Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014 (V.8.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 05. 10- 2014. 09. 29

Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete


az I. Fejezet tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (1) bekezdés b) pontjában és 32. § (3) bekezdésében,

a II. Fejezet tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 33. § (7) bekezdésében, 37. § (1) bekezdés d) pontjában, 37/A. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés a)-b) pontjában, 132. § (4) bekezdés g) pontjában és 26. §-ában ,

a III. Fejezet tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 47. § (5) bekezdésében és 50. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. A rendelet célja

1.  §.


A rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében – az Önkormányzat anyagi teljesítő képességére is figyelemmel – meghatározza a szociálisan rászorultak részére nyújtandó, illetve nyújtható, pénzbeli, vagy természetbeni ellátások formáit, feltételeit, mértékét, valamint igénybevételük rendjét és garanciáit.



2. Értelmező rendelkezések

2.   §.

E rendelet alkalmazásában:


a) szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátás az:

aktív korúak ellátása

önkormányzati segély

köztemetés

méltányossági ápolási díj

b) természetben nyújtott szociális ellátás a(z):

önkormányzati segély

szociális földprogram

méltányossági közgyógyellátás

c) szociális szolgáltatások a(z):

étkeztetés

házi segítségnyújtás

családsegítés

d) hulladék: az emberek mindennapi élete során a lakókörnyezetben keletkező szilárd és folyékony háztartási hulladék, valamint a nem háztartási hulladékok (szemét), úgymint emberi ürülék, állati hulla és trágya, jég, hó, sár, a lakás vagy ház egyes részeinek megrongálódásából, bontásából vagy javításából származó nagyobb mennyiségű anyag, továbbá a tűz- vagy robbanásveszélyes, mérgező, illetve fertőző anyag, valamint a lakókörnyezetben keletkező zöldhulladék, úgymint fa, faág, levél, fű.

e) tisztántartás: a jogosult által a lakókörnyezet hulladéktól mentesen tartása, tisztítása, illetőleg pormentesítése, a lakókörnyezetben keletkező hulladék gyűjtése, elszállíttatása Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselőtestületének 1/2011. (I.13.) rendeletében meghatározottak szerint, a lakókörnyezet parlagfű és allergén növényektől mentesen tartása, valamint a lakókörnyezet zöld (füves) területeinek évi legalább négyszeri vágása, kaszálása.


3. Eljárási rendelkezések

3.  §.


(1) A pénzbeli és természetbeni önkormányzati segély iránti kérelem a rendelet 1. mellékletébe foglalt, erre rendszeresített formanyomtatványon nyújtható be a Csengeri Közös Önkormányzati Hivatal Csengerújfalui Kirendeltségén (4764 Csengerújfalu Kossuth u. 102.).


(2) Az önkormányzati segély kifizetéséről a megállapítást követő 15 napon belül a Csengeri Közös Önkormányzati Hivatal Csengerújfalui Kirendeltsége gondoskodik.


(3) A gyermek, és a nagykorú - 24. évét be nem töltött - fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel nyújtott pénzbeli támogatásra igényelt önkormányzati segély (továbbiakban: támogatás) megállapításához csatolni kell a jövedelemigazolásokat és a segélyezésre okot adó körülmények igazolására szolgáló iratokat.


(4) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segély iránti kérelmet, a rendelet 2. mellékletében meghatározott, az erre rendszeresített formanyomtatványon, a haláleset bekövetkezésétől számított 30 napon belül lehet benyújtani a Csengeri Közös Önkormányzati Hivatal Csengerújfalui Kirendeltségén (4764 Csengerújfalu Kossuth u. 102.), és csatolni kell hozzá a halotti anyakönyvi kivonat másolatát. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolásait.


(5) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segély kifizetéséről a megállapítást követő 15 napon belül a Csengeri Közös Önkormányzati Hivatal Csengerújfalui Kirendeltsége gondoskodik.


II. Fejezet


Pénzbeli ellátások


4. Aktív korúak ellátása


4. §.


(1) Az aktív korúak ellátására való jogosultság egyéb feltétele, hogy a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja a rendeletben meghatározottak szerint  lakókörnyezetének tisztántartásáról gondoskodjon.


(2) A jegyző (1) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételek maradéktalan meglétét eljárása során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényben foglalt szemle szabályai szerint - az ellátásra való jogosultság felülvizsgálatakor - vizsgálja.


