Nyírkércs község képviselő testületének 8/2013 (XII.21..) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról valamint az önkormányzat intézményei szolgáltatásaiért fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 03. 14

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról valamint az önkormányzat intézményei szolgáltatásaiért fizetendő térítési díjakról


Nyírkércs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredetei jogalkotói hatáskörében,

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján

az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I.

A rendelet célja, hatálya

1.§

E rendelet célja, hogy a település lakóinak szociális biztonsága érdekében meghatározza

- a helyi Önkormányzat által biztosított egyes szociális ellátások

- formáit

- szervezetét,

- a szociális ellátás iránti kérelem benyújtásának módját és egyéb eljárási szabályokat,

- a szociális ellátásokra való jogosultság

- feltételeit, érvényesítésének garanciáit

  • az Önkormányzat által biztosított ellátások térítési díjak mértékét
  • az Önkormányzat által biztosított szolgáltatások térítési díjainak kedvezményeit.

2.§

(1) A rendelet hatálya kiterjed a Nyírkércs településen állandó lakóhellyel ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.)  3.§-ában meghatározott személyekre.

(2)             A rendelet hatálya alá tartozó szociális ellátások fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell tervezni.

II.

Általános szabályok

3.§

E rendelet alkalmazásában a jövedelem,vagyon, család, közeli hozzátartozó, egyedül élő, háztartás, szociális szolgáltató,szociális intézmény, rendszeres pénzellátás, keresőtevékenység, aktív korú, egyedülálló, fenntartó, fogyasztási egység értelmezésére a Szoctv. 4.§-át kell értelemszerűen használni.

III.

Eljárási szabályok

4.§

(1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes általános eljárási szabályokat az 5-8. §-ok határozzák meg. Az e rendeletben nem szabályozott eljárásra az Szoctv.-tvalamint a 2004. CXL. törvényt kell megfelelően alkalmazni.

(2) Az egyes ellátási formákhoz kapcsolódó speciális eljárási szabályokat adott ellátási formák részletezik.

Az eljárás megindítása

5.§

(1) Az eljárás megindítása történhet:

a. kérelemre, illetve

b. hivatalból.

(2) A kérelmet aRamocsaházi Közös Önkormányzati Hivatal Nyírkércsi Kirendeltségén, 4537 Nyírkércs, Fő u. 84. kell előterjeszteni. A kérelmet írásban kell benyújtani az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal (igazolásokkal, nyilatkozatokkal) együtt.

(3) Ha adott szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához e rendelet szerint vagyoni, jövedelmi viszonyokra vonatkozó nyilatkozatot, illetve igazolást kell benyújtani, akkor ezek tekintetében a jövedelemszámításnál irányadó időszak a Szoctv. 10. §-ában meghatározott időszak.

(4) A kérelmező köteles együttműködni az önkormányzati hivatallal a szociális helyzetének feltárásában. Ha arról e rendelet rendelkezik, a kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családja jövedelmi viszonyairól szóló igazolásokat és mindazokat a bizonyítékokat, amelyeket a rendelet az egyes ellátásoknál előír, továbbá amelyek az ügy elbírálásához elengedhetetlenül szükségesek.

Az ellátások megállapítása

6.§

(1) A szociális ellátások megállapításáról - e rendeletben meghatározott kivételekkel - a képviselő-testület határozattal dönt.

(2) A képviselő-testület a polgármester hatáskörébe rendeli közfoglalkoztatott, személyek munkaszerződések megkötését és közfoglalkoztatási pályázatok hoz kapcsolódó döntések meghozatalát.

A pénzbeli ellátások kifizetése, folyósítása

7.§

A pénzbeli ellátások kifizetése a - 6. § szerint hozott - határozat alapján az önkormányzati hivatal pénzügyi ügyintézőjének feladata, aki további feladatként:

a) az ellátások kifizetéséről pénzügyi nyilvántartást vezet;

b) gondoskodik az ellátásokkal összefüggő járulékfizetési, pénzügyi elszámolási és visszaigénylési feladatok végrehajtásáról.

8.§

A pénzbeli szociális ellátások folyósítása a 63/2006. (III.27.) Korm. Rendelet előírásai szerint történik, elszámolása a 62/2006. (III.27.) Korm. Rendelet előírásai szerint történik.”

A pénzbeli ellátások ellenőrzésének szabályai

IV.

Pénzbeli ellátások

9.§

(1)Az önkormányzat a következő pénzbeli ellátásokat biztosítja:

a. önkormányzati segély

b első lakáshoz jutók támogatása

A rendszeres szociális segélyezésre vonatkozó kiegészítő szabályok

10.§

(1) Nyírkércs Község Önkormányzata a Szoctv. 37/A §-ában meghatározott együttműködésre a Nyírségi Napfény Összevont Intézményt (4536 Ramocsaháza, Fő tér 1.) jelöli meg.

