Nyírkércs község képviselő testületének 2/2015 (III.16..) önkormányzati rendelete

A települési támogatásokról és gyermekétkeztetési térítési díjakról

Hatályos: 2016. 03. 01- 2016. 04. 28

A települési támogatásokról és gyermekétkeztetési térítési díjakról


Nyírkércs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) 134. § (4) a), b), és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



I.

A rendelet célja, hatálya

1.§

E rendelet célja, hogy a település lakóinak szociális biztonsága érdekében meghatározza:

  • a pénzbeli és természetbeni települési támogatások fajtáit, igénylésük szabályait,
  • a helyi Önkormányzat által biztosított egyes szociális szolgáltatások
    • formáit
    • térítési díjainak mértékét
    •  térítési díjainak kedvezményeit.


2.§


(1) A rendelet hatálya kiterjed a Nyírkércs településen állandó lakóhellyel rendelkező és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 3.§-ában meghatározott személyekre.

(2)             A rendelet hatálya alá tartozó szociális ellátások fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell tervezni.


II.

Általános szabályok

3.§

E rendelet alkalmazásában a jövedelem, vagyon, család, közeli hozzátartozó, egyedül élő, háztartás, szociális szolgáltató, szociális intézmény, rendszeres pénzellátás, keresőtevékenység, aktív korú, egyedülálló, fenntartó, fogyasztási egység és egyéb fogalmak értelmezésére a Szoctv. 4. §-át kell értelemszerűen használni.


III.

Eljárási szabályok

4.§

(1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes általános eljárási szabályokat az 5-7. §-ok határozzák meg. Az e rendeletben nem szabályozott eljárásra az Szoctv-t, valamint a 2004. CXL. törvényt kell megfelelően alkalmazni.

(2) Az egyes ellátási formákhoz kapcsolódó speciális eljárási szabályokat adott ellátási formák részletezik.

Az eljárás megindítása

5.§

(1) Az eljárás megindítása történhet:

         a. kérelemre, illetve

         b. hivatalból.

(2) A kérelmet az Ramocsaházai Közös Önkormányzati Hivatal Nyírkércsi Kirendeltségén, (4537 Nyírkércs, Fő utca 84.) kell előterjeszteni. A kérelmet írásban, személyesen vagy postai úton lehet benyújtani az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal (igazolásokkal, nyilatkozatokkal) együtt.

(3) Ha az adott szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához e rendelet szerint vagyoni, jövedelmi viszonyokra vonatkozó nyilatkozatot, illetve igazolást kell benyújtani, akkor ezek tekintetében a jövedelemszámításnál irányadó időszak a Szoctv. 10. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott időszak.

(4) A kérelmező köteles együttműködni az önkormányzati hivatallal a szociális helyzetének feltárásában. Ha arról e rendelet rendelkezik, a kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családja jövedelmi viszonyairól szóló igazolásokat és mindazokat a bizonyítékokat, amelyeket a rendelet az egyes ellátásoknál előír, továbbá, amelyek az ügy elbírálásához elengedhetetlenül szükségesek.

Az ellátások megállapítása

6.§

(1) A szociális ellátások megállapításáról - e rendeletben meghatározott kivételekkel - a képviselő-testület határozattal dönt.

(2) A polgármester a szociális ellátás tárgyában - átruházott hatáskörében - hozott döntéséről szintén határozatot hoz.

(3) A polgármester döntése ellen a képviselő-testülethez fellebbezés nyújtható be.


A pénzbeli ellátások kifizetése, folyósítása

7.§

A pénzbeli ellátások kifizetése, természetben nyújtott támogatások biztosítása a - 6. § szerint hozott - határozat alapján az önkormányzati hivatal pénzügyi ügyintézőjének feladata,




aki további feladatként a kifizetett és természetben nyújtott ellátásokról pénzügyi nyilvántartást vezet.

IV.

Pénzbeli ellátások

8.§

(1) Az önkormányzat a következő pénzbeli ellátásokat biztosítja:

  1. eseti, rendkívüli települési támogatás
  2. temetési települési támogatás
  3. első lakáshoz jutók települési támogatása


Eseti, rendkívüli települési támogatás

9.§

(1) Az önkormányzat képviselő-testülete a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére eseti, rendkívüli települési támogatás nyújt.

(2) Eseti, rendkívüli települési támogatásban csak azt a személyt lehet részesíteni,

a.- akinek családjában az egy főre számított havi családi jövedelem a mindenkori öregségi minimumnyugdíj 150%-át,

b.- egyedülálló esetén a havi jövedelem a mindenkori öregségi minimumnyugdíj 180%-át nem haladja meg és vagyona nincs.


10.§

Az eseti, rendkívüli települési támogatás alkalmanként adható.


