Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 8/2021.(VIII.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 30

Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 8/2021.(VIII.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.11.30.

Nagyar Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló l993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § [A szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 8/2021.(VIII.24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet 6. §-a következő bekezdésekkel egészül ki:]

(1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátásokra való jogosultság elbírálása során a jövedelemvizsgálat során a Szt. 4. § (1) bekezdése és a 10. §-ában foglaltak az irányadók.

(2) Nem állapítható meg támogatás, ha a kérelmező vagy a háztartásában élő egyéb személy vagyonnal rendelkezik, kivéve, ha előre nem látható okból létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(3) A (2) bekezdés rendelkezéseit nem kell alkalmazni az alábbi ellátási típusok esetében:

a) temetési támogatás,

b) születési támogatás,

c) egyszeri tanévkezdési támogatás,

d) kiemelt ünnepek alkalmából nyújtott támogatás

e) intézményi gyermekétkeztetési támogatás

(4) A támogatás pénzben vagy természetben állapítható meg.

(5) A természetbeni ellátás különösen az utalvány, élelmiszercsomag, gyermekintézmények térítési díjának lefedezésére nyújtott támogatás, gyógyszertámogatás.

(6) A szociális és gyermekvédelmi jellegű kiadások pénzügyi fedezetét és a felhasználható pénzügyi keretet az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben kell meghatározni.

(7) Az önkormányzat által nem kötelezően nyújtandó szociális és gyermekvédelmi ellátások megállapítására csak abban az évben van lehetőség, melyben az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendelet alapján, az ellátások megállapításához szükséges források rendelkezésre állnak.

(8) Az e rendelettel megállapított ellátások jogosultsági feltételeinek fennállást – a jogosultság megállapítását követően is – a közös önkormányzati hivatal bármikor jogosult ellenőrizni.

(9) Az e rendelettel megállapított 18-§ szerinti lakásfenntartási támogatás csak rendezett lakókörnyezettel rendelkező kérelmező részére állapítja meg. A jegyző a lakókörnyezet rendezettségét ellenőrzi. A lakókörnyezet akkor rendezett, ha

a) a házhoz tartozó udvar, kert tiszta, rendezett,

b) folyamatos tisztítása, hó-és síkosság-mentesítése, pormentesítése, gyommentesítése biztosított,

c) a kérelmező által lakott ingatlan előtti járda, és a járda melletti zöld sáv úttestig terjedő teljes területe tiszta, rendezett és a fák ágainak járdára és útra behajlása nem okoz a közlekedésben zavart.

(10) Amennyiben a (8) bekezdés szerinti ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a jogosultsági feltételek nem állnak fenn, úgy a közös önkormányzati hivatal az ellátás megszüntetése iránt intézkedik.

2. § [A Rendelet 16.-a helyébe az alábbi rendelkezés lép. ]

(1) A polgármester átruházott hatáskörben az e rendeletben megfogalmazottak szerint a kiemelt ünnepekhez kapcsolódóan -Húsvét, Karácsony – természetbeni támogatást állapíthat meg.

(2) A természetbeni támogatás formája utalvány, vagy ajándékcsomag, melynek mértékét és formáját a képviselő-testület előzetes döntése alapján a pénzügyi fedezet és a felhasználható pénzügyi keret ismeretében előzetesen határoz meg.

(3) A természetbeni támogatás feltétele, hogy a háztartásban az egy főre eső havi jövedelem összege nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tizenkétszeresét. .A támogatásra való jogosultság fennállása az igénylő nyilatkozata és az önkormányzat nyilvántartásainak adatai alapján kerül megállapításra.

3. § [Záró rendelkezés]

Ez a rendelet 2022. november 30-án lép hatályba, és a kihirdetését követő napon hatályát veszti.