Apaj Község Önkormányzatának 14/2015. (IX.14.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék, valamint a szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 09. 15

Apaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14./2015.(IX.15.) számú önkormányzati rendelete az avar és kerti hulladék, valamint a szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól


Apaj Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 5. és 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ (1) A rendelet hatálya Apaj Község közigazgatási területén a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában avarnak és kerti hulladéknak minősül az ingatlan használata során keletkezett, másként nem hasznosított (komposztált) növényi maradvány (fű, lomb, gyökérmaradvány, szár, levél, nyesedék stb.).

2.§ (1) Az avart és kerti hulladékot elsősorban komposztálással hasznosítani kell.

(2) Apaj község közigazgatási területén az avart és kerti hulladékot égetni csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete, és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad. A tűzrakó hely épülettől és egyéb éghető anyagtól legalább 6 méter távolságra legyen.

(3) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételek megteremtéséről, valamint eszközök rendelkezésre állásáról (oltóvíz, homok stb.).

(4) Az avar és kerti hulladék között kommunális és ipari jellegű hulladék égetése tilos.

(5) Az avar és kerti hulladék csak száraz állapotban égethető.

(6) Tilos az avart és kerti hulladékot égetni

  1. ködös, erősen párás, esős, szeles időben;
  2. az arra jogosult szerv által elrendelt tűzgyújtási tilalom alatt;
  3. közterületen;
  4. nevelési-oktatási intézmények, egészségügyi intézmények, szociális-gyermekvédelmi intézmények, kulturális intézmények, közhivatalok és nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmények (létesítmények) nyitva tartásának (működésének) ideje alatt.

3.§  (1) Az avart és kerti hulladékot égetni – a 2. § (6) bekezdésében foglalt esetek kivételével - minden héten, csütörtöki napon lehet 8.00-18.00.óra között.

(2) Jogszabálytól eltérő tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után.

4. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

Apaj, 2015. szeptember 14.

 

                                         Novák Pál                                                      Együd Bertalan

                                         polgármester                                                       jegyző


A kihirdetés napja: 2015. szeptember 15.

                                                                                 Együd Bertalan

                                                                                 jegyző

Mellékletek