Apaj Község Önkormányzatának 2/2020. (III.12.) önkormányzati rendelete

Apaj 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 05. 26

Apaj Község Önkormányzatának 2/2020. (III.12.) önkormányzati rendelete

Apaj 2020. évi költségvetéséről

Apaj Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § [1] Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) Apaj község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) és a költségvetési szervek együttes 2020. évi költségvetését:

178.812

ezer Ft

költségvetési bevétellel

196.441

ezer Ft

költségvetési kiadással

-10.179

ezer Ft

költségvetési egyenleggel

55.876

ezer Ft

felhalmozási bevétellel

45.697

ezer Ft

felhalmozási kiadással

10.179

ezer Ft

finanszírozási egyenleggel

234.688

ezer Ft

összes bevétel

234.688

ezer Ft

összes kiadás

ebből:

13.375

ezer Ft

előző évi pénzmaradvány a költségvetési egyenleg belső finanszírozására

0

ezer Ft

felhalmozási célú hitel

19.077

ezer Ft

likviditási célú hitel

21.027

ezer FT

intézményi finanszírozás

állapítja meg.

2. § A képviselő-testület az önkormányzat költségvetési egyenleg összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege és a felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban e rendelet 1.- 2. melléklete szerint fogadja el.

3. § A képviselő-testület az önkormányzat költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 2.- 10. melléklete szerint fogadja el.

4. § A képviselő-testület az önkormányzat fenntartása alatt működő intézmények összesített költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 14. melléklete szerint fogadja el. Apaji Pitypang Óvoda költségvetését a 12. melléklet tartalmazza.

5. § A képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi költségvetés előirányzat felhasználási és likviditási tervét e rendelet 14. melléklete szerint fogadja el.

6. § A képviselő-testület az önkormányzat 2020. évre engedélyezett létszámkeretét e rendelet 17. melléklete szerint fogadja el.

7. § A képviselő-testület a 2020. évi közvetett támogatásairól szóló kimutatást e rendelet 15. melléklete szerint fogadja el.

8. § A képviselő-testület az önkormányzat adósság- és hitelállományának alakulását, valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő, későbbi évekre is kiható, több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban e rendelet 16-17. mellékletében foglaltak szerint fogadja el.

9. § A képviselő-testület az önkormányzat és intézményei költségvetési elszámolási számláit 2020. évben az OTP Bank ZRt-nél vezeti. Az önkormányzat az átmenetileg szabad pénzeszközeit a legjobb ajánlatot tevő pénzintézetnél helyezheti el tartós betétként, illetve rövid lejáratú értékpapír vásárlására fordíthatja. A képviselő-testület jóvá hagyja, hogy 15.000.000Ft likviditás célú hitelkerettel rendelkezzen az Önkormányzat, ami a rendelet 10. számú melléklete tartalmaz.

10. § A tárgy évi költségvetés általános tartalékát a működtetés megtakarításából képződött, jóváhagyást igénylő pénzmaradvány összege, továbbá az évközi központi intézkedések alapján biztosított és feladattal nem terhelt bevétel növelheti. Az önkormányzat tartalékának működési része működésre fordítható, míg a fejlesztéseknél képződött tartalék az idei költségvetésben is csak fejlesztésre fordítható.

11. § Az önkormányzat által biztosított közvetett támogatások 2020. évi alakulására vonatkozó kimutatást a 18. melléklet tartalmazza.

12. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet keretein belül a 2020. évi költségvetésben az önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, valamint tegyen intézkedéseket a jóváhagyott kiadási előirányzatok célirányos felhasználására.

13. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat költségvetési elszámolási számláján az átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezésére, rövidlejáratú értékpapír vásárlására.

14. § (1) A költségvetési szerv e rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmény vezetői, felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szerv felel a számára a saját költségvetésében meghatározott előirányzatok felhasználásáért, az előirányzatok gazdaságos, hatékony és takarékos felhasználásáért.

