Szamoskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa juttatás szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 31- 2024. 03. 30

Szamoskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa juttatás szabályairól

2023.10.31.

Szamoskér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § Az Önkormányzat térítésmentesen tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Szamoskér községben bejelentett állandó lakóhellyel, ennek hiányában érvényes tartózkodási hellyel rendelkezik és életvitelszerűen a településen él, és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

2. § (1) Az Önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifát biztosít:

a) annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára, vagy

ac) települési támogatásra jogosult (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők),

b) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő személy,

c) annak a személynek, akinek a családjában mozgáskorlátozott él és ezt hiteles dokumentummal igazolja,

d) 65 évet betöltött idős személy, vagy

e) azoknak a családoknak, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, azaz 57.000 Ft-ot, egyszemélyes háztartás (egyedül élő) esetén a jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 250%-át, azaz 71 250 Ft-ot.

(2) A (1) bekezdés a)–b) pontban lévő jogosultak a tűzifa biztosításának sorrendjében előnyben részesülnek a tűzifa elosztása során.

(3) A kérelmezőnek rendelkeznie kell fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel.

3. § A támogatás mértéke lakott ingatlanonként, függetlenül a lakásban élő személyek számától legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa.

4. § A támogatásból megvásárolt tűzifa felhasználását követően a határidő után benyújtott kérelmeket el kell utasítani.

5. § (1) Az ingyenes szociális célú tűzifa igénylésére irányuló kérelmeket 2023. október 31. – 2023. november 15. napjáig lehet benyújtani a rendelet 1. mellékletében szereplő kérelem nyomtatványon.

(2) A kérelem benyújtásával egyidejűleg a jogosultsági feltételek meglétét a kérelmezőnek hitelt érdemlően igazolnia kell.

(3) A kérelmezők által átvett tűzifa mennyiségére vonatkozóan a kérelmezők az átvétel helyén átvételi elismervényt írnak alá.

6. § A szociális célú tűzifa juttatásával kapcsolatos kérelmekről a képviselő-testület dönt.

7. § Ez a rendelet 2023. október 31-én lép hatályba.