Zsurk Község Önkormányzati Képviselő-testületének 12/2017 (VIII.23.)

a hivatali helyiség kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének egyes szabályairól, valamint az eljárás során fizetendő díjakról

Hatályos: 2017. 08. 24

ZSURK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK


12/2017. (VIII.23.) önkormányzati rendelete


a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének egyes szabályairól,  valamint az eljárás során fizetendő díjakról



Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96.§-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.



1. §

E rendelet alkalmazásában:


  1. többletszolgáltatás: a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnek és                                                 bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése során az anyakönyvvezető közreműködése


  1. hivatali helyiség: 4627 Zsurk, Dózsa György út 1.


  1. hivatali munkaidő:

  hétfő:              7.30 – 17.00

  kedd:              7.30 – 16.00

  szerda:           7.30 – 16.00

  csütörtök:       7.30 – 16.00

  péntek:           7.30 – 12.00


2. §


(1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a jegyző az anyakönyvi eljárásra vonatkozó jogszabályban meghatározott feltételek teljesülésén kívül abban az esetben engedélyezi, ha:


a) annak helyszínén az ahhoz szükséges jogszabályi és technikai feltételek biztosítottak,

b) az eseményre hivatali munkaidőn kívül szombati napon 9 óra és 18  óra között kerül sor.


(2) A jegyző az (1) bekezdés b) pontjától eltérő időpontban is engedélyezheti a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését, ha a házasulók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők valamelyikének orvos által igazolt közeli halállal fenyegető egészségügyi állapota esetén.

3. §


(1) A hivatali munkaidőn túli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a jegyző az anyakönyvi eljárásra vonatkozó jogszabályban meghatározott feltételek teljesülésén kívül abban az esetben engedélyezi, ha a hivatali helyiségben történő anyakönyvi közreműködésre a hivatali munkaidőn kívül kedd, szerda, csütörtöki  napon 16 óra és 18 óra között, pénteki napon 12 óra és 18 óra között,  szombati napon 9 óra és  18 óra között kerül sor.


(2) A jegyző az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérő időpontban is engedélyezheti a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését, ha a házasulók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők valamelyikének orvos által igazolt közeli halállal fenyegető egészségügyi állapota esetén.

4. §


(1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatásért díjat nem kér.


(2) A hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésért díjat nem kér.



5. § 


A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben, valamint bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezetőt – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló a törvényben meghatározott mértékű szabadidő, vagy eseményenként 10.000.- Ft díjazás illeti meg.


6. §


Ez a rendelet 2017. augusztus 24. napján lép hatályba.




        Pócsikné Vakula Ágnes                                                             Ádám Ilona

               polgármester                                                                           jegyző