(3) Az e rendeletben meghatározott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani, illetve betartatni. Az előirányzat túllépés megakadályozása az intézményvezetők kiemelt feladata.

(4) A kötelező feladatok kiadásait az alábbiak szerint kell rangsorolni, ha a bevételek nem folynak be időarányosan: személyi jellegű kifizetések, közüzemi díjak, közétkeztetés, szociálpolitikai juttatások, egyéb kiadások, fejlesztési kiadások.

(5) A nem kötelező feladatoknál az (4) bekezdés szerinti rangsort kell megtartani.

(6) Az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat változtatásról folyamatosan tájékoztatják a polgármestert, aki erről a képviselőtestületet negyedévenként, de legkésőbb a zárszámadási rendelettervezet képviselő-testület elé terjesztését közvetlenül megelőző testületi ülésen 2020. december 31-i hatállyal tájékoztatja.

(7) Amennyiben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a soron következő ülésen ad tájékoztatást. A költségvetési rendelet módosításáról a (6) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni.

15. § Az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek pénzmaradványát a közös önkormányzati hivatal vizsgálja felül és azt a képviselő-testület a zárszámadási rendeletével egy időben hagyja jóvá.

16. § Az intézmények gazdálkodásában a pénzmaradvány képződését megelőzi a feladatmutató szerinti és kötött felhasználású normatíva visszatérítési kötelezettség. Amennyiben erre év végén nem marad fedezet, a visszafizetést az önkormányzat más előirányzatok átcsoportosításával a jövő évi intézményi költségvetés terhére biztosítja. Ennek figyelembe vételével célszerű a gazdálkodást folytatni.

17. § (1) A kiadások teljesítésekor (a beszerzések, szolgáltatások pénzügyi teljesítésénél) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 85. §-ára figyelemmel előnyben kell részesíteni a banki átutalással történő fizetési módokat.

18. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, gondoskodjék arról, hogy az önkormányzat helyi adóbeszedési számlák, a pótlék és bírság beszedési számlák egyenlege - kivéve június és december hónapot - a likviditáshoz szükséges összegben átvezetésre kerüljenek az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára. Félév végén és év végén az adóbeszedési számlákon nem maradhat egyenleg.

(2) A 2020. évi költségvetés végrehajtását, majd a 2020. évi költségvetés kidolgozását az Áht., az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet, valamint az egyéb hatályos jogszabályok szerint kell elvégezni.

19. § A képviselő-testület megállapítja, hogy

  • a) A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. §. szerinti illetményalap változatlan, az önkormányzat saját hatáskörben eljárva 50.000 illetmény alapot állapít meg. A köztisztviselők cafeteriáját bruttó 450.000 Ft-ban közalkalmazottakét, bruttó 100.000Ft-ban, munkatörvénykönyves munkavállalókét bruttó 100.000 Ft állapítja meg.

20. § A 2020. évi költségvetés terhére kötelezettségvállalás tárgyévi kifizetésre - a saját bevételek teljesülési ütemére figyelemmel -, előirányzaton belül vállalható. Tárgyéven túli kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában a rendeltetésszerű működés, az önkormányzat kötelező feladatainak.

21. § [2]

a) 1. melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi összesített intézményi szintű mérlege helyett e rendelet 1. számú melléklete lép

b) 2. melléklet Apaj Község Önkormányzatot megillető 2020. évi normatíva és államháztartáson belülről átvett pénzeszközök helyett e rendelet 2. számú melléklete lép

c) melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi közhatalmi bevételei helyett e rendelet 3. számú melléklete lép

d) mellékletek Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi működési bevételei helyett e rendelet 4. számú melléklete lép

e) melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi személyi jellegű ráfordításai helyett e rendelet 5. számú melléklete lép

f) melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi dologi kiadásai helyett e rendelet 6. számú melléklete lép

g) melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi ellátottak pénzbeli juttatásai kiadási jogcímenként helyett e rendelet 7. számú melléklete lép

h) melléklet: Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi átadott pénzeszközök jogcímenként helyett e rendelet 8. számú melléklete lép

i) melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi beruházási és felújítási kiadásai helyett e rendelet 9 számú melléklete lép

j) melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi hitel felvétel és törlesztések levezetése maradvány tábla helyett e rendelet 10. számú melléklete lép

k) melléklet Apaj Község Önkormányzatának fenntartása alatt működő költségvetési szervek összesített 2020. évi költségvetési tábla helyett e rendelet 11. számú melléklete lép

l) melléklet Apaji Pitypang Óvoda 2020. évi költségvetése helyett e rendelet 12. melléklete lép

m) melléklet Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi előirányzat felhasználás és likviditás terve helyett e rendelet 13 melléklete lép hatályba.

21. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit 2020. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) E rendeletben foglaltak végrehajtásáról a 2020. évi zárszámadásról szóló rendeletben kell számot adni.

(3) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztethető rendelkezéseket tartalmaz.

Apaj, 2020.március 11.

1. melléklet [3]

Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi összesített intézményi szintű mérlege

1 melléklet.xlsx

2. melléklet [4]

Apaj Község Önkormányzatát megillető 2020. évi normatíva és államháztartáson belüli átvett pénzeszközök

2 melléklet.xlsx

3. melléklet [5]

Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi közhatalmi bevételei

3 melléklet.xlsx

4. melléklet [6]

Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi működési bevételei

4 melléklet.xlsx

5. melléklet [7]

Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi személyi jellegű ráfordításainak táblázata

5 melléklet.xlsx

6. melléklet [8]

Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi dologi kiadás táblázata

6 melléklet.xlsx

7. melléklet [9]

Apaj Község Önkormányzat 2020.évi ellátottak pénzbeli juttatásai kiadási előirányzatai jogcímenként

7 melléklet.xlsx

8. melléklet [10]

Apaj Község Önkormányzat 2020.évi átadott pénzeszközök jogcímenként

8 melléklet.xlsx

9. melléklet [11]

Apaj Község Önkormányzatának beruházási és felújításai tábla 2020. év

9 melléklet.xlsx

10. melléklet [12]

2020. évi maradvány, hitel felvétel és törlesztések levezetése

10 melléklet.xlsx

11. melléklet [13]

Apaj Község Önkormányzata fenntartása alatt működő költségvetési szervek összesített 2020. évi költségvetési tábla

11 melléklet.xlsx

12. melléklet [14]

Apaji Pitypang Óvoda Köznevelési Intézmény 2020. évi költségvetése

12 melléklet.xlsx

13. melléklet [15]

Apaj Község Önkormányzatának 2020. évi előirányzat felhasználási és likviditási terve

13 melléklet.xlsx

14. melléklet

Apaj Község Önkormányzatának és fenntartása alatt működő intézményeknek 2020. évi engedélyezett létszámkerete

Intézmény /szakfeladat/

engedélyezett létszám összesen

Engedélyezett létszám

szakmai létszám

egyéb létszám

közfoglal

teljes munkai.

választott köztiszt.

részmunkaidős

egyéb jogviszony

teljes munkaidős

részmunkaid.

egyéb jogviszony

Önkormányzat

2020.január01

4

1

1

1

1

0

0

Polgármester

1

Védőnő

1,00

Takarító/konyhás

1,00

Művelődés szervező

1

Apaji Pitypang Óvoda Köznevelési Intézmény

2020.január01

5

4

0

0

1

0

0

-

Óvodavezető

1

Óvodai alkalmazott (óvónő, dajka)

3

1,00

közfoglalkoztatás

2020.január01

4,0

15. melléklet

Apaj Község Önkormányzatának 2020. évben nyújtandó közvetett támogatásai

Támogatás megnevezése

összeg

-

-

-

Összesen

0

- HUF

16. melléklet

Apaj Község Önkormányzata adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek bemutatása

adatok forintban

MEGNEVEZÉS

Sorszám

Saját bevétel és adósságot keletkeztető ügyletből eredő fizetési kötelezettség összegei

