Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020(VI.29.) önkormányzati rendelete

a temetkezésről és köztemetők használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 11. 17

Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020(VI.29.) önkormányzati rendelete

a temetkezésről és köztemetők használatának rendjéről

2023.11.17.

Nagyar Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: tv.) 40. § (2), (3) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározatott feladatkörében eljárva a következő rendelet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Nagyra Községi Önkormányzat tulajdonában lévő nagyari köztemetőre, annak fenntartásával és temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) Személyi hatálya kiterjed minden olyan jogi és természetes személyre, aki az e rendeletben foglalt feladatokat végzi, a feladat végzése során a rendeletben megjelölt szervezetekkel jogviszonyt létesít, a temetői szolgáltatásokat igénybe veszi, illetve e rendelet előírásait megszegi.

2. § (1) Nagyar község közigazgatási területén a temetők létesítése, fejlesztése, bővítése Nagyar Község Önkormányzatának feladata és joga.

(2) Az 1. § (1) bekezdésben meghatározott temető fenntartója és üzemeltetője a Nagyar Községi Önkormányzat (4922 Nagyar, Petőfi út 1.)

II. Fejezet

A temetési hely feletti rendelkezési jog

3. § (1) A temetési helyet előre kell megváltani. A temetési helyet megváltó személyt a használati idő alatt a megváltott temetési hely tekintetében a vonatkozó jogszabályokban és e rendeletben meghatározott jogok (rendelkezési jog) illetik és kötelezettségek terhelik.

(2) A rendelkezési jog jelenti:

a) a temetési helybe helyezhető elhunyt személy(ek)nek meghatározását;

b) síremlék, sírjel állítását, állíttatását, felújítását, karbantartását, bontását;

c) a temetési hely újraváltását.

(3) A rendelkezésre jogosult köteles a temetési hely és közvetlen környezetének – állagmegóvására, díszítésére, növényzet ültetésére – gondozására, a síremlék, sírjel karbantartására.

(4) Az előre megváltott temetési hely használati jogát a rendelkezni jogosult kizárólag az üzemeltetőnek adhatja vissza, azt elidegeníteni, vagy más jogcímen harmadik fél részére átengedni nem lehet.

(5) A temetőben a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) koporsós betemetés és rátemetés esetén, a betemetés illetve rátemetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év,

c) az urnafülke és urnasírhely esetén, az urna elhelyezésétől illetve ráhelyezésétől számított 10 év,

d) urnasírbolt esetén 20 év.

(6) Amennyiben a temetési hely nyugvási ideje lejárt és az újraváltásról – a rendelkezésre jogosult vagy annak hiányában más személy felhívás ellenére – sírbolt esetében 5, egyéb temetkezési hely esetében 3 három éven belül nem gondoskodott, úgy az üzemeltető a temetési helyet felszámolhatja és az e rendeletben foglaltak szerint újra hasznosíthatja, feltéve, hogy írásban, évente egy alakalommal felhívta a rendelkezési jog jogosultját a fizetési kötelezettség teljesítésére.

(7) A temetési hely újraváltásának díja megegyezik a temetési hely megváltásának díjával.

(8) A temetési sírhelydíjakat a 2. számú mellékelt tartalmazza.

4. § Amennyiben a rendelkezésre jogosult 3. § (3) bekezdésében foglalt karbantartási és egyéb állagmegóvási kötelezettségeinek nem tesz eleget, vagy egyéb okból a temetési helyen emelt sírjel, sírbolt összeomlásától lehet tartani, az önkormányzat írásban felszólítja, hogy gondoskodjon annak helyreállításáról.

III. Fejezet

A temető tagolása

Sírhelytáblák (parcellák)

5. § (1) A temetőt betűvel jelölt sírhelytáblákra (parcellákra), a parcellákon belül római számmal jelölt sírhelysorokra, azon belül pedig arab számmal jelölt temetési helyekre kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki. A sírhelytáblák kialakítását, a temetési helyek beosztását, számozását, azok elhelyezését a temető üzemeltetője állapítja meg.