(2) A Szoc.tv. 37.§ (1) b-c pontjaiban meghatározott személy köteles a szociális segélyt megállapító határozat kézhezvételétől számított 5 napon belül kérni nyilvántartásba vételét a jelen rendelet az (1) bekezdésében meghatározott szervnél,

(3) A beilleszkedést segítő programok típusai:

a. az egyéni képességeket fejlesztő vagy az életmódot formáló foglalkozás, tanácsadás, illetőleg a munkavégzésre történő felkészülést segítő program

b. a felajánlott és az iskolai végzettségének megfelelő oktatás, képzés, különösen az általános iskolai végzettség és az első szakképesítés megszerzésére irányuló program.

(4) A segélyezett megszegi az együttműködési kötelezettségét akkor, ha a beilleszkedést segítő programról kötött megállapodásban meghatározottakat a megállapodásban rögzítettek szerint nem teljesíti, nem jelenik meg a (3) bekezdés a.pontjában meghatározott programokon vagy nem vesz részt a (3) bekezdés b. pontjában meghatározott oktatáson.”

11.§

(1) A települési önkormányzat képviselő-testülete közfoglalkoztatást szervez, az intézményi működés és településüzemeltetés zavartalan ellátása érdekében közfoglalkoztatásra pályázatot nyújthat be.

A települési önkormányzat nevében a közfoglalkoztatásra irányuló pályázatokról és a pályázatok végrehajtása során a közfoglalkoztatottak munkaszerződések megkötéséről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

Önkormányzati segély

12.§

(1) Az önkormányzat képviselő-testülete a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére önkormányzati segélyt nyújt.

(2) Önkormányzati segélyben csak azt a személyt lehet részesíteni,

a,- akinek családjában az egy főre számított havi családi jövedelem a mindenkori öregségi minimumnyugdíj 150%-át nem haladja megés vagyona nincs.

13.§

Az önkormányzati segély alkalmanként adható.

14.§

(1) Az önkormányzati segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családja jövedelemigazolását, illetve a havi rendszeres jövedelemmel nem rendelkező és pályakezdő személyek esetében az erre vonatkozó nyilatkozatot.

(2) Amennyiben a rászorultsággal, illetve a nyújtott önkormányzati segély céljának megfelelő felhasználásával kapcsolatban kétség merül fel, a kérelmező köteles a hivatal által kezdeményezett környezettanulmány végrehajtásában közreműködni. Ha a közreműködést megtagadja, kérelme elutasítható.


Az önkormányzati segély összege

15.§

Az alkalmanként megállapított önkormányzati segély összege esetenként 1.000.- Ft-nál kevesebb, és 10.000.- Ft-nál több nem lehet.

16.§

(1) A temetési költségek mérséklésére nyújtandó önkormányzati segélyre az a személy jogosult, akinek családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600%-át és a temetési költségek viselése az eltemettető, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) Az e címen nyújtott önkormányzati segély összege legfeljebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége összegének 50%-a de legalább 20.000.- Ft.

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 150.000.- Ft.


17.§

(1) A 16. §-ban meghatározott önkormányzati segély iránti kérelemhez mellékelni kell a temetés költségeiről a segélyt kérő vagy egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított számlák eredeti példányát.

(2) Ha az önkormányzati segély megállapítását nem a haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzattól kérik, a kérelemmel egyidejűleg be kell mutatni az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát is.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott számlákat a kérelmező részére vissza kell adni. A megállapított segély összegét - vagy a kérelem elutasításának tényét -, illetve a határozat számát a jegyző a számlákra rávezeti.

(4) Önkormányzati segély megállapítható a temetés költségeit igazoló számla hiányában is - ha a segélyt megítélő határozatban rendelkeznek a folyósított összeggel kapcsolatos utólagos elszámolási kötelezettségről.


18.§

A temetési költségek viselése az eltemettető, illetve családja létfenntartása veszélyeztetésének igazolására a kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családja jövedelem-igazolását.


Első lakáshoz jutók támogatása

19.§


(1) Nyírkércs Község Önkormányzata a Nyírkércs Község közigazgatási területén jogerős építési engedély alapján — de használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező — első lakásépítéshez, valamint — a lebonyolítás módjától függetlenül — első lakásvásárláshoz, - amennyiben a lakás üres és legalább még 20 évig lakható - támogatást nyújt, ha a kérelmező háztartásában élők egy főre eső jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj 400%-át.