ÖSSZESEN
7=(3+4+5+6)

2020

2021

2022

2023

1

2

3

4

5

6

7

Helyi adók

01

28 364 700

29 470 923

30 620 289

31 814 481

120 270 393

Osztalék, koncessziós díjak

02

-

-

-

-

-

Díjak, pótlékok, bírságok

03

-

-

-

-

-

Tárgyi eszközök, immateriális javak, vagyoni értékű jog értékesítése, vagyonhasznosításból származó bevétel

04

3 948 200

4 102 180

4 262 165

4 428 389

16 740 934

Részvények, részesedések értékesítése

05

-

-

-

Vállalatértékesítésből, privatizációból származó bevételek

06

-

-

-

Kezességvállalással kapcsolatos megtérülés

07

-

-

-

Saját bevételek (01+… .+07)

08

32 312 900

33 573 103

34 882 454

36 242 870

137 011 327

Saját bevételek (08. sor) 50%-a

09

16 156 450

16 786 552

17 441 227

18 121 435

68 505 664

Előző év(ek)ben keletkezett tárgyévi fizetési kötelezettség (11+…..+17)

10

3 680 509

3 609 043

3 537 578

3 466 113

14 293 243

Felvett, átvállalt hitel és annak tőketartozása

11

3 680 509

3 609 043

3 537 578

3 466 113

14 293 243

Felvett, átvállalt kölcsön és annak tőketartozása

12

-

-

-

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

13

-

-

-

Adott váltó

14

-

-

-

Pénzügyi lízing

15

-

-

-

Halasztott fizetés

16

-

-

-

Kezességvállalásból eredő fizetési kötelezettség

17

-

-

-

Tárgyévben keletkezett, illetve keletkező, tárgyévet terhelő fizetési kötelezettség (19+…..+25)

18

-

-

-

Felvett, átvállalt hitel és annak tőketartozása

19

-

-

-

Felvett, átvállalt kölcsön és annak tőketartozása

20

-

-

-

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

21

-

-

-

Adott váltó

22

-

-

-

Pénzügyi lízing

23

-

-

-

Halasztott fizetés

24

-

-

-

Kezességvállalásból eredő fizetési kötelezettség

25

-

-

-

Fizetési kötelezettség összesen (10+18)

26

3 680 509

3 609 043

3 537 578

3 466 113

14 293 243

Fizetési kötelezettséggel csökkentett saját bevétel (09-26)

27

12 475 941

13 177 509

13 903 649

14 655 322

54 212 421

17. melléklet

üres cím

Megnevezés

1.

1.

1.

2.

3.

4.

Lejárati évek

Hitel megnevezés

Hitel tőke összege

Hitel kamata

Hitel törlesztése

Adósságot keletkeztető ügylet összesen

2018.01.01

Célhitel (2018-2028) KEHOP-5.2.-9.-16-2016-00123 Energetikai beruházáshoz kapcsolódó önerő