(2) A sírhelytáblák és a sorok számozását a helyszínen is fel kell tüntetni.

(3) A temető üzemeltetőjének a sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni.

(4) A sírhelyek vonatkozásában a sorba temetés kötelező, kivéve

a) ha az elhunytnak a temetőben van meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga, és kifejezett végakarata, hogy ezen temetési helyen helyezzék nyugalomba, illetőleg az eltemettetését intéző személy(ek) ekként rendelkeznek,

b) ha az eltemettetőnek a temetőben már van meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga,

c) ha a sorban, a sírhelyek között olyan fel nem használt terület van, amely alkalmas a 7. § (5) bekezdése szerinti sírhelyek kialakítására,

d) ha egy, a megváltási idő leteltét követően a rendelkezni jogosult által újra meg nem váltott sírhelybe történik a betemetés.

Temetési helyek

6. § (1) Az eltemetés módja szerint a temetés hamvasztással vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi vagy világi szertartás szerint.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakra figyelemmel a temetőben kialakítható temetési helyek megoszlása a következő:

a) Koporsós temetési helyek:egyes sírhely;

aa) kettős sírhely;

aa) sírbolthely (kripta).

b) Hamvasztásos temetés esetén:

ba) urnasírhely;

ba) urnasírbolt.

(3) Sírboltok, sírok felnyitásához az illetékes népegészségügyi feladatokat ellátó járási hivatal sírnyitási engedélye szükséges.

(4) A sírnyitáshoz a temetési hely felett rendelkezni jogosult írásbeli hozzájárulása szükséges.

Koporsós temetési helyek

7. § (1) Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör, az (5) bekezdésben meghatározottak szerint.

(2) A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja, melyet a sírgödörbe helyezés előtt véglegesen le kell zárni.

(3) A sírgödör mélysége minimum 200 cm. A sírgödröt koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes, a talajban lebomló anyaggal lehet burkolni.

(4) Oldalirányú üreggel (padmoly) ellátott sírhelyet létesíteni tilos. Tilos a sírhely felszín alatti oldalfalait befalazni, kibetonozni.

(5) Az 6. § (2) bekezdésében meghatározott sírhelyek az 5. § (1) bekezdésében meghatározott, utakkal körülhatárolt sírhelytáblákban alakítható ki, az alábbi távolságok és mélységi előírások szerint:

felnőtt egyes sírhelyek hossza: 2,10 m

szélessége: 1,00 m

mélysége: 2,00 m

rátemetés esetén: 2,10 m

sírok egymástól való távolsága: 0,60 m

sírhelysorok egymástól való távolsága: 1,20 m

felnőtt kettős sírhelyek hossza: 2,10 m

szélessége: 1,60 m

mélysége: 2,00 m

rátemetés esetén: 2,50 m

sírok egymástól való távolsága: 0,60 m

sírhelysorok egymástól való távolsága: 1,20 m

Sírboltok (kripták)

8. § (1) A sírbolt (kripta) legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetési hely. A sírbolt méretét az abban elhelyezni kívánt koporsók száma határozza meg.

(2) Sírbolt a temető üzemeltetőjének hozzájárulásával, az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében foglaltak szerint építhető. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését az üzemeltető jelöli ki. Az üzemeltetőnek a hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.

(3) Az üzemeltető hozzájárulása iránti kérelemhez csatolni kell:

- a sírbolt építmény részletes tervét,

- a sírboltban elhelyezni kívánt koporsók számáról szóló nyilatkozatot,

- engedélyköteles sírbolt esetében, az illetékes építésügyi hatóság által kiadott építési engedélyt,

- amennyiben a kérelmező a temetőben rendelkezik megváltott temetési hellyel, akkor a temetési hely megváltását, valamint a megváltási díj befizetését igazoló dokumentumo(ka)t.

