Tiszamogyorós Község Önkormányzat Képviselő- testületének 11/2011(XII.01.)

Az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2012. 01. 01- 2017. 08. 30

Tiszamogyorós Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi törvény (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében és az 5.§ b) pontjában kapott felhatalmazás alapján - a 6.§-ban foglaltak figyelembe vételével — illetékességi területén az idegenforgalmi adóról a következő rendeletet alkotja.

 

Az adókötelezettség, az adó alanya


1. §

Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

Az adó alapja


2.§

Az adó alapja az 1. § szerinti adókötelezettség esetén a megkezdett vendégéjszakák száma.

Az adó mértéke


3.§

 

 

Az adó mértéke személyenként és megkezdett vendégéjszakánként 300 Ft.

Az adóbeszedési kötelezettség


4.§

 

(1)      Az adót az adóbeszedésre kötelezett állapítja meg és szedi be a magánszemélytől.

(2)      Az adó beszedésére kötelezett:

a.     ) a kereskedelmi szálláshelyeken az üzemeltető,

b.     ) a szervezett üdültetésre üdülőt fenntartó szerv,

c.      ) a fizető-vendéglátó szálláshelyeken a szállásadó, illetőleg a közvetítésre jogosított szerv

d.     ) az a.) - c.) pont alá nem tartozó bármely ingatlan (építmény, telek) üdülés céljára történő bérbeadása, ingyenes használatra adása esetén az ingatlan tulajdonosa vagy az ingatlannal rendelkezni jogosult.

                                                  A bejelentés szabályai

                                                   5.§

 

(1) Az adóbeszedésre kötelezett az adókötelezettség keletkezését, annak bekövetkeztétől (a tevékenység megkezdésétől) számított 15 napon belül köteles az adóhatóságnál írásban bejelenteni (bejelentkezés).

     (2) Az adóbeszedésre kötelezettnek e minőségét az (1) bekezdés szerinti határidőben akkor is be kell jelentenie, ha más adókötelezettség nem terheli.

 

 

Az adó bevallása és megfizetése

6.§

 

(1) Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett helyi adóról a tárgyhónapot követő hó 15-éig kell bevallást tennie és az adót az adóhatósághoz befizetnie.

     (2) A fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.

Adózással kapcsolatos nyilvántartások


7.§


(1) Az adó beszedésre kötelezett az általa beszedett adóról az adó alapjának, a mentesség jogcímének, az adó összegnek megállapítáára alkalmas nyilvántartást vezet. Nyilvántartás - az eltöltött vendégéjszaka helyén - a vendégkönyv, vagy azzal egyenértékű analitikus nyilvántartás (továbbiakban együtt: Nyilvántartás).


(2)     A Nyilvántartásnak tartalmaznia kell az igénybevevő nevét, lakcímét, útlevelének, vagy személyi igazolványának számát, születésének helyét és idejét, megérkezésének és távozásának idejét, az eltöltött vendégéjszakák számát, az adómentességre jogosító tartózkodás pontos megjelölését, valamint a beszedett idegenforgalmi adó összegét.

(3)     Az adómentesség igénybevételéhez az adóhatóság nyomtatványt rendszeresít (a továbbiakban: Nyilatkozat), melyet az adó beszedésére kötelezettnek kell az adóalany rendelkezésére bocsátania.

(4)     Az adóalany a Nyilatkozat kiállításával igazolja a Hrv. 31.§-ában meghatározott mentességre való jogosultságot, kivéve ha a jogosult életkora a 18. életévet nem éri el, és ennek ténye a Nyilvántartásból egyértelműen megállapítható.

(5)     Munkavégzés miatti mentesség esetén a munkáltató által kiadott igazolás felmentést ad a Nyilatkozat kiállítása alól. Az igazolásnak tartalmaznia kell a vendég (alkalmazott) nevét, az érkezés és a távozás napját, az adómentesség jogcímét, a munkáltató adatait.

Adókötelezettség teljesítésének módja


Adókötelezettség teljesítésének módja


8.§   

                         

Az adó beszedésére kötelezett bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségének az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon köteles eleget tenni.

Értelmező rendelkezések


9.     §


E rendelet alkalmazásában:

adóhatóság, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 10.§ (l)bekezdésének c) pontjában meghatározottak.

Záró rendelkezések


10.  §


(1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2003 évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


   (2) E rendelet 2012. január 01.napján lép hatályba.


K.m.f.


Ésik Bálint sk.                                                                                                       Vári-Nagyné dr. Fehér Erzsébet sk.

polgármester                                                                                                                          körjegyző