Apaj Község Önkormányzatának 14/2009. (XI.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakótelkek kedvezményes áron történő értékesítéséről

Hatályos: 2014. 06. 12

Apaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.)  16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - az önkormányzat tulajdonában lévő lakótelkek központilag nem szabályozott kedvezményes értékesítéséről - a következő rendeletet alkotja:

1. § E rendelet hatálya - a (2) bekezdésben foglaltakat kivéve - kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő azon ingatlanokra (továbbiakban: lakótelkek), amelyek a településrendezési tervvel összhangban lakásépítés céljára hasznosíthatók.


(2) Nem terjed ki e rendelet hatálya azokra a lakótelkekre, amelyeket a képviselő-testület pályáztatás, vagy liciteljárás útján történő eladásra jelöl ki.


2. § E rendelet alapján a képviselő-testület által erre kijelölt lakótelkek a 3-4. § szerinti feltételekkel bruttó 2500.-Ft/m2 áron értékesíthetők. A kedvezményes áron történő értékesítésről a benyújtott vételi ajánlat alapján a Képviselő-testület dönt. A kedvezményes árú lakótelek vételi ajánlat mintája a rendelet 1. számú melléklete.


3. § (1) Kedvezményes lakótelek vásárlására azok jogosultak akik,

a) a vételi ajánlat benyújtását megelőző legalább három éve  apaji állandó lakóhellyel rendelkeznek, és
b) azt első önálló saját tulajdonú lakás megépítéséhez vásárolják, feltéve, hogy vállalják az építés 1 éven belüli megkezdését és a lakótelek 3 éven belüli beépítését.


(2) A kérelmező házastársak, és élettársak közül az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek legalább az egyik félnek meg kell felelnie.


(3) Ha a telekre több igénylő jelentkezik, a kiválasztásnál - a 18 éven aluli gyermekek számát figyelembe véve - előnyben részesül a többgyermekes család.


4. § (1) Kedvezményes telekvásárlásra vonatkozó vételi ajánlatot a rendelet 1. számú mellékletében foglalt nyomtatványon kell megtenni, melyben nyilatkozni kell az igénylőnek nyilatkozni kell a 3. §-ban előírt feltételekről.
A kedvezményt és a beépítési kötelezettséget, illetve a (3) – (4) bekezdésben foglaltakat az adásvételi szerződésben rögzíteni kell, a beépítési kötelezettséget az ingatlan-nyilvántartásban is be kell jegyeztetni.


(2) Az önkormányzattól kedvezményesen vásárolt lakótelekre a tulajdonszerzéstől számított 3 évre elidegenítési tilalmat kell bejegyeztetni.


4/A. §  A Kócsag és Gém utcák mentén levő lakótelkeket nettó 2.000.000 Ft-is áron értékesíti az önkormányzat azzal, hogy a vevő köteles a víz- és csatornahálózat-fejlesztési hozzájárulást is megfizetni, függetlenül attól, hogy ténylegesen ráköt-e a hálózatra.


5. § Ez az önkormányzati rendelet 2009. december 1-én lép hatályba.