Eperjeske Község Önkormányzat Képviselő- testületének 13/2009(XII.18.)

A magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2010. 01. 01- 2011. 12. 31

A helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 1. § (1) bekezdésében megfogalmazott felhatalmazás alapján az önkormányzat képviselőtestülete határozatlan időre az alábbi rendeletet alkotja:



Adókötelezettség


1.§


 (1) Az adókötelezettség kiterjed Eperjeske Község közigazgatási területén található valamennyi, magánszemély tulajdonában álló építményre.

(2)          Az adókötelezettség kiterjed az 1. § (1) bekezdésének hatálya alá nem tartozó építmények közül azokra a község területén található lakásokra, amelyekre nézve magánszemély nem magánszemély tulajdonában álló ingatlanra bérleti jogviszonyt tart fenn. Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.

(3)E rendelet alkalmazásában építmény minden lakás és nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész. Nem minősül építménynek a 3 évnél rövidebb időtartamra létesített /ideiglenes/ építmény.

(4)E rendelet alkalmazásában tulajdonosnak minősül: az a személy vagy szervezet, aki/amely az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Amennyiben az ingatlan tulajdonjogának átruházására irányuló szerződést az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották - melynek tényét az ingatlanügyi hatóság széljegyezte -, a szerző felet kell tulajdonosnak tekinteni. Újonnan létrehozott épület/épületrész tulajdonjogának - a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését megelőző - átruházása esetén a szerződés ingatlanügyi hatósághoz történő benyújtását követően a szerző felet a használatbavételi engedély jogerőre emelkedésének időpontjától kell tulajdonosnak tekinteni. Egyéb módon történő tulajdonszerzés esetére a Polgári Törvénykönyv vonatkozó szabályai az irányadók.

Adóalanyok


2.§


(1) Az adó alanya - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - az a magánszemély, aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa, és az 1. § (2) bek. Szerinti ingatlan bérlője.

(2)          Az 1. §(1) bekezdésében meghatározott közös tulajdonú adókötelezettség esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

(3)          Ha az építményt az ingatlan nyilvántartásban magánszemély javára bejegyzett vagyonértékű jog terheli, az adóalany a vagyonértékű jog gyakorlására jogosult magánszemély.

( 4) Az előző bekezdésben foglalt esetben az érintett magánszemélyek írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak .

( 5)   E rendelet alkalmazásában vagyoni értékű jognak kell tekinteni:

a.     / tartós földhasználati jogot

b.      / haszonélvezeti jogot

c.      / a használat jogát

d.     / a földhasználat jogát, lakásbérlet jogát

e.      / a kezelői jogot

Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése


3.§


(1) Az adókötelezettség kezdő időpontja, megszűnése:

a)                 építmény esetében: Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült vagy anélkül használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.

aa) Az adókötelezettséget érintő változást (így különösen a hasznos alapterület módosulását, az építmény átminősítését) a következő év első napjától kell figyelembe venni. Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik. Az építmény használatának szünetelése az adókötelezettséget nem érinti.

f:

b)      lakásbérlet esetén: az adókötelezettség a lakásbérleti jogviszony létrejöttét követő év első napján keletkezik és a jogviszony megszűnése évének utolsó napján szűnik meg.

bb) A lakásbérleti jogviszonynak az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.

c)    Nem magánszemély tulajdonában álló ingatlanra a bérleti jogviszony megszűnése évének utolsó napján.

Az adó mértéke


4.§


A kommunális adó éves összege adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként 4.800,- Ft.

Adómentesség


5.§


 Az adóalany a 2.§ szerinti adóalanyiságot keletkeztető jogcímek közül - amennyiben egyszerre több jogcímen és több építmény után is adóalany lenne-kizárólag egy jogcímen és egy építmény után köteles adót fizetni.

AZ ADÓ BEVALLÁSA ÉS MEGFIZETÉSE


6.§


A magánszemélyek kommunális adójának bevallására, az adó megfizetésének esedékességére az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. Az adózó adókötelezettségét első ízben 2010.január 29. napjáig a 2010.január 1-jei állapotnak megfelelően köteles bejelenteni. Egyéb esetben az adókötelezettség keletkezéséről vagy változásáról az adózó 15 napon belül köteles bevallást tenni (l.sz.Melléklet)

Záró rendelkezések


7.§


(1) A magánszemélyek kommunális adóját az adózónak félévenként két egyenlő részletben kell megfizetni, az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig.

(2)      Az adót Eperjeske Önkormányzat magánszemély kommunális adó számlájára kell befizetni úgy, hogy a postára adás utolsó napja az (1) bekezdés szerinti határnap.

(3)         Az e rendeletben külön nem szabályozott kérdésekben a helyi adóról szóló többször módosított 1990. évi C. tv., valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4)         E rendelet 2010.január 01.napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik az SZMSZ szabályai szerint.



Mellékletek