11.§

(1) A települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családja jövedelemigazolását, illetve a havi rendszeres jövedelemmel nem rendelkező és pályakezdő személyek esetében az erre vonatkozó nyilatkozatot.

(2) Amennyiben a rászorultsággal, illetve a nyújtott önkormányzati segély céljának megfelelő felhasználásával kapcsolatban kétség merül fel, a kérelmező köteles a hivatal által kezdeményezett környezettanulmány végrehajtásában közreműködni. Ha a közreműködést megtagadja, kérelme elutasítható.

12.§

Az alkalmanként megállapított eseti, rendkívüli települési támogatás összege esetenként 1.000.- Ft-nál kevesebb, és 10.000.- Ft-nál több nem lehet.



Temetési települési támogatás

13.§

(1) Az önkormányzat temetési települési támogatást nyújt annak a személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

A temetési költségek mérséklésére nyújtandó temetési települési támogatásra az a személy jogosult, akinek családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át és a temetési költségek viselése az eltemettető, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) Az e címen nyújtott önkormányzati segély összege: 15.000.- Ft.

14.§

(1) A 13. §-ban meghatározott önkormányzati segély iránti kérelemhez mellékelni kell a temetés költségeiről a segélyt kérő vagy egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított számlák eredeti példányát.

  1. Az (1) bekezdésben meghatározott számlákat a kérelmező részére vissza kell adni. A megállapított segély összegét - vagy a kérelem elutasításának tényét -, illetve a határozat számát a jegyző a számlákra rávezeti.

(3) A temetési költségek viselése az eltemettető, illetve családja létfenntartását veszélyeztetésének igazolására a kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családja jövedelem-igazolását.

  1. Ha a temetési települési támogatás megállapítását nem a haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzattól kérik, a kérelemmel egyidejűleg be kell mutatni az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát is.

(5) Temetési települési támogatás megállapítható a temetés költségeit igazoló számla hiányában is, ha a segélyt megítélő határozatban rendelkezik a folyósított összeggel kapcsolatos utólagos elszámolási kötelezettségről.


Első lakáshoz jutók támogatása

15.§

(1) Nyírkércs Község Önkormányzata a Nyírkércs község közigazgatási területén jogerős építési engedély alapján - de használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező - első lakásépítéshez, valamint - a lebonyolítás módjától függetlenül - első lakásvásárláshoz - amennyiben a lakás üres és legalább még 20 évig lakható - támogatást nyújt, ha a kérelmező háztartásában élők egy főre eső jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500%-át.

(2) A támogatás megállapításának feltétele, hogy az igénylőnek, házastársának, kiskorú gyermekének, valamint vele együttköltöző családtagjainak a kérelemben megjelölten túl lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga vagy önkormányzati tulajdonban lévő lakásra bérleti jogviszonya nincs vagy arról érvényesen írásban lemondott és a bérbeadó azt írásban tudomásul vette.



(3) Az első lakáshoz jutók támogatási keretösszegét évente a Képviselő-testület a tárgyévi költségvetéséről szóló rendeletben határozza meg, amely keret nem túlléphető.


16.§

(1) Az első lakáshoz jutáshoz a támogatás vissza nem térítendő támogatás.

(2) A támogatás mértéke lakásépítés és vásárlás esetén is legfeljebb 100.000.-Ft lehet.


17.§

(1) A támogatás iránt kérelemhez csatolni kell:

a. - új lakás építése esetén a jogerős építési engedély hiteles másolatát,

b. - lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés egy példányát.

(2) Az első lakáshoz jutás támogatásáról - a kérelmező által adott év június 30-ig beadott - az önkormányzat hivatala által döntésre előkészített kérelmekről a Képviselő-testület legkésőbb minden év november 30-ig dönt.

(3) A támogatás elbírálásánál előnybe kell részesíteni a 3 és többgyermekes családokat, valamint azonos feltételek megléte esetén a letelepedni kívánó pályakezdő szakembereket.

(4) A megítélt támogatást a hivatal közvetlenül a jogosult részére utalja át, vagy fizeti ki.

(5) Ha a Képviselő-testület lakásépítésre állapított meg támogatást, annak összege akkor utalható, ha kérelemben foglalt lakás készültségi foka legalább 50%-os.


Természetben nyújtott szociális ellátások

18.§

Nyírkércs Község Önkormányzata az alábbi természetben nyújtott szociális ellátásokat állapítja meg:

  1. köztemetés
  2. temetési települési támogatást
  3. lakásfenntartási települési támogatás
  4. élelmiszer-támogatás


Köztemetés

19.§

(1) Köztemetésről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(2) A Szoctv. 48. § (4) bekezdésében meghatározott különös méltánylás esetét Nyírkércs Község Önkormányzata nem alkalmazza.