5. §.


(1) A rendszeres szociális segélyezettek, az egészségkárosodottak kivételével, kötelesek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Csengeri Járási Hivatal Járási Munkaügyi Központ Kirendeltségével {(továbbiakban: Munkaügyi Központ) 4765 Csenger Szent István tér 1.)} együttműködni.


(2) Az együttműködés keretében köteles a rendszeres szociális segélyre jogosult személy:

a) Munkaügyi Központnál személyesen megjelenve nyilvántartásba vételét kérni a rendszeres szociális segélyre jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül, ennek céljából együttműködni.

b) A beilleszkedést segítő programról írásban megállapodni.

c) Teljesíteni a beilleszkedést segítő programban foglaltakat.

d) az együttműködés kötelezettség megszegése esetén a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szabályai szerint akadályoztatásának megszűnését követő 8 napon belül köteles igazolási kérelmet benyújtani a Munkaügyi Központhoz, vagy az Önkormányzathoz.

e) a Munkaügyi Központnak a rendszeres szociális segélyre jogosult személynek az együttműködési kötelezettség megszegéséről történt tájékoztatását követő 8 napon belül felhívja az Önkormányzat a rendszeres szociális segélyre jogosult személyt a megszegéssel kapcsolatos igazolás előterjesztésére a felhívás kézhezvételét követő 8 napos határidővel.


(3) A beilleszkedést segítő programok típusai:

a) kapcsolattartás a Munkaügyi Központtal,

b) készségek felmérése,

c) mentálhigiénés tanácsadás,

d) kommunikációs és konfliktuskezelési tréning,

e) családgondozás,

f) felajánlott és iskolai végzettségének megfelelő oktatásban, képzésben történő részvétel.



(4) Az együttműködés megszegésének esetei:

a) a (2) bekezdés a) pont szerinti nyilvántartásba vétel kérésének elmulasztása,

b) a (2) bekezdés a) pont szerinti nyilvántartásba vételhez szükséges adatszolgáltatás nem teljesítése,

c) a (2) bekezdés b) pont szerinti megállapodásnak a nyilvántartásba vételt követő 60 napon belüli megkötésének megtagadása, annak elkészítésének akadályozása, az elkészítéshez szükséges adatszolgáltatás nem teljesítése,

d) a (2) bekezdés c) pont szerinti kötelezettség nem teljesítése (különösen a három havonta történő személyes találkozáson történő megjelenés elmulasztása, a beilleszkedést segítő programban foglaltak végrehajtásában történő együttműködés elmulasztása, megtagadása)

e) a beilleszkedést segítő programban foglalt iskolai végzettségének megfelelő képzésben, oktatásban való részvétel megtagadása, az ennek keretében tartott előadásokon történő megjelenés elmulasztása.


5. Önkormányzati segély

6.  §.


(1) A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény ( a továbbiakban: Sztv) 45. § (4) bekezdésében foglaltakon túl

a) rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a kérelmező

- bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul, vagy

- nyugdíjkifizetése valamely ok miatt késik (nyugdíjazás elhúzódása, rokkantsági fok megállapítása)


b) létfenntartási gondnak kell tekinteni, ha a kérelmező

- egyedülálló és rokkantsági, öregségi vagy egyéb nyugdíjban részesül és a jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, vagy

- megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van.


7.  §.

(1) Önkormányzati segély igényelhető:

- átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe került személy vagy család kiadásainak mérséklésére

- elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra.


(2) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára ugyanazon rendkívüli élethelyzetre vagy létfenntartási gondra való hivatkozással 15 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárására önkormányzati segély – kivéve elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén – nem állapítható meg.


8.  §.


(1) Pénzbeli önkormányzati segélyben részesíthető – a 11. §-ban foglalt kivételével - a létfenntartást veszélyeztető, vagy rendkívüli élethelyzetben lévő személy. Elbírálása szempontjából szociálisan rászorultnak tekinthető az a személy, akinek családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át, egyedülálló esetén 200%-át.

