Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi igazgatási szünet elrendeléséről

Hatályos: 2023. 11. 17

Nagyar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.17.
a 2023. évi igazgatási szünet elrendeléséről
Végső előterjesztői indokolás
A Kormány a 407/2023.(VIII.30.) Korm. rendeletében az alábbiak szerint rendelkezik a téli igazgatási szünetről:
A Kormány az igazgatási szünetről szóló 2023. évi XXVI. törvény 9. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1. § (1) A Kormány a 2023. évre elrendeli az igazgatási szünetről szóló 2023. évi XXVI. törvény 1. § (1) bekezdése szerinti téli igazgatási szünetet.
(2) Az (1) bekezdés szerinti igazgatási szünet 2023. december 27. napjától 2024. január 1. napjáig tart.
2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
Fentiek alapján, hogy a téli igazgatási szünet az iskolai téli szünet rendjéhez jobban igazodjon, ezért a téli igazgatási szünet rendjét a képviselő-testület a 2023. december 20-tól (szerda) 2024. január 2-ig (kedd)-ig állapítja meg.
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményeiről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
1. A várható társadalmi, gazdasági, költségvetési hatások: széles körben elterjedt államigazgatási, önkormányzati és igazságszolgáltatási szervek között a jogintézmény, az a lakosság körében is elfogadott, így társadalmi hatása nem jelentős, többletkiadást a rendelet elfogadása nem jelent.
2. A várható környezeti és egészségi következmények: nincs ilyen hatása.
3. A jogszabály-tervezet adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: nincs ilyen hatása.
4. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: a jogszabály megalkotását magasabb szintű jogszabályi felhatalmazás, illetve ajánlás, valamint a törvényből eredő szabadságolási tervezés során felmerülő igény indokolja.
5. A jogszabály alkalmazásakor szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a Hivatalban rendelkezésre állnak.
A Jat. 18. §-a alapján a jogszabály előkészítője a Tervezethez indoklást csatol.
RÉSZLETES INDOKLÁS
1. §-hoz
A rendelet személyi jellegű hatályáról rendelkezik.
2. §-hoz
A téli igazgatási szünet időtartamát – az iskolai téli szünet időszakára figyelemmel – határozza meg. Rendelkezik az igazgatási szünet alatti munkavégzés feltételeiről.
3. §-hoz
E § a rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.