Tiszamogyorós Község Önkormányzat Képviselő- testületének 11/2010(XII.09.)

A magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2012. 01. 01

A helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 1. § (1) bekezdésében megfogalmazott felhatalmazás alapján az önkormányzat képviselő-testülete határozatlan időre az alábbi rendeletet alkotja:

 

Adókötelezettség

1.§

(1) Az adókötelezettség kiterjed Tiszamogyorós Község közigazgatási területén található valamennyi, magánszemély tulajdonában álló

a./ építményre

(2)     Az adókötelezettség kiterjed az 1. § (1) bekezdésének hatálya alá nem tartozó építmények közül azokra a község területén található lakásokra, amelyekre nézve magánszemély nem magánszeméi) tulajdonában álló ingatlanra bérleti jogviszonyt tart lenn. Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.

(3)       E rendelet alkalmazásában építmény minden lakott lakás céljára szolgáló épület, épületrész. Nem minősül építménynek a 3 évnél rövidebb időtartamra létesített /ideiglenes/ építmény.

(4)     E rendelet alkalmazásában tulajdonosnak minősül: az a személy vagy szervezet, aki/amely az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Amennyiben az ingatlan tulajdonjogának átruházására irányuló szerződést az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották - melynek tényét az ingatlanügyi hatóság széljegyezte -. a szerző felet kell tulajdonosnak tekinteni. Újonnan létrehozott épület/épületrész tulajdonjogának - a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését megelőző - átruházása esetén a szerződés ingatlanügyi hatósághoz történő benyújtását követően a szerző felet a , használatbavételi engedély jogerőre emelkedésének időpontjától kell tulajdonosnak tekinteni. Egyéb módon történő tulajdonszerzés esetére a Polgári Törvénykönyv vonatkozó szabályai az irányadók.

Adóalanyok

2.§

 (1) Az adó alanya - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - az a magánszemély, aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa, és az 1. § (2) bek. szerinti ingatlan bérlője.

(2)     Az 1. §(1) bekezdésében meghatározott közös tulajdonú adókötelezettség esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

(3)     Ha az építményt az ingatlan nyilvántartásban magánszemély javára bejegyzett vagyonértékű jog terheli, az adóalany a vagyonértékű jog gyakorlására jogosult magánszemély.

(4)   Az előző bekezdésben foglalt esetben az érintett magánszemélyek írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak .

(5)   E rendelet alkalmazásában vagyoni értékű jognak kell tekinteni:

a./ tartós földhasználati jogot t

b./ haszonélvezeti jogot

c./a használat jogát

d./ a földhasználat jogát, lakásbérlet jogát

e./a kezelői 

Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése

3.§

(1) Az adókötelezettség kezdő időpontja, megszűnése:

a.) építmény esetében: Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült vagy anélkül használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.

aa) Az adókötelezettséget érintő változást (így különösen a hasznos alapterület módosulását, az építmény átminősítését) a következő év első napjától kell figyelembe venni. Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik. Az építmény használatának adó megállapítást követően kezdődő szünetelése az adókötelezettséget nem érinti.

Az adókötelezettségben bekövetkező e rendeletben nem említeti - változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

b) lakásbérlet esetén: az adókötelezettség a lakásbérleti jogviszony létrejöttét követő év első napján keletkezik és a jogviszony megszűnése évének utolsó napján szűnik meg.

bb) A lakásbérleti jogviszonynak az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.

Nem magánszemély tulajdonában álló ingatlanra a bérleti jogviszony megszűnése évének utolsó napján. A bérleti jogviszonynak az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség szűnik meg.

4.§


A kommunális adó éves összege adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként:

a) egyszemélyes háztartás(egy ingatlanon egyedül élő személy) esetén: 2.000,-Ft/év

b) egyéb esetben:                                                                        4.000,-Ft/év. “

 

Adómentesség

5.§

(1) Mentes(ek) az adó alól az egyházi építmény(ek).

(2)     Az adóalany a 2.§ szerinti adóalanyiságot keletkeztető jogcímek közül -amennyiben egyszerre több jogcímen és több építmény után is adóalany lenne-kizárólag egy jogcímen és egy építmény után köteles adót fizetni.

(3) A mentesség kérelem alapján történik, amelyhez a kedvezmény alapjául szolgáló dokumentumot csatolni kell (jövedelem igazolás, mentességre jogosító okirat stb.

AZ ADÓ BEVALLÁSA ES MEGFIZETÉSE

6.§

 A magánszemélyek kommunális adójának bevallására, az adó megfizetésének esedékességére az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Az adózó adókötelezettségét első ízben 2011. január 29. napjáig a 2011. január 1-jei állapotnakmegfelelően köteles bejelenteni. Egyéb esetben az adókötelezettség keletkezéséről vagy változásárólaz adózó 15 napon belül köteles bevallást tenni (l .sz.Melléklet).

Záró rendelkezések


7.§


   (1) A magánszemélyek kommunális adóját az adózónak félévenként két egyenlő

részletben kell megfizetni, az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig.

(2) Az adót Tiszamogyorós Önkormányzat magánszemély kommunális adó számlájára kell befizetni
úgy, hogy a postára adás utolsó napja az (1) bekezdés szerinti határnap.

(3)  Az e rendeletben külön nem szabályozott kérdésekben a helyi adóról szóló többször
módosított 1990. évi C. tv., valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. rendelkezéseit

kell alkalmazni.

(4)    E rendelet 201 1 .január 01 .napján lép hatályba..Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik az

SZMSZ szabályai szerint.


Ésik Bálint  sk.                                                                                      Vári-Nagyné dr.Fehér Erzsébet sk.

polgármester                                                                                               körjegyző


Mellékletek