Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019(IV.16.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen, valamint hivatali időn kívüli engedélyezéséről, és az anyakönyvi eljárásban fizetendő díjakról

Hatályos: 2019. 04. 16

NAGYAR KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

2/2019. (IV. 16.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen, valamint hivatali időn kívüli engedélyezéséről,

és az anyakönyvi eljárásban fizetendő díjakról


Nagyar Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva - a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. § A rendelet hatálya Nagyar Község közigazgatási területén történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése (továbbiakban: anyakönyvi esemény) során az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre, valamint a rendelettel érintett közszolgálati jogviszonyban álló anyakönyvvezetőre terjed ki.


2. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Községháza (4922 Nagyar, Petőfi u.3.)

                            Túristvándi Közös Önkormányzati Hivatal Nagyari Kirendeltség nagyterme


b) hivatali munkaidő: a Túristvándi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.


2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül

történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése

engedélyezésének szabályai


3. § (1) Az anyakönyvi esemény – az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben meghatározott kivétellel – hivatali munkaidőn kívül hétfőtől-csütörtökig, naponta 16.30 – 19.00 óráig, pénteki napon 13.00 – 19.00 óráig, szombati napon 10.00 – 19.00 óráig terjedő időszakban tartható.

(2) A hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény iránti kérelmet az esemény bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani.

(3) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen az anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető személyesen meggyőződik arról, hogy a kért helyszín az anyakönyvi esemény méltóságát, tekintélyét nem csorbítja, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi alapiratok megfelelő védelme biztosított.

(4) Hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény iránti kérelem ügyében a jegyző az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt.


3. Az anyakönyvi események díja


4. § (1) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvi esemény lebonyolításának díja – függetlenül attól, hogy hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidőn túl történik – 50.000.- Ft, a Nagyar településen állandó lakóhellyel rendelkező lakosok részére 20.000 Ft.

(2) A hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény lebonyolításának díja – függetlenül attól, hogy hivatali munkaidőben vagy munkaidőn túl történik 10.000 Ft.

 (3) Az (1)-(2)  bekezdésben meghatározott díjakat a Nagyar Községi Önkormányzat  házipénztárába kell befizetni.

(4) Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott díj megfizetését, legkésőbb a kérelem benyújtását követő 15 napon belül igazolni kell.

(5) A befizetett díj csak abban az esetben kerül visszatérítésre, ha az anyakönyvi esemény a Túristvándi Közös Önkormányzati Hivatalnak felróható okból hiúsul meg.

(6) Az (1) bekezdésben meghatározott díjfizetési kötelezettség alól mentesülnek azok a kérelmezők, akik valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota indokolja a hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény megtartását.


4. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke


5. § (1)A hivatali munkaidőn kívül, a hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény megkötésénél közreműködő anyakönyvezetőt 6.000,- forint díjazás illeti meg. Ha az anyakönyvvezető azonos napon több esetben működik közre, eseményenként 4.000,- forint díjazás illeti meg.


(2) A hivatali munkaidőn kívül, nem a hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény megkötésénél közreműködő anyakönyvezetőt 10.000,- forint díjazás illeti meg. Ha az anyakönyvvezető azonos napon több esetben működik közre, eseményenként 7.000,- forint díjazás illeti meg.


5. Záró rendelkezések


6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett anyakönyvi események tekintetében kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti a házasságkötés hivatali helyiségen, valamint hivatali időn kívüli engedélyezéséről,  és az anyakönyvi eljárásban fizetendő díjakról szóló 3/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelet.



Bánóczi Lajos    sk.                                              Szalkainé Fóri Zsuzsa sk.

polgármester                                                               jegyző




Záradék:

Ezen rendelet 2019. április 16. napján (17.30 óra)kihirdetésre került.

Nagyar, 2019. április 16.                                                        


      Szalkainé Fóri Zsuzsa              sk.                   

         jegyző