Sonkád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020 (I.23.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről

Hatályos: 2022. 08. 01

Sonkád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020 (I.23.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről

2022.08.01.

Sonkád Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés b) pontjában (2) bekezdés értelmében, 132. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – Kölcse Nagyközség, Fülesd, Botpalád, Kispalád, Magosliget, Milota és Uszka községek Önkormányzataival történt egyeztetés után – a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet a Sonkád és Mikro-körzete Szociális Alapszolgáltatási Társulás (a továbbiakban: Társulás) által fenntartott Sonkád és Mikro-körzete Szociális Alapszolgáltatási Központ (a továbbiakban: Szociális Központ) intézmény által nyújtott személyes gondozási formákat, azok igénybevételét és az igénybevétel után fizetendő térítési díjakat szabályozza.

(2) A rendelet területi hatálya Társulás tag önkormányzatai, Sonkád, Kölcse, Fülesd, Botpalád, Kispalád, Magosliget, Milota és Uszka közigazgatási területére terjed ki.

2. § Szociális Központ által biztosított személyes gondoskodás formái:

a. étkeztetés,
b. házi segítségnyújtás,
c. idősek nappali ellátása,
d. fogyatékosok nappali ellátása,
e. támogató szolgáltatás
f. házi gyermekfelügyelet.

3. § (1) Térítési díjat kell fizetni a 2. § a) pontjában szabályozott személyes gondoskodást nyújtó ellátásért.

(2) Terítési díj megfizetésére a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 114. § (2) bekezdésében meghatározott személyek kötelesek.

(3)2

(4)3

2. Személyes gondoskodások

4. §4 (1) Napi egyszeri meleg ételt kell biztosítani annak a személynek és eltartottjainak, akinek szociális helyzete, idős kora, egészségi, illetve pszichés állapota, szenvedélybetegsége, fogyatékossága azt indokolja és önmaga, illetve eltartottjai részére más módon azt nem tudja biztosítani. Azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) aki a rá irányadó öregségi nyugdíj korhatárt betöltötte,

b) aki fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, magasabb összegű családi pótlékban (18. életévét betöltött személy), rokkantsági járadékban részesül, vagy önmaga ellátására más okból képtelen.

(2) A napi egyszeri meleg étel tartósan vagy átmeneti jelleggel biztosítható, a kérelmező helyzetére és állapotára való tekintettel.

(3) Az egészségi állapot, a pszichiátriai betegség, szenvedélybetegség és fogyatékosság fennállásáról a háziorvos vagy szakorvos által kiállított igazolást szükséges benyújtani.

5. § (1) Házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell:

a) az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését,

b) az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott lakókörnyezete higiénés körülményeinek megtartásában való közreműködést és

c) veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, azok elhárításában való segítségnyújtást.

(2) Saját otthonukban kell segítséget nyújtani azoknak

a) az időskorú embereknek, akik önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak,

b) a pszichiátriai betegeknek, fogyatékos személyeknek, valamint szenvedélybetegeknek, akik állapotukból adódóan az önálló életvitellel kapcsolatos feladataik ellátásában segítséget igényelnek, de egyébként önmaguk ellátására képesek,

c) az egészségi állapotuk miatt rászoruló személyeknek, akik ezt az ellátási formát igénylik, illetve bentlakásos intézményei elhelyezésre várakoznak, és

d) azoknak a személyeknek, akik a rehabilitációt követően a saját lakókörnyezetükbe történő visszailleszkedés céljából támogatást igényelnek önálló életvitelük fenntartásához.

Idősek nappali ellátása

6. § (1) Az időskorúak nappali ellátását nyújtó alapszolgáltatási egység célja, hogy a saját otthonukban élők részére biztosítson lehetőséget az intézményben a napközbeni tartózkodásra, étkezésre, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére.

(2) Az intézmény az ellátást igénybe vevők részére szociális, egészségügyi, mentális állapotuknak megfelelő napi életritmust biztosít, közösségi szolgáltatásokat szervez.

(3)5 Az intézmény a 18. életévét betöltött, egészségügyi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek napközbeni gondozásra, tartózkodásra szolgál.

7. § (1) A fogyatékosok nappali ellátása a harmadik életévüket betöltött, önkiszolgálásra részben képes vagy önellátásra nem képes, de felügyeletre szoruló fogyatékos személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezi az ellátottak napközbeni étkeztetését.

(2)6 A fogyatékosok nappali ellátást nyújtó intézményébe felvehető az ellátási területen állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező, életvitelszerűen ott tartózkodó fogyatékos személy, valamint az életvitelszerűen ott tartózkodó hajléktalan fogyatékos személy.

