Apaj Község Önkormányzatának 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete

Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete a gépjárműadó törvény hatálya alá nem tartozó egyéb járműadóról

Hatályos: 2014. 11. 28

Apaj község Önkormányzata Képviselőtestületének 15/2014 (Xl. 28.) önkormányzati rendelete

A gépjárműadó törvény hatálya alá nem tartozó Egyéb Járműadóról



Apaj község Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.§ (1) bekezdésében, valamint 1/A.§-ban kapott felhatalmazás alapján, a helyi közszolgáltatások biztosítása érdekében, Apaj község illetékességi területén a gépjárműadó törvény hatálya alá nem tartozó bizonyos járművekre járműadó elnevezéssel vagyoni típusú adókötelezettséget állapít meg, továbbá a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



A rendelet hatálya


  1. §


(1) Adóköteles a magyar hatósági rendszámtáblával ellátott

a) mezőgazdasági vontató,

b) lassú jármű,

c) lassú jármű és/vagy mezőgazdasági vontató pótkocsija,

d) a munkagép.

(2) A járműadó határozatlan időre kerül bevezetésre.

(3) A járműadó alanya az a - a közúti közlekedési nyilvántartásban a naptári év első napján Apaj-i lakóhellyel feltüntetett - magánszemély, aki a naptári év első napján a jármű üzemben tartója, ennek hiányában tulajdonosa, több tulajdonos vagy üzemben tartó esetén pedig az, akinek a nevére a forgalmi engedélyt kiállították.


Az adó alapja és mértéke


  1. §


(1) A járműadó alapja — a 7. § (1) bekezdésben foglaltak kivételével — az 5. § (1) bekezdés a), b), d), e) és f) pont esetében a jármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye, kW-ban kifejezve. Ha a hatósági nyilvántartásban a jármű teljesítménye csak lóerőben van feltüntetve, akkor a lóerőben kifejezett teljesítményt 1 ‚36-tal kell osztani, s az eredményt a kerekítés általános szabályai szerint egész számra kell kerekíteni. Ha a hatósági nyilvántartás a jármű teljesítményét nem tartalmazza, akkor az adóalany a jármű azonosító adataival megkeresi az illetékes közlekedési hatóságot a jármű teljesítménye közlése végett. Ez esetben ezt az adatot kell a jármű adóalapjának tekinteni.

(2) A járműadó mértéke az (1) bekezdésben foglalt adótárgyak esetén 200,- Ft/kW.

(3) A járműadó alapja — a 7. § (2) bekezdésben foglaltak kivételével - az 5. § (1) bekezdés c) pontja szerinti jármű a hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya) növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával.

(4) Az adó mértéke a (3) bekezdésben foglalt adótárgyak esetén minden megkezdett 100 kg után 200,- Ft/év.


Adómentesség

  1. §


(1) Mentes a járműadó alól a 6. § (1) bekezdése szerinti jármű, amennyiben teljesítménye az 30kW-t nem haladja meg.

(2) Mentes a járműadó alól az 5. § (1) bekezdés c) pontja szerinti adótárgyak közül az egytengelyes pótkocsi, valamint a 3,5 tonnát meg nem haladó raksúlyú jármű.

Eljárási rendelkezések


  1. §


(1) A járműadót az adóalany önadózással állapítja meg a hatósági nyilvántartásban a tárgyév első napján nyilvántartott adatok alapján.

(2) A járműadót évente két egyenlő részletben kell megfizetni.

(3) Az első részletfizetési határideje minden év március 15.-e, a második részletfizetési határideje minden év szeptember 15. napja.

(4) A járműadó bevezetésének évében az adóalany az adott év január 31. napjáig köteles az adó megállapításához szükséges valamennyi — az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon — adatot szolgáltatni az adott év január 1-jei állapotának megfelelően.


(5) Az adóalanynak nem kell újabb bevallást tennie mindaddig, míg a szolgáltatott adatokban változás nem következik be.



Záró rendelkezések


  1. §


(1) Az e rendeletben külön nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdését, a 42/B. §-t és a 43. § (3) bekezdését, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit 2015. január 1. napjától kell alkalmazni.


  1. §


Ez a rendelet 2014. november 28-án lép hatályba.


Apaj, 2014. november 28.




Novák Pál dr. Barcsai Antal

polgármester sk. jegyző sk.


Kihirdetve Apaj Község Önkormányzat épületének hirdetőtábláján

2014. november 28-én.




dr. Barcsai Antal

jegyző