31 000 000 HUF

710 138 HUF

1 550 000 HUF

2 260 138 HUF

2019.01.01

29 450 000 HUF

651 974 HUF

3 100 000 HUF

3 751 974 HUF

2020.01.01

26 350 000 HUF

580 509 HUF

3 100 000 HUF

3 680 509 HUF

2021.01.01

23 250 000 HUF

509 043 HUF

3 100 000 HUF

3 609 043 HUF

2022.01.01

20 150 000 HUF

437 578 HUF

3 100 000 HUF

3 537 578 HUF

2023.01.01

17 050 000 HUF

366 113 HUF

3 100 000 HUF

3 466 113 HUF

2024.01.01

13 950 000 HUF

294 674 HUF

3 100 000 HUF

3 394 674 HUF

2025.01.01

10 850 000 HUF

223 182 HUF

3 100 000 HUF

3 323 182 HUF

2026.01.01

7 750 000 HUF

151 717 HUF

3 100 000 HUF

3 251 717 HUF

2027.01.01

4 650 000 HUF

80 251 HUF

3 100 000 HUF

3 180 251 HUF

2028.01.01

1 550 000 HUF

13 302 HUF

1 550 000 HUF

1 563 302 HUF

2028.07.01

- HUF

4 018 481 HUF

31 000 000 HUF

35 018 481 HUF

18. melléklet

Előirányzat- felhasználási ütemterv 2020.évre önkormányzati szinten

Finanszírozási Kiadások Apaj Nonprofit KFT

Megnevezés

Átadott pénzeszköz működési feladatokra

Szolgáltatás igénybe vétele (számla alapján történő kifizetések)

Öszesen

Várható éves finanszírozás

20 000 000 Ft

11 087 493 Ft

31 087 493 Ft

Január

1 666 666 Ft

923 958 Ft

2 590 624 Ft

Február

1 666 666 Ft

923 958 Ft

2 590 624 Ft

Március

1 666 666 Ft

923 958 Ft

2 590 624 Ft

Április

1 666 666 Ft

923 958 Ft

2 590 624 Ft

Május

1 666 666 Ft

923 958 Ft

2 590 624 Ft

Június

1 666 666 Ft

923 958 Ft

2 590 624 Ft

Július

1 666 666 Ft

923 958 Ft

2 590 624 Ft

Augusztus

1 666 666 Ft

923 958 Ft

2 590 624 Ft

Szeptember

1 666 666 Ft

923 958 Ft

2 590 624 Ft

Október

1 666 666 Ft

923 958 Ft

2 590 624 Ft

November

1 666 666 Ft

923 958 Ft

2 590 624 Ft

December

1 666 674 Ft

923 955 Ft

2 590 629 Ft

19. melléklet

Apaj Község Önkormányzatának pályázati forrásainak felhasználása

Ssz.

Támogató neve

Pályázat neve

Pályázat sorszáma

Támogatási összeg

Személyi jellegű ráfordítás

Dologi

Beruházás K6

Mindösszesen kiadás

1.

Magyar Falu Program Keretében

Óvoda Udvar

MFP-OUF/2019

4 999 998 Ft

349 999 Ft

4 649 999 Ft

4 999 998 Ft

2.

Belügyminisztérium önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések

Labdaház,tornaterem

BMÖFT/5-7/2019

20 000 000 Ft

20 000 000 Ft

20 000 000 Ft

3.

Magyar Falu Program Keretében

Művelődési ház épület felújítás közzösségi programok

MFP-NHI/2019

19 254 693 Ft

2 796 400 Ft

1 151 987 Ft

15 306 306 Ft

19 254 693 Ft

4.

Magyar Falu Program Keretében

Fogorvosi rendelő

MFP-HOR/2019

10 782 717 Ft

749 300 Ft

10 033 417 Ft

10 782 717 Ft

Mindösszesen

55 037 408 Ft

2 796 400 Ft

2 251 286 Ft

49 989 722 Ft

55 037 408 Ft


[1] Az 1. § az Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] A 21. § az Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.
[3] Az 1. melléklet az Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[4] A 2. melléklet az Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[5] A 3. melléklet az Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.
[6] A 4. melléklet az Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.
[7] Az 5. melléklet az Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.
[8] A 6. melléklet az Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.
[9] A 7. melléklet az Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.
[10] A 8. melléklet az Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.
[11] A 9. melléklet az Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.
[12] A 10. melléklet az Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.
[13] A 11. melléklet az Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (11) bekezdésével megállapított szöveg.
[14] A 12. melléklet az Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (12) bekezdésével megállapított szöveg.
[15] A 13. melléklet az Apaj Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendelete 3. § (13) bekezdésével megállapított szöveg.