Benk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 20

Benk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.20.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
I.
Az Önkormányzat költségvetési politikájának fő vonásai
2024. évben
Az éves költségvetés alapját az Önkormányzat működési (állami) támogatásán kívül az Önkormányzat tekintetében az államháztartáson belülről átvett céljellegű támogatások, közhatalmi bevételek, a céljellegű saját bevételek, valamint kölcsönök visszatérülése, igénybevétele képezi.
A működési kiadások a hatályos jogszabályi környezetnek, és változásoknak megfelelően kerültek meghatározásra.
A felhalmozási kiadások tervszámainak meghatározásakor elsősorban a folyamatban lévő beruházások, felújítások költségvetési adatait, valamint az idei évre betervezett saját erős fejlesztéseket vettük figyelembe. Külön kiemelésre kerültek az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek.
II.
A költségvetési politika céljai és keretei
Az Önkormányzatok kötelezően ellátandó, törvényben meghatározott feladatok ellátására a működési kiadásainak fedezetét az Országgyűlés a feladatfinanszírozás rendszerén keresztül, feladatalapú támogatással biztosítja. A feladatfinanszírozási rendszerben a kötelezően ellátandó feladatokhoz az Országgyűlés a jogszabályokban meghatározott közszolgáltatási szintnek megfelelő támogatást biztosít.
A költségvetési bevételeket és kiadásokat kötelező és önként vállalt, illetve állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban is be kell mutatni.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 111. § (4) bekezdése alapján a költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető.