Ramocsaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

Ramocsaháza Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 11/2006 (VII.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 31 16:00

Ramocsaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
Ramocsaháza Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 11/2006 (VII.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A településterv módosítás eljárásrendjét a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) alapján megkezdődött a település településrendezési tervének módosítása egyszerűsített eljárásrend keretében.
A módosítások bemutatása:
1. 4104. sz. összekötő út - 0114 hrsz-ú út - 0115/71(földgáz szállító vezeték nyomvonal) - belterületi határvonal - Újsor utca.
Cél: "Módosítás 2022 - Telephely kialakítás" - az Ramocsaháza belterületének nyugati határán, a 551/2 hrsz-ú ingatlanon telephely kialakítása (betonacél hajlítás, vágás, gyártás és előkészítés, raktározás). A jelenlegi falusias lakóterület övezeti besorolás gazdasági övezetre módosulna.
1. falusias lakó építési övezet épület elhelyezési és a telken belüli lakó és gazdasági zónák pozíciójára vonatkozó szabályok, illetve szükség szerint a telekalakítási szabályok felülvizsgálata, kiegészítése
Az eddig eljárásrend során az alábbi események történtek;
2023. május 2-ára a Rendeletben foglaltaknak megfelelően a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodája egyeztetést kezdeményezett. Az egyeztetésen ismertetésre került a jelenlegi módosítás célja, az érintett terület, valamint az eljárás során beérkezett vélemények.
Az egyeztetésen a jelenlevők, valamint a véleményküldők a módosítás ellen kifogással nem éltek.
Az egyeztetés után az Állami Főépítészi Iroda kiadta a Rendelet szerinti záró szakmai véleményét.
A beérkezett záró szakmai véleményt a következő táblázat értékeli:
Kiértékelés:

SZSZBVMKH ÁFI záró vélemény kiértékelése

Szerv megnevezése

iktatószám

ügyintéző

vélemény kiadásának időpontja

vélemény

1.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei KH Állami Főépítészi Iroda

SZ/4ÁF/00048-25/2023.

-

2023.05.02.

A módosítást nem kifogásolja, az alábbiak figyelembevétele mellett:HÉSZ tervezet 5. § (23) az előírás ellentétes a magasabb rendű jogszabállyal, ezért törlendő.HÉSZ tervezet 5. § (24): a telekalakítási előírásokat a teljes építési telekre szükséges előírni. Az előírás módosítandó.HÉSZ tervezet 5. § (26) Jogszabályi előírás ismétlése miatt, az előírás törlendő.

Tájékoztatást ad, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei KH Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Komplex Engedélyezési Természetvédelmi és Nyilvántartási Osztály véleményével egyetértésben szakmailag nem javasolja az 1.sz. módosítás esetében a nem zavaró ipari gazdasági építési övezet kialakítását.

A tervezői / főépítészi válasz:
HÉSZ tervezet 5. § (23): az előírás törlésre került.
HÉSZ tervezet 5. § (24): az előírás módosításra került.
HÉSZ tervezet 5. § (26): az előírás törlésre került.
Az 1.sz módosítás vonatkozásában, ahol nem zavaró ipari gazdasági építési övezet kerül kialakításra a zajvédelem tekintetében előírást fogalmaztunk meg a helyi építési szabályzatban (ez olvasható a módosítási anyag rendelet 17/A. §-ban), valamint a lakóterület irányába kötelező zölddel (fák, bokrok) beültetendő terültet kerül kijelölésre 15 méter szélességben. Ennek a zöldfelületnek a megvalósítását az építésügyi hatóság vizsgálja.
Az Állami Főépítészi Iroda kifogást nem emelő véleménye, valamint a védelmi intézkedések figyelembevétele mellett a település fejlődése érdekében a módosítást támogatásra és elfogadásra javasolta az előterjesztő.