(2) Különös méltánylást érdemlő esetben -  elemi kár, természeti csapás (ár-, belvíz, vihar a létfenntartást veszélyeztető lopás, rablás,  betegség vagy kivédhetetlen emberi magatartás miatt (különösen a helyi temetőben található síremlékek megrongálása) - jövedelemhatártól függetlenül önkormányzati segély állapítható meg, ha az igényjogosult a rendkívüli körülményt igazolja, arra vonatkozóan nyilatkozatot tesz, illetőleg, ha az köztudomású.

(3) A pénzbeli önkormányzati segély összegének egy alkalommal adható felső határa maximum 10.000.- Ft.

(4) Különös méltánylást igénylő esetben az önkormányzati segély mértéke a (3) bekezdésben foglalt felső határt meghaladhatja.


9.  §.


(1) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra önkormányzati segély igényelhető.


(2) A segély összege a bemutatott temetési számla összegének 10%-a, de legfeljebb 10.000.- Ft. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége az 1. számú függelékben kerül meghatározásra.


(3) A kérelmekről a Polgármester dönt.



 6. Köztemetés

10.  §.


(1) A polgármester az Szt. 48. §(1)-(2) bekezdése alapján gondoskodik a település közigazgatási területén elhunyt közköltségen történő eltemettetéséről és a köztemetés költségének megfizetése iránti igényléséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy e személy az eltemettetésről nem gondoskodik.


(2) Ha a közköltségen eltemetett elhunyt utolsó lakóhelye a településen volt a köztemetés költségének megtérítése iránt a polgármester az Szt. 48. § (3) bekezdése szerint intézkedik.


(3) Az eltemettetésre köteles személy kérelmére a köztemetés költségeinek megtérítésére részletfizetési kedvezmény adható. A részletfizetés időtartama a hat hónapot nem haladhatja meg. A részletfizetést az engedélyező határozat meghozatalát követő 3 hónap múlva kell megkezdeni.


(4) A polgármester a köztemetés összegét méltányosságból elengedheti, illetve csökkentheti, annak az eltemettetésre köteles személynek, aki kiskorú eltartásáról gondoskodik és családjában az egy főre számított havi jövedelem összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg.


 7. Ápolási díj

11.  §.


(1) A képviselőtestület a hatáskörébe tartozó ápolási díjra való jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatárt az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegében, egyedülálló esetén annak 150%-ában állapítja meg. Az ápolási díj összege az Szt 44.§. (1) bekezdés c. pontja szerinti összeg.


(2) Az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti, ha

a) nem gondoskodik az ápolt rendszeres étkezésének biztosításáról

b) nem nyújt segítséget a tisztálkodási, öltözködési, illemhely használati igények kielégítésében, nem gondoskodik a rendszeres tiszta ruhanemű biztosításáról

c) nem gondoskodik az ápolt környezetének rendszeres takarításáról, tisztántartásáról.


III. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások


 8. Önkormányzati segély

12.  §.


(1) Természetbeni önkormányzati segélyben részesíthetők azok a személyek, akik időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdenek és a családban élők egy főre eső jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élők esetében annak 150%-át.


(2)  Természetbeni önkormányzati segély formái:

a) élelmiszer

b) ruhanemű

c) tüzelőanyag

d) tankönyv, tanszer

e) gyermekintézmények térítési díjainak átvállalása


  1. Méltányossági közgyógyellátás

13.  §.


(1) Természetbeni ellátásként a szociálisan rászorult személy részére méltányossági alapon közgyógyellátási igazolvány állítható ki az érintett egészségi állapotának megőrzésére.


(2) A közgyógyellátásra szociálisan rászorult az a személy akinél az egy főre eső jövedelem a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj


- család esetén                                    170 %-át nem haladja meg,

- egyedül élő esetén                             225 %-át nem haladja meg.


(3) További feltétel, hogy a rendszeres gyógyító ellátás költsége a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegének 12 %-át meghaladja.


(4) E kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolásokat valamint a háziorvos igazolását a havi gyógyszer költségről.


(5) Kivételes méltánylást érdemlő körülmény fennállása esetén, súlyos fekvőbeteg és önmaga ellátására képtelen kérelmező esetén a Képviselőtestület méltányosság jogcímén közgyógyellátást biztosíthat jövedelemkorlát nélkül.


(6) Méltányossági közgyógyellátásra jogosult még:


a.) 70-75 év közötti idős korú: - egyedül élő abban az esetben ha a jövedelme a 80.000 Ft-ot nem haladja meg; - család esetén ha az egy főre jutó jövedelem a 60.000 Ft-ot nem haladja meg.


b.) 75 év feletti idős korúak esetében: jövedelem korlát nélkül.