8. § (1) A támogató szolgáltatás célja a fogyatékos személyek saját lakóhelyükön, lakókörnyezetükben való ellátása személyre szabottan, lakáson kívüli közszolgáltatások elérésének segítésével, valamint életvitelük önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális személyes segítségnyújtás biztosításával mindennapi életük segítése.

(2)7 A szolgálat feladata a személyes és lakókörnyezeti higiéné biztosítása, háztartási tevékenységekben való segédkezés, lakókörnyezeten kívüli mobilizáció, alapvető ápolási és gondozási feladatok elvégzése, a közszolgáltatásokhoz való akadálymentes hozzájutás segítése, az akadálymentes információáramlás és kommunikáció elősegítése.

9. § A 20 hetes kortól, többes ikrek születésekor, az egyik szülő betegsége vagy halála esetén a gyermek születésétől kezdve, az általános iskolai tanulmányokat folytató, tanköteles korú gyermekek magas színvonalú, rugalmas, a szülők munkarendjéhez igazodó, napközbeni ellátása.

3. Az ellátás igénybevétele

10. § (1) A Társulás által biztosított ellátások igénybevételére irányuló kérelmet a Szociális Központ intézményvezetőjénél (székhelye: 4954 Sonkád, Kossuth u. 18.), valamint a Szociális Központ Szervezeti és Működési Szabályzatában megjelölt telephelyeken/szolgáltatási helyeken lehet benyújtani a 1. melléklet szerinti nyomtatványon.

(2) A kérelemhez csatolni kell a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendeletben (a továbbiakban: 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet) meghatározott nyomtatványokat, igazolásokat.

(3) Az egészségi állapotra vonatkozó igazolást 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet 1. számú mellékletének I. részében meghatározott nyomtatványon kell benyújtani.

(4) A jövedelemnyilatkozatot a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet 1. számú mellékletének II. részében meghatározott nyomtatványon kell benyújtani.

(5) Az ellátás igénybevételére irányuló megállapodást a Szociális Központ Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza.

4. Külön eljárás keretében és külön eljárás nélküli ellátás biztosítása,

az ellátás megszüntetése

11. § Külön eljárás keretében biztosított ellátás esetei:

a) aki önmaga ellátására teljesen képtelen és nincs olyan hozzátartozója, aki ellátásáról gondoskodna, és ellátása más egészségügyi vagy szociális szolgáltatás biztosításával sem oldható meg,

b) háziorvos, kezelőorvos szakvéleménye szerint soron kívüli elhelyezése indokolt,

c) szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely miatt soron kívüli elhelyezése vált szükségessé,

d) kapcsolata vele együtt élő hozzátartozójával, eltartójával helyrehozhatatlanul megromlott, és a további együttélés életét, testi épségét veszélyezteti.

e)8 kedvezőtlen változás a : súlyos egészségkárosodás, családi körülmények megromlása, többszöri haláleset a családban, elemi csapás, jövedelmi viszonyok súlyos megromlása, illetve bármely olyan eset, amely rendkívüli helyzetet eredményez.

12. § Az intézményvezető külön eljárás nélkül valamennyi ellátást nyújthatja, ha a kért szolgáltatás hiánya az igénylő életét, testi épségét veszélyezteti.

13. § A személyes gondoskodást nyújtó ellátás megszűnik a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 101. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott esetekben, valamint akkor is, ha a jogosult a térítési díjat külön írásbeli felszólítás ellenére sem fizeti meg vagy a szociális szolgáltatást a jogosult szándékosan akadályozza.

5. Az ellátásért fizetendő térítési díjak

14. § (1) Az étkeztetésért térítési díjat kell fizetni. A kiszállításért külön díjat nem kell fizetni.

(2) Térítési díj mentes:

a) a házi segítségnyújtás,

b) az idősek és fogyatékosok nappali ellátása étkeztetés nélkül,

c) a támogató szolgáltatás,

d) a házi gyermekfelügyelet.

(3) A térítési díjakat a 2. melléklet, az önköltségszámításokat az 1. függelék tartalmazza.

15. § (1) A térítési díjat a tárgyhót követő hónap utolsó napjáig utólag köteles a térítési díj fizetésére kötelezett megfizetni.

(2) Az ellátott fizetési kötelezettségének elmulasztása esetén az intézményvezető vagy az általa megbízott személy az esedékességet követő öt napon tizenöt napos határidő megjelölésével írásban felhívja ellátottat tartozásának rendezésére.

(3) Amennyiben ellátott a (2) bekezdésben foglaltak határidőre nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, az intézményvezető az ellátást írásban megszünteti.

6. Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon napján léphatályba, és rendelkezéseit 2020. február 1. napjától kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről szóló 4/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelet,

1. melléklet

Kérelem
a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

1. Az ellátást igénylő/törvényes képviselő/legközelebbi hozzátartozó/tartásra köteles személy adatai:

1.1. Az ellátást igénylő

Név:

Születési név:

Anyja neve:

Születési hely, idő:

Lakóhely:

Tartózkodási hely:

Értesítési cím:

Telefonszám:

Állampolgársága:

Bevándorolt, letelepedett vagy menekült jogállása, a szabad mozgás és tartózkodás jogára vonatkozó adat:

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:

1.2. Legközelebbi hozzátartozójának / törvényes képviselőjének9

a) neve:

b) anyja neve:

c) születési helye, ideje:

d) lakóhelye (tartózkodási helye) :

e) értesítési címe:

f) telefonszáma:

1.3. Tartására köteles személy

Telefonszáma:

Az ellátást igénybe vevővel egy háztartásban élő nagykorú személyek száma:……………...fő

a) neve:

b) lakóhelye:

2. Milyen típusú ellátás igénybevételét kéri: (a megfelelő négyzetben x-el jelölje)

étkeztetés házi segítségnyújtás

idősek nappali ellátása fogyatékosok nappali ellátása

támogató szolgáltatás házi gyermekfelügyelet

3. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételére vonatkozó adatok

3.1. Étkeztetés

Milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását:

Milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását:

…………………………………………………………………………………………………..

Az étkeztetés módja: (a megfelelő négyzetben x-el jelölje)

Helyben fogyasztás Elvitellel Kiszállítással

3.2. Házi segítségnyújtás

Milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását:

Milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását:

…………………………………………………………………………………………………..

Milyen típusú segítséget igényel: (a megfelelő négyzetben x-el jelölje)

Segítség a napi tevékenységek ellátásában Bevásárlás, gyógyszerbeszerzés

Személyes gondozás

Egyéb éspedig: ……………………………………………………………....

………………………………………………………………………………………………….

3.3. Nappali ellátás

Milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását:

Egyéni igény a szolgáltatás tartalmára:

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

3.4. Támogató szolgáltatás

Milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását:

Egyéni igény a szolgáltatás tartalmára:

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

3.5. Házi gyermekfelügyelet

Milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását:

Milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását:

………………………………………………………………………………………………………………

Dátum:…………év……………………hó………..nap

………………………………………….

Az ellátást igénylő

(törvényes képviselője) aláírása

2. melléklet10

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díja

1.) Nappali ellátás intézményi térítési díja:
a) nappali ellátás csak napközbeni tartózkodást igénybe vevők számára térítési díjmentes.
b) nappali ellátás napközbeni tartózkodást és ott étkezést igénybe vevők esetén (ebéd) térítési díja ellátási naponként:

Település

Térítés nettó díja ellátási naponként (Ft)

Térítés bruttó díja ellátási naponként (Ft)

SONKÁD

665

845

FÜLESD

665

845

KÖLCSE

665

845

BOTPALÁD

665

845

KISPALÁD

665

845

MAGOSLIGET

665

845

MILOTA

665

845

USZKA

665

845

2.) Étkeztetés intézményi térítési díjai:
a) étkeztetés intézményi térítési díja ellátási naponként:

Település

Térítés nettó díja ellátási naponként (Ft)

Térítés bruttó díja ellátási naponként (Ft)

SONKÁD

665

845

FÜLESD

665

845

KÖLCSE

665

845

BOTPALÁD

665

845

KISPALÁD

665

845

MAGOSLIGET

665

845

MILOTA

665

845

USZKA

665

845

b) Étkeztetés intézményi térítési díja az ételnek az igénybevétel helyére történő kiszállítása esetében:

Település

Térítés nettó díja ellátási naponként (Ft)

Térítés bruttó díja ellátási naponként (Ft)

SONKÁD

665

845

FÜLESD

665

845

KÖLCSE

665

845

BOTPALÁD

665

845

KISPALÁD

665

845

MAGOSLIGET

665

845

MILOTA

665

845

USZKA

665

845

3.) A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja gondozási óránként térítési díjmentes.

4.) A támogató szolgáltatás intézményi térítési díja:

a) gondozási óránként térítési díjmentes.

b) szociálisan rászorultak számára a szállítási szolgáltatás díjmentes.

c) szociálisan nem rászorultak számára a szállítási szolgáltatás 100 Ft/km

1. függelék a 2. melléklethez11

1

A bevezető a Sonkád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (3) bekezdését a Sonkád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 7. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 3. § (4) bekezdését a Sonkád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 7. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 4. § a Sonkád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § (3) bekezdése a Sonkád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 7. § (2) bekezdése a Sonkád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

A 8. § (2) bekezdése a Sonkád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

8

A 11. § e) pontját a Sonkád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

9

A megfelelő rész aláhúzandó

10

A 2. melléklet a Sonkád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

A 2. melléklet 1. függeléket a Sonkád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.