Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 05. 31- 2022. 05. 31

Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.05.31.

Zsurk Község Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Zsurk Község közművelődési tevékenységének megvalósulásában résztvevőkre, fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, nevezetesen Zsurk Község Önkormányzatának Képviselő-testületére, bizottságaira, a Záhonyi Közös Önkormányzati Hivatalra, és azon szervezetekre, amelyekkel az önkormányzat közművelődési megállapodást köt, vagy támogatásban részesít.

2. Az önkormányzat közművelődési célkitűzései

2. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő 4627 Zsurk, Kossuth út 2. szám alatti ingatlanban (továbbiakban: Faluház) biztosítja a község lakossága számára a közművelődési és könyvtári feladatokat integrált közösségi és szolgáltató tér keretében, amely biztosítja a tárgyi és szakmai feltételeit annak érdekében, hogy az itt élő lakosság öntevékenyen gyarapítsa műveltségét, fejlessze képességeit és készségeit, továbbá lehetőséget biztosít annak érdekében, hogy közművelődési jogaik érvényesítése céljából közösségeket hozzanak létre és azokat működtessék.

(2) Az önkormányzat biztosítja, hogy a közművelődési céllal szerveződő magánszemélyek, közösségek, szervezetek, céljaik elérése érdekében a szükséges tárgyi és szakmai feltételeket, valamint igény esetén közművelődési szakemberek szakmai segítségnyújtását igényeljék.

(3) Az önkormányzat gondoskodik a helyi lakosság élet- és munkaképessége növelése érdekében az iskolai képzést kiegészítő fejlesztő programokról.

(4) Az önkormányzat kiemelt célja a hagyományok ápolása érdekében a helyi értékek feltárása, ápolása; a nemzetiségi hagyományok és értékek megőrzésének biztosítása.

3. Az önkormányzat közművelődési feladatai

3. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során az alábbi alapszolgáltatást biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése,

b) a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása.

(2) Az önkormányzat az alapszolgáltatáson belül az alábbi közművelődési feladatokat látja el:

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt

4. Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátásának szervezeti keretei

4. § Az önkormányzat a rendelet 3. §-ában foglalt feladatai ellátása érdekében integrált közösségi és szolgáltató teret biztosít, illetve működtet.

5. Közművelődési megállapodás

5. § Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos feladatai ellátása érdekében a község kulturális életében szerepet vállaló magánszemélyekkel, szervezetekkel, intézményekkel, gazdasági társaságokkal közművelődési megállapodást köthet.

6. § (1) Közművelődési megállapodás megkötését bárki kezdeményezheti, aki a község kulturális életében szerepet vállal.

(2) A kezdeményezést a Polgármesterhez kell benyújtani, aki a kezdeményezéssel kapcsolatosan javaslatot tesz a Képviselő-testületnek.

(3) A közművelődési megállapodás megkötéséről a Képviselő-testület dönt.

6. A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása

7. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében az éves költségvetésében biztosítja az integrált közösségi és szolgáltató tér fenntartásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket, valamint a közművelődési megállapodásban rögzített feladatok finanszírozását.

8. § A kulturális feladatok az éves munkaterv és az önkormányzat költségvetési rendeletében biztosított finanszírozás alapján kerülnek ellátásra.

7. Az integrált közösségi és szolgáltató tér szolgáltatásainak igénybevétele

9. § (1) Az integrált közösségi és szolgáltató tér helyiségeit térítésmentesen veheti igénybe:

a) a község oktatási-nevelési intézményei az intézményt érintő kulturális rendezvényükhöz és az azt megelőző próbákhoz,

b) a községben működő nemzetiségi önkormányzatok, a nemzetiséget érintő kulturális rendezvényhez és az azt megelőző próbákhoz,

c) a községben működő egyházak az egyház kulturális célú rendezvényeihez,

d) az önkormányzat és a Záhonyi Közös Önkormányzati Hivatal a feladatai és rendezvényei lebonyolításához,

e) a községben működő nem vállalkozáson alapuló, önszerveződő civil csoportok a vállalt közösségi céljuk megvalósításához,

(2) Bérleti díj ellenében vehetők igénybe az integrált közösségi és szolgáltató tér helyiségei az alábbi rendezvényekhez:

a) tanfolyamok,

b) bálok, táncmulatságok,

c) kereskedelmi célú bemutatók,

d) pártrendezvények, választási gyűlések,

e) magánrendezvények.

(3) A bérleti díjat helyiségenként a képviselő-testület évente állapítja meg.

10. § Ezen rendelet 2022. május 31. napján lép hatályba.

11. § Hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló Zsurk Község Önkormányzati Képviselő-testületének 5/2021 (III.25.).