Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az üzletek működési rendjéről

Hatályos: 2021. 09. 28 18:00

az üzletek működési rendjéről

Általános indokolás

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a szerint a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.

1. Társadalmi hatások: A településen az üzletek éjszakai nyitvatartási rendje a társadalmi elvárásoknak megfelelően kerül szabályozásra, melynek következtében a lakosság számára biztosítottá válnak a kulturált szórakozási lehetőségek.

2. Gazdasági, költségvetési hatások- nem releváns.

3. Környezeti és egészségügyi következmények

A településen működő üzletek környezetében – a nyitva tartás idő helyi viszonyokhoz, és igényekhez történő igazítása okán - környezeti,illetve egészségügyi hatások nem várhatók.

4. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások – nem releváns. A rendelet szabályozási tárgya szerinti érintetteknek szükséges a működési engedélyüket a hatályos szabályozással összhangba hozni.

5. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei A rendelet megalkotása vonatkozásában az önkormányzatot jogszabályalkotásra vonatkozó jogszabályi kötelezettség nem terheli, a helyi rendelet elfogadása lakossági igényeknek megfelelően történt.

6. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek – nem releváns.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A jogszabály 1. §-a a szabályozási cél megállapításáról rendelkezik.

A 2. §-hoz

A jogszabály 2. §- a a rendelet személyi hatályának megállapításáról rendelkezik.

A 3. §-hoz

A jogszabály 3. §-a értelmező rendelkezéseket tartalmaz.

A 4. §-hoz

A jogszabály 4. §-a az üzletek, teraszok, szeszes italt forgalmazó kiskereskedelmi és vendéglátó tevékenységet folytató üzletek működési rendjét, és a nyitva tartás idejét szabályozza, hétköznapokon, és hétvégi napokon.