(4) A sírbolt belső méretei a következők lehetnek:

a) két koporsó elhelyezésére szolgáló sírbolt

mélysége 1,90 m

ab. belső hossza 2,30 m

ac. belső szélessége 1,80 m

b) három vagy négy koporsó elhelyezésére szolgáló sírbolt

ba. mélysége 2,40 m

belső hossza 2,30 m

bc. belső szélessége 1,80 m

(5) A sírbolt felszíni szélessége legfeljebb 2,50 m, felszíni hosszúsága legfeljebb 3 m lehet. A sírbolt még részeiben sem terjeszkedhet túl a (4) valamint jelen bekezdésben foglalt méreteken.1

(6) A sírboltok között legalább 1,2 m távolságot kell hagyni.

(7) A sírbolt alját, oldalfalait valamint fedőlapját akként kell elkészíteni, hogy az a vízbehatolásnak és földnyomásnak ellenálljon, illetve a fedőlapot légmentesen kell lezárni.

Díszsírok

9. § (1) A díszsírhelyek a temető központi helyén fenntartott sírhelyek, amelyeket Nagyar Községi Önkormányzata adományoz térítésmentesen a „Nagyar Község Díszpolgára” kitüntető címben részesült elhunyt személy részére.

(2) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói kötelesek gondoskodni, hozzátartozó és örökös hiányában a síremlékek gondozásáról a Képviselő-testület megbízására és költségére az üzemeltető gondoskodik.

Síremlékek

10. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel – így különösen fejfával ellátott hant, síremlék, sírkeret, emlékoszlop – használható, illetőleg létesíthető.

(2) A sírjel nem terjeszkedhet túl a 7. § (5) bekezdésében meghatározott sírhelyméretnél.

(3) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

(4) Amennyiben a sírjel magassága meghaladja a 2 métert, abban az esetben a sírjel vázlattervét az üzemeltetőnek az elhelyezés előtt be kell mutatni. A terv 1 példányát az üzemeltetőnek meg kell őriznie.

(5) A sírkeret körül a temetési hely felett rendelkezni jogosult legfeljebb 30 cm széles járdát létesíthet.

Hamvasztásos temetési helyek

Urnasírhely, urnasírbolt

11. § (1) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnasírhely, urnasírbolt, továbbá az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

(2) Az urnasírhely méretei az alábbiak:

hosszúsága: 0,80 m

szélessége: 0,60 m

mélysége: 0,60 m

rátemetés esetén: 0,90 m

sírok egymástól való távolsága: 0,90 m

sírhelysorok egymástól való távolsága: 1,20 m

(3) Urnasírhelyben két urna helyezhető el.

(4) Sírbolt (kripta) kizárólag urna elhelyezésére is kialakítható, melyre a 8. § rendelkezései irányadóak azzal az eltéréssel, hogy a sírbolt belső mélysége legalább egy méter.

(5) A sírboltban elhelyezhető koporsók számával megegyező számú urna a 8. § (1) bekezdésben meghatározott sírboltban is elhelyezhető, amennyiben a sírbolt belső méretei és az abban már elhelyezett koporsók száma ezt lehetővé teszi.

(6) Két urna a 7. § (1) bekezdésben meghatározott sírhelyben is elhelyezhető, amennyiben az abban már elhelyezett koporsók száma ezt lehetővé teszi úgy, hogy az urna, a talaj szintjétől legalább 0,60 m mélységbe kerüljön.

(7) A temetőben elhelyezett urnát a rendelkezésre jogosult, avagy a rendelkezésre jogosult közokiratba, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt hozzájárulásával más személy kívánságára – az átvétel egyidejű igazolása mellett – a temető üzemeltetője köteles kiadni és a hamvak kiadásának megtörténtét a nyilvántartásban feljegyezni.

(8) Rendelkezésre jogosult hiányában a (8) bekezdésben foglalt hozzájárulást a Ptk. 685. § b) pontja szerinti sorrendben az elhalt legközelebbi hozzátartozójától kell beszerezni.

IV. Fejezet

A temető üzemeltetése

12. § (1) A halott ravatalozóba történő kiszállításáról a temetkezési szolgáltató gondoskodik. A halottvizsgálati bizonyítványt a Közös Önkormányzati Hivatal ügyintézőjének be kell mutatni, aki a halottat nyilvántartásba veszi. A halott folyamatos hűtéséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A holttestet a temetést megelőzően azonosítani kell.

