Apaj Község Önkormányzatának 1/2018. (II.22.) önkormányzati rendelete

Apaj Község Önkormányzat 2018. évi költségvetési rendelete

Hatályos: 2018. 02. 22

APAJ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

1/2018. (II.22) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

AZ ÖNKORMÁNYZAT 2018. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL





Apaj Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) Apaj Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) és a költségvetési szervek együttes 2018. évi költségvetését:


125.345

ezer Ft

költségvetési bevétellel

125.652

ezer Ft

költségvetési kiadással

-307

ezer Ft

költségvetési egyenleggel

39.081

ezer Ft

finanszírozási bevétellel

38.774

ezer Ft

finanszírozási kiadással

307

ezer Ft

finanszírozási egyenleggel

164.426

ezer Ft

összes bevétel

164.426

ezer Ft

összes kiadás

ebből:

0

ezer Ft

előző évi pénzmaradvány a költségvetési egyenleg belső finanszírozására

31.000

ezer Ft

felhalmozási célú hitel

7.000

ezer Ft

likviditási célú hitel



állapítja meg.


2. § A képviselő-testület az önkormányzat költségvetési egyenleg összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege és a felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban e rendelet 1.-2. melléklete szerint fogadja el.


3. § A képviselő-testület az önkormányzat költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 3.-13. melléklete szerint fogadja el.



4. § A képviselő-testület az önkormányzat fenntartása alatt működő intézmények összesített költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 14. melléklete szerint fogadja el. Apaji Pitypang Óvoda költségvetését a 15. melléklet tartalmazza.


5. § A képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi költségvetés előirányzat felhasználási és likviditási tervét e rendelet 16. melléklete szerint fogadja el.


6. § A képviselő-testület az önkormányzat 2018. évre engedélyezett létszámkeretét e rendelet 17. melléklete szerint fogadja el.


7. § A képviselő-testület a 2018. évi közvetett támogatásairól szóló kimutatást e rendelet 18. melléklete szerint fogadja el.


8. § A képviselő-testület az önkormányzat adósság- és hitelállományának alakulását, valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő, későbbi évekre is kiható, több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban e rendelet 19-20. mellékletében foglaltak szerint fogadja el.


9. § A képviselő-testület az önkormányzat és intézményei költségvetési elszámolási számláit 2018. évben az OTP Bank ZRt-nél vezeti. Az önkormányzat az átmenetileg szabad pénzeszközeit a legjobb ajánlatot tevő pénzintézetnél helyezheti el tartós betétként, illetve rövid lejáratú értékpapír vásárlására fordíthatja.


10. § A tárgy évi költségvetés általános tartalékát a működtetés megtakarításából képződött, jóváhagyást igénylő pénzmaradvány összege, továbbá az évközi központi intézkedések alapján biztosított és feladattal nem terhelt bevétel növelheti. Az önkormányzat tartalékának működési része



működésre fordítható, míg a fejlesztéseknél képződött tartalék az idei költségvetésben is csak fejlesztésre fordítható.


11. § Az önkormányzat által biztosított közvetett támogatások 2018. évi alakulására vonatkozó kimutatást a 18. melléklet tartalmazza.


12. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet keretein belül a 2018. évi költségvetésben az önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, valamint tegyen intézkedéseket a jóváhagyott kiadási előirányzatok célirányos felhasználására.


13. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat költségvetési elszámolási számláján az átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezésére, rövidlejáratú értékpapír vásárlására.


14. § (1) A költségvetési szerv e rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmény vezetői, felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szerv felel a számára a saját költségvetésében meghatározott előirányzatok felhasználásáért, az előirányzatok gazdaságos, hatékony és takarékos felhasználásáért.

(3) Az e rendeletben meghatározott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani, illetve betartatni. Az előirányzat túllépés megakadályozása az intézményvezetők kiemelt feladata.

(4) A kötelező feladatok kiadásait az alábbiak szerint kell rangsorolni, ha a bevételek nem folynak be időarányosan: személyi jellegű kifizetések, közüzemi díjak, közétkeztetés, szociálpolitikai juttatások, egyéb kiadások, fejlesztési kiadások.

(5) A nem kötelező feladatoknál az (4) bekezdés szerinti rangsort kell megtartani.

(6) Az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat változtatásról folyamatosan tájékoztatják a polgármestert, aki erről a képviselőtestületet negyedévenként, de legkésőbb a zárszámadási rendelettervezet képviselő-testület elé terjesztését közvetlenül megelőző testületi ülésen 2018. december 31-i hatállyal tájékoztatja.

(7) Amennyiben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a soron következő ülésen ad tájékoztatást. A költségvetési rendelet módosításáról a (6) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni.



15. § Az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek pénzmaradványát a közös önkormányzati hivatal vizsgálja felül és azt a képviselő-testület a zárszámadási rendeletével egy időben hagyja jóvá.


16. § Az intézmények gazdálkodásában a pénzmaradvány képződését megelőzi a feladatmutató szerinti és kötött felhasználású normatíva visszatérítési kötelezettség. Amennyiben erre év végén nem marad fedezet, a visszafizetést az önkormányzat más előirányzatok átcsoportosításával a jövő évi intézményi költségvetés terhére biztosítja. Ennek figyelembe vételével célszerű a gazdálkodást folytatni.


17. § (1) A kiadások teljesítésekor (a beszerzések, szolgáltatások pénzügyi teljesítésénél) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 85. §-ára figyelemmel előnyben kell részesíteni a banki átutalással történő fizetési módokat.

