Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020(I.24.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2020. 03. 01

NAGYAR KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


2/2020. (I.24. )  ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE


AZ IDEGENFORGALMI ADÓRÓL


A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény  1.§.-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott és Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 42.§-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

                                                                               

1.§ Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

2.§ Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 300,-Ft.

3.§ (1) Az adóbeszedésére kötelezett az e rendelet szerinti adóköteles tevékenységét az első adóbeszedéstől számított 15 napon belül köteles bejelenteni az önkormányzati adóhatósághoz.

 (2) Az adóbeszedésre kötelezettnek a beszedett idegenforgalmi adót a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig köteles az adóhatósághoz bevallani és megfizetni.

4.§ (1) Az adóbeszedésre kötelezett szálláshely az általa beszedett adóról az adó alapjának, a beszedett adó összegének utólagos megállapítására is alkalmas nyilvántartást vezet. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a szálláshelyet igénybe vevő nevét, születési helyét, idejét, lakcímét, személyi igazolványának vagy útlevelének számát. Megérkezésének és távozásának időpontját, a szálláshelyen eltöltött éjszakák számát és a beszedett idegenforgalmi adó összegét, idegenforgalmi adómentesség jogcímét, a vendég sajátkezű aláírását.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott vendégnyilvántartó könyvet használatba vétel előtt a jegyző hitelesíti. A vendégnyilvántartó könyvet a szállásadó köteles a tárgyév végén lezárni és a jegyzővel a tárgyévet követő év január 15. napjával záradékolni. A záradékolt vendégnyilvántartó könyvet a következő években is lehet használni, ha további nyilvántartási helyet tartalmaz.

(3) Az idegenforgalmi adó beszedésére kötelezett köteles gondoskodni arról, hogy a vendégnyilvántartó könyv a szálláshelyen folyamatosan rendelkezésre álljon mind a vendég, mind az adóhatósági ellenőrzés számára.

5.§ (1) E rendelet 2020. március 1. napján lép hatályba.


Nagyar, 2020. január 24.



                           Bánóczi Lajos      sk.                                               Szalkainé Fóri Zsuzsa sk. 

               polgármester                                                           jegyző


A rendelet kihirdetve: 2020. január 24. 12.00 óra


         Szalkainé Fóri Zsuzsa sk. 

            jegyző