Apaj Község Önkormányzatának 10/2018. (XI.15.) önkormányzati rendelete

10/2018.(XI.14.) Önkormányzati rendelet a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról

Hatályos: 2018. 11. 15

Apaj Községi Önkormányzat

Képviselő-testületének

10/2018. (XI.14.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól


Apaj Község Önkormányzat Képviselő–testülete az Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. §‑ában és 33. §‑ában valamint 96. §‑ában kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya


  1. §. E rendelet hatálya Apaj község közigazgatási területén történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítési eljárás és egyéb családi események társadalmi ünneplése kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatások


A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő

házasságkötés engedélyezésének szabályai


2. §  (1) E rendelet alkalmazásában:

hivatali helyiség: Apaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete által kijelölt helyiség, a 2345 Apaj, Fő Tér 02. szám alatti Polgármesteri Hivatalban működő tanácsterem – mint házasságkötő terem.

hivatali munkaidő: Apaj Község Polgármesteri Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzata és ügyrendjében meghatározott munkaidő.

alapszolgáltatások:    ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiség, ünnepi beszéd, gépi zene


(2) Házasságkötést lebonyolítani a hét minden napján lehet, kivéve a Munka Törvénykönyve által       meghatározott munkaszüneti napokon.


(3) Az (1) bekezdésben foglaltaktól rendkívüli körülmény esetében lehet eltérni. Ilyen eset lehet különösen a házasulni kívánók valamelyikének mozgáskorlátozottsága, közeli halállal fenyegető egészségi állapota, vagy ha kora miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatali helyiségében való megjelenés.


3. § (1) A Polgármesteri Hivatal épületén kívül, valamint munkaidőn kívül történő családi események megrendezését az anyakönyvvezető térítési díj ellenében vállalhatja.


(2) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő      hivatalon kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti. A kérelmet írásban, a bejelentéssel   egyidejűleg kell benyújtani.


(3) A jegyző döntését megelőzően az anyakönyvvezető a házasulandók által megjelölt helyszínen szemlét tart, melyről feljegyzést készít, és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.


(4) Meg kell tagadni a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezését, amennyiben az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvnek a házasságkötés létesítésének helyszínére való szállítása és a hivatali helyiségbe való biztonságos visszaszállítása, az anyakönyv helyszínen       való biztonságos kezelésének feltételei, továbbá az eseményhez méltó körülmények nem biztosítottak.


(5) Mentesülnek a kérelmezők az (1) bekezdésben meghatározott díj megfizetése alól, ha valamelyik házasuló, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítő mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében történő megjelenés. E körülmény fennállását kérelmükben a házasulók kötelesek megjelölni és hitelt érdemlően igazolni.


A házasságkötések díjazása


4.§. (1) Az önkormányzat hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja a házasságkötés lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget. (2345 Apaj, Fő Tér 02. szám alatti hivatali helyiség).


(2) Az anyakönyvvezető hivatali helyiségen kívül történő közreműködéséért az igénylők jelen rendeletben meghatározott díjakat kötelesek fizetni, kivéve, ha a hivatalos helyiségen kívüli családi eseményre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.


(3) Hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés lebonyolításának díja a többletszolgáltatás      ellentételezéseként bruttó 20.000,- Ft összegű.


(4) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolításának díja a többletszolgáltatás                  ellentételezéseként bruttó 20.000,- Ft összegű.


Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj, juttatások mértéke


5.§  (1) Az anyakönyvvezető részére munkaidőben, hivatali helyiségben történő anyakönyvi események közreműködésénél (alapszolgáltatás) külön díjazás nem jár.


(2) Amennyiben az anyakönyvvezető a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy egy része helyett díj fizetését kéri, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként bruttó 15.000,- Ft illeti meg.


(3)  Munkaruha juttatás biztosítása

  Az anyakönyvvezető részére költségvetési évenként egy alkalommal a feladat ellátására         tekintettel 50.000,- Ft + ÁFA összegben munkaruha juttatást szükséges biztosítani a          házasságkötésekhez, anyakönyvi eseményekhez szükséges méltó és ünnepélyes         megjelenéshez. Az anyakönyvvezető által megvásárolt munkaruha kihordási ideje egy év.


Díjak megfizetése


6.§  (1) A 4.§. (3) és (4) bekezdésében szabályozott díjat/díjakat a Polgármesteri Hivatal pénztárába, illetve Apaj Község Önkormányzatának költségvetési számlájára lehet befizetni, az erről kiállított számla alapján, melynek megtörténtét legkésőbb a megrendezésre kerülő családi eseményt megelőző napon igazolni kell.


(2) A közreműködő anyakönyvvezetőt megillető díjazás kifizetése havonta, utólag történik.






Záró rendelkezések


7. §. E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, a díjfizetésre vonatkozó rendelkezéseit a hatályba lépést követő házasságkötésekre kell alkalmazni


(2) Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 6/2011.(IV.07) Önkormányzati rendelet.



Apaj, 2018. november 14.




                                    Novák Pál                                               Együd Bertalan

                                    polgármester                                         jegyző






A kihirdetés napja: 2018. november 15.


                                                                                   Együd Bertalan

                                                                                             jegyző