(7) A Képviselő-testület a méltányossági közgyógyellátással kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

10. Szociális földprogram működtetése

14.  §.


(1) A tartósan alacsony jövedelmű, vagy jövedelemmel egyáltalán nem rendelkező, a szociálisan rászorult személyek jövőbeni egzisztenciateremtő képességének javítása, a program célcsoportjának megélhetéshez szükséges öngondoskodó képesség fejlesztése, a munkaképes korú, és a mezőgazdasági szektorban alkalmas feltételek hiánya miatt a termelésben részt venni nem tudó rétegek gazdasági aktivitásának, foglalkoztatásának javítása érdekében Csengerújfalu Község Önkormányzat szociális földprogram működtetését vállalja.


A program működésében részt vehetnek:

a) Azon szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli személyek, családok, melyek mezőgazdasági termelésre alkalmas feltételekkel nem, vagy azzal nem elégséges mértékben rendelkeznek, és az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét

b) Azon személyek, akik a Munkaügyi Központ nyilvántartásában regisztrált álláskeresőként szerepelnek.


(2) A programban történő részvétel érdekében benyújtott kérelmekről a szükséges eljárás lefolytatását követően a Polgármester dönt.


(3) A családi jövedelem kiegészítését szolgáló, szociális földprogram működtetését segítő program finanszírozása az igényelhető, és az Önkormányzat részére előfinanszírozás keretében folyósított állami támogatás terhére biztosított. A program során értékesítésre kerülő terményből befolyt bevétel 60 %-a a programban résztvevők részére kerül kifizetésre. Az értékesítésből befolyt bevétel fennmaradó 40 %- át a program fenntartásának biztosítására kell fordítani.



IV. Fejezet

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK


 11. Étkeztetés

15.  §.


(1) A települési önkormányzat az étkeztetés keretében az Szt. 62. §-ában meghatározott szociálisan rászorult személyeknek a legalább napi egyszeri étkeztetéséről gondoskodik.

(2) Szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt a személyt, akinek életkora elérte vagy meghaladja a nyugdíjkorhatárt.

(3) Jövedelemhatárra tekintet nélkül szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt is, aki a (2) bekezdésben foglalt életkort nem érte el, de a háziorvos által kiállított igazolás alapján megállapítható, hogy önmaga, illetve eltartottjai részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képes biztosítani a legalább napi egyszeri meleg étkezést egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége vagy szenvedélybetegsége alapján.

(4) Az intézményi térítési díj mértékét a képviselőtestület külön rendeletben határozza meg, melyet évente felülvizsgál.

(5) A személyi térítési díjat az ellátást igénybe vevő jogosult, vagy a jogosult tartására, gondozására köteles és képes személy köteles egy összegben, készpénzben megfizetni havonta utólag, minden hónap 5. napjáig.


12. Házi segítségnyújtás

16.  §.


Az önkormányzat e feladatát a Csenger Többcélú Kistérségi Társulás által intézményfenntartó társulás keretében működtetett Csenger Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ által  foglalkoztatott szociális gondozó közreműködésével látja el.


13. Családsegítés

17.  §.


Az önkormányzat családsegítő szolgáltatáshoz való hozzájutást a Csenger Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ keretében, annak önálló szakmai egységében, a szolgáltatás ellátási szerződés útján történő igénybevételével biztosítja.



V. Fejezet

14. Hatásköri rendelkezések


18. §.


(1) A Képviselőtestület a halaszthatatlan, rendkívüli élethelyzetbe került kérelmező részére nyújtott Önkormányzati segéllyel kapcsolatos hatáskörét az éves költségvetésben meghatározott keret erejéig a Polgármesterre átruházza.




VI. Fejezet


15. Záró rendelkezések


19.  §.


(1) Ez a rendelet 2014. május 10-én 08.00 órakor lép hatályba.


(2) Hatályát veszti

- a szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2012.(III. 21.) rendelet,

-  az ezt módosító 10/2012.(XI.27.) rendelet.



Csengerújfalu, 2014. május 08.





K.m.f.


/: Zsiga Mihály sk:/

/: Dr. Simai Zoltán sk :/

polgármester

címzetes főjegyző