Csengerújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

A településkép alakításáról és védelméről szóló 7/2018. (XI.19.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 13
A településkép alakításáról és védelméről szóló 7/2018. (XI.19.) számú rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXXIV törvény ( a továbbiakban Gst.) 38/B. § (5) bekezdése szerint a bírságfizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 15 napnak el kell telnie.
A rendeletmódosítás célja a Gst. 38/B. § (5) rendelkezéssel való összhang megteremtése.
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény ( a továbbiakban: Tvtv.) 11. § (1) bekezdése szerint ha az ingatlan tulajdonosa a településképi rendeletben foglalt településképi követelményeket - a rendeltetésváltozás esetén a helyi építési szabályzatban foglaltakat vagy a településrendezési illeszkedés követelményét - megsértette, az önkormányzat a figyelmeztetést tartalmazó döntésében felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a jogszabálysértésre és megfelelő határidőt biztosít a jogszabálysértés megszüntetésére.
(2) * Az (1) bekezdés szerinti határidő eredménytelen eltelte esetén, az önkormányzat településképi kötelezés formájában - önkormányzati hatósági döntéssel - a településképi követelmények érvényesítése, a rendeltetésváltozás esetén a helyi építés szabályzat előírásainak teljesítése érdekében az ingatlan tulajdonosát az előírások betartására kötelezi, egyidejűleg - ha a (3) bekezdés szerint a településképi rendelet lehetőséget biztosít településkép-védelmi bírság kiszabására - az ingatlantulajdonost településkép-védelmi bírság megfizetésére is kötelezi.
A rendeletmódosítás célja a Tvtv. 11. § (2) bekezdéssel és a 12 § (2) bekezdéssel való összhang megteremtése.