Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015(III.26.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 26

Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

Az avar és a kerti hulladék égetésének szabályairól.


Nagyar Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdése, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (4) bekezdés b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1.§

(1)A rendelet célja, hogy Nagyar község közigazgatási területén a tűzvédelmi, tűzmegelőzési szakmai célok érvényre juttatása érdekében a tűzgyújtási tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Nagyar község közigazgatási területén belül a természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak, működnek, tevékenykednek.

(3) A rendelet hatálya kiterjed kerti hulladékégetéssel kapcsolatos levegőtisztaság-védelmi tevékenységre.

II. Értelmező rendelkezések

2.§

(1) A rendelet alkalmazása céljából avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő vagy nem alkalmas növényi maradvány (fű, fa, lomb, kaszálék, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok-továbbiakban együtt: kerti hulladék.)

(2) A helyben történő égetés alatt a telken belül és a lakóingatlan vagy tanya területével közvetlenül határos közterületet kell érteni.

III. A kerti hulladék égetésének szabályai

3.§

(1) A kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban hasznosítással (komposztálással) történik.

(2) A helyben történő kerti hulladékégetés kizárólag szélcsendes időben, a tűzvédelmi jogszabályok szigorú betartásával, cselekvőképes nagykorú személy folyamatos felügyelete mellett, az égetendő kerti hulladék száraz állapotban, a környezet, illetve a környezetben lakók zavarása nélkül végezhető el.


(3) Nagymennyiségű füstöt termelő nedves kerti hulladék égetése tilos.

(4) Az égetés során csak a helyben keletkezett kerti hulladék semmisíthető meg, más helyről égetés céljára hulladék nem szállítható el. A égetés folyamatának gyorsítása céljából éghető folyadék (pl. benzin, gázolaj, pb. gáz stb.) nem használható.

(5) A helyben történő égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet erre a célra igénybe venni tilos.

(6) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális-, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot.(pl. műanyag, gumi, vegyszer, festék, permetszer vagy ezek maradékait és csomagoló anyagait)

(7) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagoktól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy az égetés arra veszélyt ne jelenthessen.

(8) Az égetés befejezése után a tüzet el kell oltani és oltóvízzel vagy földtakarítással biztosítani kell, hogy a tűzgyújtás helyén a tűz továbbterjedésére alkalmas parázs ne maradhasson.

IV. Az égetés időpontja

4.§

(1) A kerti hulladék nyílttéri égetése éven át naponta 9 -18 óra között lehetséges, kivéve a vasárnap és ünnepnapokat, valamint május 1 és augusztus 31-ig terjedő időszakban. A határidők kezdő és utolsó napján is végezhető égetés.

(2) Tilos az égetés párás, ködös, esős időben vagy erősen szeles időjárás esetén.

(3) Az (1) bekezdésben megjelölt időpontban sem végezhető égetés abban az esetben, ha a település területére is érvényes, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom van érvényben.

V. A tűzgyújtás területi korlátozása

5.§

Tilos erdőben vagy erdő telekhatárától 100 m-es távolságon belül avart égetni, vagy tüzet gyújtani kivéve az erre a célra rendszeresített tűzgyújtó helyeken.

VI. Szabadtéri tűzgyújtás szabályai

6.§

(1) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni kizárólag a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok szigorú betartásával lehet.


(2) Az égetési tevékenység végzése során tilos a tüzet felügyelet nélkül hagyni, az égetés befejezése után gondoskodni kell a tűz vízzel történő eloltásáról, vagy földtakarásáról annak érdekében, hogy a tűz más területen ne okozhasson kárt.

VI. Záró rendelkezések

7.§

Ez a rendelet 2015. március 26. napján lép hatályba.



Hadiné Guti Ibolya                                       Szalkainé Fóri Zsuzsa

                        Polgármester                                                            jegyző






A rendeletet kihirdette: 2015. március 26. 12.00 óra


Szalkainé Fóri Zsuzsa jegyző