Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete

A falugondnoki szolgálatról szóló 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 14 20:00- 2024. 03. 14

Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete

A falugondnoki szolgálatról szóló 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.14.

Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdés a) pontjában, és a 92. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a) pontjában, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 39. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A falugondnoki szolgálatról szóló 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A falugondnoki szolgálat a szolgáltatói nyilvántartásba történő bejegyzés alapján működik, a szolgálat ellátásával kapcsolatos költségeket a Képviselő- testület az éves költségvetés keretében határozza meg.””

2. § (1) A falugondnoki szolgálatról szóló 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A szolgáltatásnyújtás kiterjed az alábbi alapfeladatokra:)

„d) az óvodáskorú, iskoláskorú, és egyéb gyermekek szállítása, így óvodába, iskolába szállítás, és egyéb gyermekszállítás.””

(2) A falugondnoki szolgálatról szóló 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) A szolgáltatás során végzett személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatként lakossági szolgáltatásokat végez, melyek

a) közösségi, művelődési, sporttevékenységek szervezése, segítése

b) lakossági igények továbbítása

c) egyéb lakossági szolgáltatások, egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés, valamint jelen rendeletben szabályozottakon kívül egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.””

(3) A falugondnoki szolgálatról szóló 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet 4. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A szolgáltatásnyújtás során az alapfeladatokon túl a falugondnoki szolgálat keretében az önkormányzat biztosítja a szakmai programban meghatározottak szerint a kiegészítő lakossági szolgáltatásokat is. A kiegészítő lakossági szolgáltatások elsősorban a szabadidős tevékenységek szervezését segítését, a lakosság hatósági ügyintézését, egyéb hivatalos ügyek intézésének segítését szociális, illetve gyermekjóléti szolgáltatások igénybevételét segítik.

(5) A szolgáltatás szervezés során közvetett szolgáltatásként a falugondnoki szolgálat közreműködik az önkormányzati feladatellátásban is. Ennek során elsősorban az önkormányzati intézményekbe történő ételszállítás, információközvetítés, valamint a szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása útján járul hozzá a szolgálat az önkormányzati feladatellátás támogatásához, a szolgálat szakmai programjában foglaltak szerint, mely feladatok a szolgáltatásnyújtás legfeljebb felét tehetik ki.””

3. § A falugondnoki szolgálatról szóló 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott szolgáltatási elemeket igénybe vehetik akik)

„a) koruk, egészségügyi állapotuk, szociális helyzetük miatt önmagukról gondoskodni nem képesek, nincs hozzátartozójuk, vagy más személy, akinek segítségét igénybe vehetnék,””

4. § A falugondnoki szolgálatról szóló 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § A szolgáltatások igénybevételére lehetősége van valamennyi, a településen élő lakosnak, az e rendeletben és a falugondnoki szolgálat szakmai programjában meghatározott feladatok ellátása érdekében.””

5. § Ez a rendelet 2024. március 14-én 20 órakor lép hatályba.