(2) A támogatás megállapításának feltétele, hogy az igénylőnek, házastársának, kiskorú gyermekének valamint vele együttköltöző családtagjainak lakástulajdona állandó lakáshasználati joga vagy önkormányzati tulajdonban lévő lakásra bérleti jogviszonya nincs vagy arról érvényesen írásban lemondott és a bérbeadó azt írásban tudomásul vette.

(3) Az első lakáshoz jutók támogatási keretösszegét, évente a Képviselő-testület a tárgyévi költségvetéséről szóló rendeletben határozza meg, amely keret nem túlléphető.

20.§

(1) Az első lakáshoz jutáshoz a támogatás csak vissza nem térítendő támogatás.

(2) A támogatás mértéke lakásépítés és vásárlás esetén is legfeljebb 100.000.-ft lehet.


21.§

(1) A támogatás iránt kérelemhez csatolni kell:

a, -új lakás építése esetén a jogerős építési engedély hiteles másolatát,

b, -lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés egy példányát,

(2) A támogatás elbírálásánál előnybe kell részesíteni a 3 és többgyermekes családokat, valamint azonos feltételek megléte esetén a letelepedni kívánó pályakezdő szakembereket.

(3) A megítélt támogatást a hivatal közvetlenül a jogosult részére utalja át.

(4) Ha a Képviselő-testület lakásépítésre állapított meg támogatást, annak összege akkor utalható, ha kérelemben foglalt lakás készültségi foka legalább 50%-os.


Természetben nyújtott szociális ellátások

22.§

Nyírkércs Község Önkormányzata az alábbi természetben nyújtott szociális ellátásokat állapítja meg:

  1. köztemetés

VI.

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

23.§

(1) Az Önkormányzat a szociálisan rászoruló személyek részére biztosítja a személyes gondoskodást nyújtó, következő alapellátási formákat

a. étkeztetés,

b. házi segítségnyújtás,

c. nappali ellátás.

d. jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

(2) Az Önkormányzat az étkeztetést a nappali ellátást valamint a házi segítségnyújtás és jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ellátásokat az intézményfenntartótársulás által működtetett Nyírségi Napfény Összevont Intézményen 4536 Ramocsaháza, Fő tér 1keresztül végzi.

(3) Az ellátott az (1) a.-d., pontjában meghatározott szolgáltatásért térítési díjat köteles fizetni.

(4) Az intézményvezető az ellátást igénylővel külön jogszabályban meghatározott tartalmú határozott idejű megállapodást köt.


Térítési díjak

24.§

 (3) Nyírkércs Község Önkormányzata által biztosított gyermekétkeztetés térítési díjait jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.


Hatályba léptető, vegyes és záró rendelkezések

33.§

Ez a rendelet a 2014. január 1. napjával lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

34.§

(1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekre a szociális törvény, valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és más felsőbb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.


(2) Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Nyírkércs Község Önkormányzati Képviselő-testületének Szociális ellátásokról valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátások helyi szabályairól szóló 5/2008. (IV.17.), a Szociális ellátásokról valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátások helyi szabályairól szóló 5/2008. (IV.17) módosításáról szóló 9/2008. (XII.11.) rendelet




                          Csoma Tiborné                                                     Molnár Tibor

                            polgármester                                                            jegyző


NYÍRKÉRCS KÖZSÉG

ÖNKORMÁNYZATÁNAK
8/2013. (XII.21.)

RENDELETE


- A szociális igazgatásról és szociálisellátásokról valamint az önkormányzat intézményei szolgáltatásaiért fizetendő térítési díjakról -

1. számú melléklet

Az egyes szociális alapszolgáltatások, szakosított ellátások, és közétkeztetési intézményi térítési díjak meghatározása:


Ellátási forma

Ellátási egység/normatíva meghatározása

Norma összege

Térítési díj

nettó összege

Térítési díj bruttó Áfá-s összeg

a) Óvodai étkezés

tízórai

50.-

50.-

63,5

ebéd

245.-

245.-

311,15

uzsonna

50.-

50.-

63,5

összesen

345.-

345.-

356

b) Iskolai étkezés intézményi

tízórai 1-4 osztály

70.-

70.-

88,9-

tízórai 5-8 osztály

75.-

75.-

95,25

ebéd 1-4 osztály

250.-

250.- Ft

317,5

ebéd 5-8 osztály

280.-

280.-

355,6

uzsonna 1-4 osztály

70.- Ft

70.- Ft

88,9

uzsonna 5-8 osztály

75.-

75.-

95,25

c) vendég ebéd


315 Ft

315.- Ft

400.-