(3)2 A ravatalozó használatáért és a halotti hűtő igénybevételéért a nagyari lakosoknak díjat nem kell fizetni. A nem nagyari lakosok által fizetendő díjakat a 3. számú melléklet tartalmazza.

(4) A temetőnek és a ravatalozónak alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását. Az esetlegesen szükséges új beruházások, felújítások, karbantartások, kellékek beszerzése a temető tulajdonosát terhelik.

(5) A temetőt az épített és természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell őrizni kert jellegét. A temetőbejáratot, a fogadóteret, a ravatalozóhoz vezető utat, a ravatalozó környezetét parkszerűen kell kialakítani és gondozni. A temető területének fásítását, úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást és ne akadályozza a közlekedést.

(6) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az üzemeltető köteles gondoskodni.

(7) A vízvételt a kiépített vízvezetékrendszer biztosítja, a szükséges karbantartásról az üzemeltető köteles gondoskodni.

(8) A temetőt körülkerítő kerítés állapotát az üzemeltető ellenőrzi, amennyiben a kerítés állagának romlását észleli, gondoskodik annak kijavításáról.

(9) A temető üzemeltetője köteles a Tv.-ben és a Korm. r.-ben meghatározott kötelezettségeit teljesíteni, így különösen:

a) lehetővé tenni a temetkezési tevékenység és temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását,

b) a temetőben lévő épületek, az épületekben található technikai és egyéb berendezési tárgyak, növényzet és elhelyezett bútorzat állagmegóvásáról és karbantartásáról gondoskodni – ideértve a 4. §-ban meghatározottakat,

c) a ravatalozó épületét az elhunyt ravatalozásra való előkészítésére, a kegyelet lerovására, az elhunyt méltó elbúcsúztatására alkalmas állapotban tartani, felújítani,

d) a ravatalozó épülete környezetében és az ahhoz vezető úton közvilágítást biztosítani,

e) az 5. § (3) bekezdésben meghatározott kötelezettség érdekében tereprendezést végezni,

f) a temetőt parkosítani, fásítani, zöldterületeit kialakítani és kezelni,

g) a temetőt megfelelően, a helyi építési szabályzattal összhangban elkeríteni ,

h) a sírhelytáblákat határoló utakat kialakítani, karbantartani és tisztítani,

i) a gépjárművek számára parkolóhelyet létesíteni, a behajtás és a gépjármű forgalom rendjét meghatározni és az erről szóló tájékoztatást a temető látogatók számára a temető kapuján (hirdetőtábláján) elhelyezni,

j) a hulladékgyűjtés számára edényeket kihelyezni és azok ürítéséről, valamint a keletkezett hulladék elszállításáról szükség szerint, de legalább hetenként egyszer gondoskodni,

k) a nyilvántartások teljeskörűségét a Tv.-ben foglaltak szerint biztosítani,

(10) A temető üzemeltetőjének kizárólagos joga a megváltható sírhelyek, sírbolthelyek (kripták) hasznosítása.

(11) A temető üzemeltetője sírhely megváltás jogcímén értékesíti a 3. § (5) bekezdésben meghatározott időtartamokra a temetési helyeket. A temetési helyek sírhely megváltási díját a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

13. § (1) A temető

a) nyári időszámítás idején 06 – 20 óráig,

b) téli időszámítás idején 08 – 18 óráig

tart nyitva. Az üzemeltető a nyitvatartási rendtől a Mindenszentek ünnepe előtti és utáni két hétben eltérhet, melyről a temető kapuján (hirdetőtábláján) köteles a megváltozott nyitvatartási rendet megelőző legalább 3 nappal a látogatók számára tájékoztatást elhelyezni.

(2) A temető üzemeltetője köteles a temető üzemeltetésével kapcsolatos előírásokról szóló tájékoztatót elhelyezni a temető kapuján (hirdetőtábláján) a látogatók számára.

(3) A temetőben nem tanúsítható olyan magatartás, vagy tevékenység, mely a temetőlátogatók kegyeleti érzését sérti.

