Szamoskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2013. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

szociális célú tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2013. 12. 05- 2014. 03. 30

Szamoskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2013. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

szociális célú tűzifa juttatásáról

2013.12.05.

Szamoskér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatatásáról szóló 57/2013. (X.4.) BM. rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) Szamosszeg községben történő végrehajtására a következőket rendeli el:

1. § Szamoskér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete saját hatáskörben dönt a szociális célú tűzifa juttatásával kapcsolatos valamennyi kérdésben.

2. § (1) E rendelet alkalmazása során a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, folyósításának szabályairól szóló kormányrendeletben foglaltakat az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) Nyugdíjminimum: a kérelem elbírálásakor érvényben lévő öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege,
b)a jövedelem számításánál a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző egy hónapot, egyéb jövedelmeknél a megelőző egy évet kell tekinteni.
c) lakóhely, tartózkodási hely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvényben meghatározottak,
1. háztartás: az egy lakásban együtt élő és ott bejelentett lakóhellyel rendelkezők közössége, függetlenül e személyek rokoni kapcsolatától. A háztartásban együtt élőnek kell tekinteni azt a gyereket is – a teljes ellátást nyújtó bentlakásos intézményben lévő kivételével – aki tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem az igénylő lakásában lakik

3. § (1) Az Önkormányzat térítésmentesen tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Szamoskér községben bejelentett állandó lakóhelyén életvitelszerűen él és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

(2) A jogosultság szempontjából előnyt élveznek azon szociálisan rászorult személyek, akik aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, valamint lakásfenntartási támogatásban részesülnek.

(3) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

4. § Térítésmentesen, szociális célú tűzifára jogosult, az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén, 1 m3 mennyiség erejéig az:

a) aki a szociális célú tűzifa igénylésére vonatkozó kérelmét az e rendeletben meghatározottak szerint Szamosszegi Közös Önkormányzati Hivatalnál benyújtotta,

b) akinek a háztartásában együtt élő személyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át azaz 57.000 Ft-ot, egyszemélyes háztartás (egyedül élő) esetén ennek 250%-át azaz 71 250 Ft-ot, és a háztartás tagjai egyikének sincs a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben meghatározott vagyona.

c) fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik

5. § A támogatás kizárólagos forrása a BM rendelet szerint az Önkormányzat számára megállapított 13 000 Ft kiegészítő támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított 1.000,-Ft/erdei m3+ÁFA+szállítási költség mértékű saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket el kell utasítani.

6. § (1) Az ingyenes szociális célú tűzifa igénylésére irányuló kérelmeket 2013. december 9 – 2014. január 15. napjáig lehet benyújtani a rendelet 1. mellékletében szereplő kérelem nyomtatványon.

(2) A kérelem benyújtásával egyidejűleg a jogosultsági feltételek meglétét, továbbá a kérelem elbírálásánál kiemelten kezelendő körülményeket a kérelmezőnek hitelt érdemlően igazolnia kell.

(3) A kérelmezők által átvett tűzifa mennyiségére vonatkozóan a kérelmezők az átvétel helyén átvételi elismervényt írnak alá.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2014. március 31. napján hatályát veszti.