésével, és növényzet ültetésével kapcsolatban nem kell alkalmazni.
16/B. §  (1) Az önkormányzat tulajdonát képező közterületek filmforgatási célú igénybevételéért jelen rendelet 3. mellékletében meghatározott mértékű díjat kell megfizetni.
(2) A közterület használatáért hatósági szerződésben megállapított díjat a közterület használatát kérelmező az önkormányzat részére a közterület használatának megkezdéséig vagy sürgős szükség esetén a használat megkezdését követő munkanap végéig banki átutalással megfizetni.
(3) A közterület filmforgatási célú használatának engedélyezésére irányuló kérelmeket a Pest Megyei Kormányhivatalnál kell benyújtani.
(4) A képviselő-testület a filmforgatási célú közterület-használathoz kapcsolódó hatáskörei gyakorlására a jegyzőt jelöli ki.
16/C. §  (1) A közterület filmforgatási célú használata során a környező lakóingatlanok használatának, a közintézmények és üzletek működésének minél kisebb zavarásával kell eljárni, így különösen tekintettel kell lenni a lakók éjszakai pihenésének biztosítására. Ennek biztosítása céljából este 20 óra és reggel 6 óra között jelentős hanghatással vagy fényhatással járó tevékenység nem végezhető, ha a forgatási helyszín 200 méteres körzetében lakó- vagy üdülőingatlanok találhatók.
(2) A közterület filmforgatási célú használata során a stáb technikai kiszolgáláshoz és parkolásához kapcsolódó közterület-használat a közlekedést nem akadályozhatja, valamint az üzletek és intézmények működéséhez kapcsolódó parkolást csak az adott intézmény vagy üzlet működését nem zavaró módon és terjedelemben befolyásolhatja.
(3) Amennyiben a filmforgatást a közterület használatát kérelmezőnek fel nem róható esemény akadályozza, úgy ezt a közterület használatát kérelmező haladéktalanul köteles bejelenteni az önkormányzatnak. Az önkormányzat a bejelentést követően haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül köteles a filmforgatást akadályozó körülményt megvizsgálni, és annak elhárítását megkezdeni. Az elhárítás megkezdésének minősül az érintett közterületen az akadály elhárításához szükséges bontási, építési, szerelési munka megrendelése is. Az önkormányzat ezt követően tájékoztatja az akadályoztatás várható időtartamáról a közterület használatát kérelmezőt. Az önkormányzat az akadály elhárítását követő napon köteles a közterület használatát kérelmezőnek ismételten biztosítani.
(4) Amennyiben vis maior esemény akadályozza a közterület használatát, úgy a vis maior esemény megszűnését követően az önkormányzat akkor köteles a közterület filmforgatási célú további használatát az eredeti kérelemnek megfelelően biztosítani, ha a közterület a filmforgatás céljára biztonságosan használható, továbbá a közterület használata a településen folyó védekezési vagy helyreállítási munkákat nem akadályozza.
(5) Arra az időszakra, melyre a közterület filmforgatási célú használatára engedéllyel rendelkező a közterület használatában neki fel nem róható okokból akadályozva van nem köteles díjat fizetni.
(6) Amennyiben a filmforgatást akadályozó körülmény megszüntetése az önkormányzat tájékoztatása szerint olyan időt vesz igénybe, amely következtében közterület használatát kérelmező a közterület további használatára nem tart igényt, úgy az általa már kifizetett közterület-használati díj és a közterület-használat tényleges időtartamára számított díj különbözetét az önkormányzat köteles számára a közterület használat megszűnését követő 8 napon belül visszafizetni.

A közterület használatának ellenőrzése, a jogellenes közterület-használat következményei


17. § (1) A közterület használatát az arra jogosult  a helyszínen ellenőrizheti.
(2) Aki a közterületet hozzájárulás nélkül, vagy az abban meghatározottól eltérő módon, vagy azt meghaladó mértékben használja, vagy a közterület- használati díjat határidőre nem fizeti meg, vagy a közterület meghatározott célra történő használatára vonatkozó tilalmat megszegi, köteles az ellenőrzésre jogosult felhívására a jogellenes használatot haladéktalanul megszüntetni, és kártalanítási igény nélkül az eredeti állapotot 5 napon belül helyreállítani. Amennyiben a jogellenes közterület használó az eredeti állapotot a felhívástól számított 5 napon belül nem állítja helyre, az önkormányzat azt a mulasztó költségére elvégeztetheti.
(3) A jogellenes közterület használó köteles a közterületet eredeti állapotába haladéktalanul helyreállítani ha azt:
a) élet- és/vagy balesetveszély, vagy
b) jelentős anyagi kár, vagy
c) a közrend vagy közbiztonság, vagy
d) egyéb jelentős közérdek
indokolja. A kötelezettség elmulasztásának esetére a (2) bekezdés rendelkezései megfelelően irányadóak.
(4)  A közterület használatának ellenőrzésére jogosult
a) a polgármester, valamint az általa kijelölt személy
b) a jegyző,
c) a közös önkormányzati hivatal ügyintézője.
18. § Hatályon kívül helyezte a 3/2014. (III. 24.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdés a) pontja. Hatálytalan 2014. május 1-től.