(4) Tilos a temetőben

a) minden olyan tevékenység végzése, amely veszélyezteti a sírok és tartozékaik, valamint az egyéb felszerelési tárgyak állagát,

b) a hely illetőleg a kegyeleti jogok zavartalan gyakorlását sértő avagy zavaró magatartást tanúsítani,

c) – az üzemeltető erről szóló írásbeli engedélye nélkül – pihenőpadot elhelyezni, díszfát, fát, cserjét ültetni avagy kivágni,

d) maradandóan elhelyezett tárgyat – az üzemeltető erről szóló írásbeli engedélye nélkül – elmozdítani, elszállítani.

(6) A temető tisztaságának megőrzése valamennyi temetőlátogatónak kötelessége. A hulladékot kötelesek a kihelyezett hulladékgyűjtő konténerekben elhelyezni. A temető területén hulladékot lerakni, összegyűjteni, elszáradt avart, virágot elégetni tilos.

(7) A temető területén csak temetkezési helyek díszítésére szolgáló kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak helyezhetők el.

(8) A temetőben elhelyezett gyertyákat, mécseseket távozás előtt el kell oltani. Mindenszentek ünnepén és Halottak napján a tűzveszély megelőzése az üzemeltető feladata.

(9) A sírokra és a sírok közé egy méternél magasabbra növő növényzet nem ültethető. E rendelkezés megszegőit a temető üzemeltetője 30 napos határidő tűzésével felhívhatja a növényzet eltávolítására. A határidő eredménytelen eltelte után a temető üzemeltetője maga gondoskodik a növényzet eltávolításáról.

(10) A temetőbe állat –a vakvezető kutya kivételével – nem vihető be.

(11) 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat a temető területén.

(12) A temető üzemeltetője a temető rendjének a vonatkozó jogszabályokban és e rendeletben foglaltak szerinti betartását folyamatosan ellenőrizni köteles. A temető rendjének biztosítása és betartatása érdekében az üzemeltető a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet előírásainak megfelelő temető gondnokot alkalmaz.

(13) A ravatalozó alap eszköztárát a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

V. Fejezet

Temetkezési és egyéb temetőben végzett szolgáltatás

14. § (1) A temetkezési szolgáltató a rendelet 3. számú mellékletében meghatározott létesítményhasználati díj, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díj ellenében végezhet temetkezési szolgáltatási tevékenységet a temetőben.

(2) Temetés nem csak munkanapon, a temető nyitvatartási ideje alatt végezhető.

(3) A temetés pontos időpontját az üzemeltető részére legkésőbb a temetés napja előtt két nappal be kell jelenteni, egyidejűleg az (1) bekezdés szerinti díjat a Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába be kell fizetni.

(4) A temető üzemeltetője felelős azért, hogy a különböző temetkezési szolgáltatók munkavégzése közötti összhangot biztosítsa.

(5) A temetkezési szolgáltatók azonos feltételekkel vehetik igénybe a temető létesítményeit.

(6) A rendelet 4. számú mellékeltet tartalmazza a temető rendeleti díjait.

15. § (1) A temetőben egyéb, nem temetkezési szolgáltatás körébe tartozó vállalkozási tevékenység (a továbbiakban: vállalkozási tevékenység) – így különösen síremlék és tartozékai, emlékoszlop építése, sírgondozás - is végezhető.

(2) A vállalkozási tevékenységet végző személy vagy szervezet a munkálatok végzését az érintett napo(ka)t megelőző legalább egy nappal az üzemeltető számára köteles bejelenteni. Vállalkozási tevékenység csak munkanapokon és a temető nyitvatartási idején belül végezhető. Temetés ideje alatt vállalkozási tevékenység nem végezhető.

(3) A vállalkozó köteles tevékenységét úgy végezni, hogy

(3a) azzal a vonatkozó jogszabályokban és e rendeletben foglaltakat betartja,

(3b) a szertartások rendjét és a látogatók kegyelet gyakorlását nem sérti,

(3c) a sírokban valamint a temető infrastruktúrális és egyéb létesítményeiben kárt nem tesz;

(3d) a temetőben végzett vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladék, törmelék elszállításáról a munka befejezését követően azonnal gondoskodni; továbbá

(3e) a tevékenység végzése során igénybevett területet az eredeti állapotának megfelelően helyreállítani.

