Ramocsaháza község képviselő testületének 7/2018 (VII.22..) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2018. 07. 22- 2018. 08. 31

a temetőkről és a temetkezésről


Ramocsaháza Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 6. § (4) bekezdésében, a 40. § (2) bekezdésében és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. §

  1. A rendelet hatálya a Ramocsaháza község közigazgatási területén található, Ramocsaházi Református Egyház tulajdonban lévő, 0123/4 hrsz-ú köztemetőre és a Ramocsaháza Község Önkormányzata tulajdonában lévő 0123/3 hrsz-ú ravatalozó épületére terjed ki.
  2. A temető fenntartója Ramocsaháza Község Önkormányzata.



2. Temető helyek, sírhelyek


2. §


  1. Az önkormányzat a temetőben az alábbi típusú temetési helyeket biztosítja:
  1. Sírhelyek
  • egyes sírhely
  • kettős sírhely
  1. Sírbolt (kripta)
  • felépítménnyel
  • felépítmény nélkül
  • teljesen a talajba süllyesztve, a fedőlap felett növényzettel, ültetés céljából maximum 50 cm-es földréteggel
  • a fedőlapnak a föld felszínén látható építmény jellegű kiképzésével
  1. Urnasírhely



3. A temetkezési helyek méretei


3. §


  1. Sírhelyek méretei
  1. egyes sírhely: 200 cm hosszú, 100 cm széles, 200 cm mély
  2. kettős sírhely: 200 cm hosszú, 200 cm széles, 200 cm mély
  1. Sírbolt (kripta) méretét a befogadó koporsók száma határozza meg.
  2. Urnasírhely mérete: 50 cm hosszú, 50 cm széles, 50 cm mély
  1. Temetkezési helyek megváltási árát a rendelet 1. melléklete tartalmazza.



4. §


  1. A sírhelyeket, sírboltokat, urnasírhelyeket a parcellákon belül úgy kell kialakítani, hogy a köztük lévő távolság 60 cm legyen, a sírhely, sírbolt, urnasírhely sor egymástól való távolsága 100 cm legyen, amely nem fedhető le és a fejrésznél a sír-keretek homlokvonala egy egyenest alkosson. A sírkő mellett lévő lefedett szegélynek is a sírhelyen belül kell lennie.
  2. A sírhelyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága legfeljebb 2,5 méter.
  3. A (2) bekezdésben megadott méretnél magasabb sírjel tervezett létesítését az építésügyi hatóságnak be kell jelenteni.
  4. A sírhely táblákat sorokra kell felosztani. A sírhelysorokban a sírhelyeket az elhalálozás ideje sorrendjében kell kiadni.
  5. A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet a temető tulajdonosának felszólítására 5 napon belül el kell távolítani.
  6. A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság időtartamát (használati idő) a fenntartó nem szabályozza.
  7. Ülőpad a temető működésének és forgalmának zavarása nélkül a temetési hely méretén belül a temető üzemeltetőjéhez történő előzetes bejelentés alapján helyezhető el.
  8. Élőfa ültetését, kivágását a temető üzemeltetőjének előzetesen be kell jelenteni – a fa gondozása, nyesése, kivágása a közterületnek, sírhelynek a fa lehullott lombozatától, letört ágaitól való megtakarítása a fát ültető, illetve a sírhely felett rendelkezni jogosult személy kötelessége.



4. Temetkezés rendje


5. §


  1. Az elhunytnak a ravatalozóba való kiszállításáról a hozzátartozó szolgáltató útján gondoskodik. A halottat csak szabályszerű orvosi vizsgálat után, az erről szóló halottvizsgálati bizonyítvány alapján lehet eltemetni.
  2. A temető fenntartója gondoskodik a ravatalozó rendeltetésszerű működtetéséről. Ennek keretében biztosítani kell a ravatalozó berendezési tárgyait (ravatalozáshoz szükséges kegyeleti tárgyakat, hűtőberendezést stb.). A gyászolók rendelkezésére kell bocsátani a ravatalozót (nyitás, zárás).
  3. Az elhunytról ravatalozásnál az eltemetésnél a legnagyobb gonddal, kímélettel, a kegyeleti szabályok betartásával kell gondoskodni.
  4. A sírgödör kiásásáról, behantolásáról az elhunyt hozzátartozói szolgáltató útján gondoskodnak.



5. A temető gondozása


6. §


  1. A temető közösségi területeinek (sírhelyekkel be nem telepített és létesítményekkel el nem foglalt területek) gondozása a fenntartó feladata.
  2. A temetkezési helyek gondozását és a közvetlenül szomszédos sírhelyek közötti terület gondozását a hozzátartozók végzik.
  3. Szemetet csak az elhelyezett szeméttárolóban szabad tárolni.
  4. A temetőben járművel közlekedni csak külön engedéllyel szabad, kivételt képez ez alól a mozgáskorlátozottak be- és kiszállítására szolgáló jármű.
  5. Tilos minden olyan magatartás, amely kegyeletsértésre, közmegbotránkozásra adhat okot.



6. A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai


7. §


  1. Nem szabad a sírhely környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.
  2. A temetési helytől legfeljebb 1 méteres távolságon belül lehet kegyeleti tárgyat elhelyezni.
  3. A temetési helyre és 1 m2-nél nagyobb területet el nem foglaló, 2 méter magasságot meg nem haladó lágyszárú növényt és cserjét lehet ültetni. A növény nem nyúlhat át a szomszédos sírhelyekre és a sírhelyek megközelítését szolgáló útra, valamint a sírhelyen túlra.
  4. Fát, vagy a sírhelyen kívülre bokrot nem lehet ültetni. A közös használatú területek fásításáról a fenntartó gondoskodik.



7. A temetési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje


8. §


  1. A temetőben történő munkavégzést – a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével - a temető fenntartója részére a munkavégzés megkezdését megelőzően legalább 24 órával be kell jelenteni.
  2. Vasárnap és ünnepnapon, illetve pihenőnapon a köztemetőkben – a temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozók által munka nem végezhető.
  3. A vállalkozók tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.


8. Nyitvatartási rend


9. §


  1. November 2-tól március 31-ig minden nap: 7:00 – 16:00 óráig
  2. Április 1-jétől november 1-jéig minden nap: 6:00 – 20:00 óráig


9. Záró rendelkezések


10. §


  1. Ez a rendelet 2018. szeptember 1. napján lép hatályba.



        Ragányi Róbert sk.                                                                Szilvási Ágota Andrea sk.

          polgármester                                                                                  jegyző

Mellékletek