(2) A kiadások készpénzben történő teljesítésére csak az e rendeletben szabályozott esetekben kerülhet sor.

(3) Az alábbi esetekben igényelhető készpénz felvétele, illetve készpénzes kifizetés a házipénztárból:

  1. bérjellegű kifizetések:

a1) közfoglalkoztatottak személyi juttatása,

a2) eseti megbízási díjak,

a3) önkormányzati képviselők és külsős bizottsági tagok tiszteletdíja,

a4) lakossági folyószámlával nem rendelkezők megbízási díja

  1. készpénzelőleg,
  2. belföldi-külföldi kiküldetésnél útiköltség térítések,
  3. a saját személygépkocsi hivatali célú használatáért fizetett költségtérítés,
  4. üzemanyag vásárlásával kapcsolatos kiadások
  5. helyi és helyközi utazási költségtérítés,
  6. karbantartással és működtetéssel kapcsolatos kiadások,
  7. készletbeszerzéssel kapcsolatos kiadások,



  1. reprezentációs kiadások,
  2. jogszabályban meghatározott szociális vagy gyermekvédelmi pénzbeli ellátás,
  3. az önkormányzat és az intézmények rendezvényeivel kapcsolatos kiadások,
  4. közbiztonsági feladatok kiadásai
  5. egyéb, nem rendszeresen előforduló céljellegű kisösszegű kifizetések,

(4) Az (1) bekezdésben foglalt eseteken túlmenően a házipénztár csak vezető egyedi írásbeli engedélye alapján teljesíthető készpénzkifizetés.


18. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, gondoskodjék arról, hogy az önkormányzat helyi adóbeszedési számlák, a pótlék és bírság beszedési számlák egyenlege - kivéve június és december hónapot - a likviditáshoz szükséges összegben átvezetésre kerüljenek az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára. Félév végén és év végén az adóbeszedési számlákon nem maradhat egyenleg.

(2) A 2016. évi költségvetés végrehajtását, majd a 2017. évi költségvetés kidolgozását az Áht., az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet, valamint az egyéb hatályos jogszabályok szerint kell elvégezni.


19.§ A képviselő-testület megállapítja, hogy

a) A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. §. szerinti illetményalap változatlan, az önkormányzat saját hatáskörben eljárva 57.975 illetmény alapot állapít meg. A köztisztviselők cafeteriáját bruttó 200.000 Ft-ban, a közalkalmazottakét bruttó 100.000 Ft-ban, munkatörvénykönyves munkavállalókét bruttó 100.000 Ft állapítja meg.


20. § A 2018. évi költségvetés terhére kötelezettségvállalás tárgyévi kifizetésre - a saját bevételek teljesülési ütemére figyelemmel -, előirányzaton belül vállalható. Tárgyéven túli kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában a rendeltetésszerű működés, az önkormányzat kötelező feladatainak.


21. § E rendelet mellékletei:

  1. 1. melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2018. évi összevont költségvetési mérlege
  2. 2. melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2018. évi összesített intézményi szintű mérlege
  3. 3. melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2018. évi gazdálkodás körébe tartozó bevételi és kiadási főelőirányzatai
  4. 4. mellékletek Apaj Község Önkormányzatának gazdálkodási körébe tartozó 2018. évi bevételi előirányzatai
  5. 5. melléklet Apaj Község Önkormányzatot megillető 2018. évi normatíva és államháztartáson belülről átvett pénzeszközök
  6. 6. melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2018. évi közhatalmi bevételei
  7. 7. melléklet Apaj Község Önkormányzat 2018. évi működési bevételei
  8. 8. melléklet: Apaj Község Önkormányzatának gazdálkodási körébe tartozó 2018. évi működési, felhalmozási és felújítási kiadásai
  9. 9. melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2018. évi személyi jellegű ráfordításai
  10. 10. melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2018. évi dologi kiadásai
  11. 11. melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2018. évi ellátottak pénzbeli juttatási kiadási jogcímenként
  12. 12. melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2018. évi átadott pénzeszközök jogcímenként
  13. 13. melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2018. évi beruházási és felújítási kiadásai
  14. 14. melléklet Apaj Község Önkormányzata fenntartása alatt működő költségvetési szervek összesített 2018. évi költségvetési tábla
  15. 15. melléklet: Apaji Pitypang Óvoda 2018. évi költségvetése
  16. 16. melléklet Apaj Község Önkormányzata 2018. évi előirányzat felhasználási és likviditási terve
  17. 17. melléklet Apaj Község Önkormányzata 2018. évi engedélyezett és betöltött álláshelyeiről
  18. 18. melléklet Apaj Község Önkormányzata 2018. évi közvetett támogatásai
  19. 19. melléklet Apaj Község Önkormányzata 2018. évi adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek bemutatása
  20. 20. melléklet Apaj Község Önkormányzata 2018. évi több éves kihatással járó kötelezettségei


21. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit 2018. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) E rendeletben foglaltak végrehajtásáról a 2018. évi zárszámadásról szóló rendeletben kell számot adni.



(3) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztethető rendelkezéseket tartalmaz.




Apaj, 2018. február 21.






Novák Pál

polgármester

Együd Bertalan

jegyző







Záradék:

A rendeletet a képviselő-testület 2018. február 21-ei ülésén fogadta el.

A rendelet 2018. február 22.-én került kihirdetésre.








Együd Bertalan

jegyző