(3f) a temetőben vállalkozói tevékenységet végzők (síremlék állítás, javítás) temető fenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni az 4. számú melléklet szerint.

16. § (1) A temető területére – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - gépjárművel behajtani és ott közlekedni tilos.

(2) Behajthat a temető területére a mozgáskorlátozott, idős, személyeket szállító gépjármű, valamint az üzemeltető részére előzetesen bejelentett temetkezési szolgáltatást és az egyéb vállalkozási tevékenységet végző személy vagy szervezet.

(3) A kerékpárral és motorkerékpárral történő behajtás a látgatók nyugalmának zavarása nélkül engedélyezett.

(4) A temetőbe való behajtás díjtalan.

VI. Fejezet

Vegyes és átmeneti rendelkezések

17. § (1) A jelen önkormányzati rendeletben nem szabályozott kérdésekben a vonatkozó jogszabályok, így különösen a temetőkről és temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény, a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény valamint az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a halottvizsgálatról és a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló 351/2013. (X. 4.) Kormányrendelet előírásai irányadóak.

(2) A temető üzemeltetője köteles olyan nyilvántartást vezetni, amelyből pontosan megállapítható az elhunytak eltemetési helye, az eltemetés időpontja, az eltemetés mélysége, a megfizetett sírhely megváltási díj mértéke és időpontja és az eltemetés módja.

VII. Fejezet

Záró és átmeneti rendelkezések

18. § (1) A rendelet 2020. június 29. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Bánóczi Lajos polgármester

Szalkainé Fóri Zsuzsa jegyző

1. melléklet a 7/2020. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

A ravatalozó alap eszköztára:
Kegyeleti drapériák, terítők,1 db. szószék,1 db. ravatalasztal,20 db. szék,3 db. pad,2 db. elektromos kandeláber

2. melléklet a 7/2020. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

1a.3 Egyszemélyes 5000 Ft

1b.4 Kétszemélyes 8000 Ft

1c.5 Családi sírhely 2x2 személyes 15 000 Ft

1d.6 Kiemelt sírhely 19 000 Ft

1e.7 Urnafülke falban 7000 Ft

1f.8 Sírbolt 147 000 Ft (2 koporsós)

1g.9 Urna sírhely 10 000 Ft

1h.10 Kiemelt urna sírhely 20 000 Ft

3. melléklet a 7/2020. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

3.sz. melléklet

1a. Nagyari lakcímmel rendelkezők számára ingyenes

1b. (Hűtőkamra (+3 nap hűtés) tároló helyiségek használata 3,750.- Ft/nap

1c.11

1d.12

1e.13

4. melléklet a 7/2020. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

4.sz. melléklet
A temetőben vállalkozói tevékenységet végzők (síremlék állítás, javítás) fenntartási hozzájárulás díjai az egyes sírhelyekre megállapított díjtétel egyszerű számtani átlagának 5%-a. 14
1

Az „(5) A sírbolt felszíni szélessége legfeljebb 2,50 m, felszíni hosszúsága legfeljebb 3 m lehet. A sírbolt még részeiben sem terjeszkedhet túl a (4) valamint jelen bekezdésben foglalt méreteken.” címe a Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 12. § (3) bekezdése a Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 2. melléklet 1a. pontja a Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2. melléklet 1b. pontja a Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 2. melléklet 1c. pontja a Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § d) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 2. melléklet 1d. pontja a Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § e) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 2. melléklet 1e. pontja a Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § f) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 2. melléklet 1f. pontja a Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § g) pont, 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 2. melléklet 1g. pontja a Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § h) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 2. melléklet 1h. pontja a Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § i) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 3. melléklet 1c. pontját a Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 3. melléklet 1d. pontját a Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 2. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 3. melléklet 1e. pontját a Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 2. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 4. melléklet cím szövege a Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. § j) pontja szerint módosított szöveg.