Értelmező és záró rendelkezések


19. § E rendelet alkalmazásában:
a) Jármű: közúti szállító- vagy vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska - azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosoknak minősülnek.;
b) Fülke: szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajhoz rögzített, illetve azon álló huzamos emberi tartózkodásra alkalmas 2 négyzetmétert meg nem haladó alapterületű építmény;
c) Pavilon: szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajhoz rögzített, illetve azon álló huzamos emberi tartózkodásra alkalmas 2-12 négyzetméter alapterületű építmény;
d) mozgóárusítás: a kereskedő vagy megbízottja olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak (pl. kosár, tricikli, fagylaltos kocsi);
e) mozgóbolt: önjáró vagy gépjárművel vontatott, az üzlet feltételeinek megfelelő árusító hely.
20. § Hatályon kívül helyezte a 3/2014. (III. 24.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdés b) pontja. Hatálytalan 2014. május 1-től.

Hatálybalépés és átmeneti rendelkezések a 9/2008. (VI. 30.) rendelethez


21. § A 2008. július 1-ét megelőzően közterületen elhelyezett hirdető berendezésre és/vagy reklámhordozóra, alapzatos zászlórúdra, gyűjtőládára vonatkozó közterület-használati hozzájárulás iránti kérelmet e rendelet hatálybalépésétől számított 60 napos jogvesztő határidőn belül lehet beadni.
22. § E rendelet 2008. július 1-én lép hatályba, és ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 3/1993. (II. 4.) rendelet.

1. melléklet a 9/2008. (VI.30.) számú rendelethez


A rendelet 3. § (2) bekezdésében meghatározott használat jogcíme szerint a közterület használatáért a 13. § (1) és (2) bekezdései szerint az alábbi díjakat kell megfizetni.

A közterület-használat jogcíme

A közterület-használati díj mértéke

Közterületbe nyúló üzlethomlokzat (például: portál, kirakatszekrény), ernyőszerkezet, hirdető- és cégtábla elhelyezése


320 –Ft/m2/hó+ÁFA


árusító és egyéb fülke, pavilon, ideiglenes építmény, vendéglátóipari előkert elhelyezése


320–Ft/m2/hó+ÁFA


építőanyag, építési törmelék, tüzelőanyag 48 órán túli elhelyezése közterületen

80 –Ft/m2/nap+ÁFA

közterület építési munkákra történő igénybe vétele (például: géptárolás, föld elhelyezése, stb.)

160 –Ft/m2/nap+ÁFA


közterületen végzett alkalmi és mozgóárusítás,  mozgóboltból történő árusítás,  javító-szolgáltató tevékenység,

320 –Ft/m2/nap+ÁFA

közterület vendéglátóipari célú hasznosítása


400 –Ft/m2/hó+ÁFA


kiállítás vásár, alkalmi vásár, sport és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység

4.000 – Ft/nap+ÁFA


hirdető-berendezés és/vagy reklámhordozó közterületen való elhelyezése


4.000-Ft/év+ÁFA + az 1 m2 feletti rész után további 200-Ft/m2/év+ÁFA


gyűjtőláda elhelyezése közterületen

400 –Ft/m2/hó+ÁFA

alapzatos zászlórúd közterületen való elhelyezése


400 –Ft/év+ÁFA

Üzlet előtti közterület kereskedelmi célú igénybevétele

400 –Ft/m2/nap+ÁFA

gépjármű árusítása közterületen

80 –Ft/gépjármű/nap+ÁFA

2. melléklet a 9/2008. (VI.30.) rendelethez



Illetékbélyeg

helye





KÉRELEM

közterület-használati hozzájárulás iránt



A kérelmező adatai


Név:….........................................................................................................................................................................


Lakóhely(Székhely, telephely):..........................................................................................................................................................


….........................................................................................................................................................................





A közterület használat adatai


Célja:….........................................................................................................................................................................


….........................................................................................................................................................................


Helye: ….........................................................................................................................................................................


Az érintett terület nagysága:...........................................................................................................................................................


Időtartama/vagy a feltétel ameddig a használat tart:.....................................................................................................................................................................


….........................................................................................................................................................................


A használat módja:….........................................................................................................................................................................




A közterület-használatban résztvevő más személyek adatai:


Név:….........................................................................................................................................................................


Lakóhely(Székhely, telephely):..........................................................................................................................................................


….........................................................................................................................................................................


Név:….........................................................................................................................................................................


Lakóhely(Székhely, telephely):..........................................................................................................................................................


….........................................................................................................................................................................


Név:….........................................................................................................................................................................


Lakóhely(Székhely, telephely):..........................................................................................................................................................


….........................................................................................................................................................................




Vázlatrajz a közterület-használatról:























Kelt: …................................................................



…................................................................

                                                                                                                              kérelmező

3. melléklet a 9/2008. (VI. 30.) rendelethez


A rendelet 16/B. § (1) bekezdésében meghatározott használat jogcíme szerint a közterület használatáért a az alábbi díjakat kell megfizetni, amelyek az ÁFÁ-t tartalmazzák.


KÖZTERÜLET HELYE

HASZNÁLAT MÓDJA

KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI DÍJ

Település közterületei

Forgatási helyszín

250-Ft/m2/nap

Technikai kiszolgálás

100-Ft/m2/nap

Stáb parkolása

80-Ft/m2/nap