Temetési települési támogatás

20.§

(1) Jelen rendelet 13 - 14. §-ában meghatározott települési támogatás természetben is nyújtható a támogatásnak a temetkezési vállalkozó részére történő átutalásával, amennyiben a temetés költségeit a kérelmező más módon biztosítani nem tudja.

Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a temetkezési vállalkozó a települési támogatást tartalmazó számla másolatát megküldi az Önkormányzat részére.

21.§[1]

Lakásfenntartási települési támogatás


(1) A lakásfenntartási települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.A képviselő-testület a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, közmű-fejlesztési hozzájárulás megfizetéséhez illetve a tüzelőanyag költségeihez lakásfenntartási támogatást nyújt.

(2) A lakásfenntartási települési támogatást természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(3) Lakásfenntartási települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(4) A lakásfenntartási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(5) Ha a háztartás

a) (4) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (4) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(7) A települési lakásfenntartási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összegét a képviselő-testület a költségvetési rendeletében határozza meg.

(8) A települési lakásfenntartási támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(9) A települési lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja,

de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(10) A (9) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:

TM = 0,3 -

J - 0,5 NYM ------------------- NYM

× 0,15,

ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(11) A települési lakásfenntartási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy évre kell megállapítani.

(12) Nem állapítható meg települési lakásfenntartási támogatás annak a kérelmezőnek, aki által a kérelmében is megjelölt életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartása, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására irányuló kötelezettségét nem teljesíti.

(13) A mennyiben a lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet a képviselő-testület a (12) bekezdés szerinti okból elutasítja, vagy a megállapított lakásfenntartási támogatást megszünteti, ugyanazon lakásra vonatkozóan a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül a háztartás egy tagja sem nyújthat be normatív lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet.

(14) Lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(15) Az (14) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit

22.§

(1) A képviselő-testület a kérelmező által kérelmében megjelölt és általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda, árok tisztán tartása, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására irányuló kötelezettségének vizsgálatára felhatalmazza a jegyzőt.

(2) A jegyző az (1) bekezdésben foglaltak vizsgálatára alkalom- és szükségszerűen környezettanulmányt készít, melyet a döntés meghozatala előtt a kérelemhez kell csatolni.


(3) Az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek teljesítésének vagy elmaradásának megállapítása a képviselő-testület hatásköre.

VI.

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

23.§

(1) Az Önkormányzat a szociálisan rászoruló személyek részére biztosítja a személyes gondoskodást nyújtó, következő alapellátási formákat:

a. étkeztetés,

b. házi segítségnyújtás,

c. nappali ellátás,

d. jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

(2) Az Önkormányzat az étkeztetést, nappali ellátást a Ramocsaházai Református Egyház fenntartásában álló Nyírségi Napfény Idősek Otthonán keresztül, a házi segítségnyújtás és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ellátásokat a Mikrotérségi Szociális Társulás által fenntartott Nyírségi Napfény Összevont Intézményen keresztül látja el.

(3) Az ellátott az (1) a.-d. pontjaiban meghatározott szolgáltatásért térítési díjat köteles fizetni. A térítési díjakról szóló önkormányzati rendeleteket, illetve döntést a fenntartó Egyház, illetve a társulás székhelye szerinti önkormányzat Képviselő-testülete fogadja el.


24.§

(1) Étkeztetés alapszolgáltatásra jogosult a kérelmező,

a) kora alapján, ha betöltötte 62 életévét

b) egészségi állapota alapján, házorvos igazolása szerint akadályozott a háztartási teendők ellátásában

c) ha a házorvos igazolása szerint fogyatékossága, pszichiátriai betegsége fennáll

d) ha a házorvos igazolása szerint szenvedélybetegsége fennáll

(2) [2]Nyírkércs Község Önkormányzata azon gyermekek részére, akik az 1997. évi XXXI. törvény 151. § (5) bekezdésében meghatározott normatív kedvezményben nem részesülnek, 50 % térítési díj kedvezményt biztosít.



25.§

Gyermekétkeztetés térítési díja

(1) Az Önkormányzat gyermekétkeztetést biztosít, melynek normáit és kedvezményes térítési díjait az 1. melléklet tartalmazza.



Hatályba léptető, vegyes és záró rendelkezések


26.§

Ez a rendelet 2015. március 16. napjával lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


27.§

(1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekre a szociális törvény, valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és más felsőbb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Nyírkércs Község Önkormányzati Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról, valamint az önkormányzat intézményei szolgáltatásaiért fizetendő térítési díjakról szóló 8/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelete,


valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról, valamint az önkormányzat intézményei szolgáltatásaiért fizetendő térítési díjakról szóló 8/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 2/2014. (IV.17.) önkormányzati rendelete.



                         Csoma Tiborné                                                     Molnár Tibor

                           polgármester                                                            jegyző



NYÍRKÉRCS KÖZSÉG

ÖNKORMÁNYZATÁNAK
2/2015. (III.16.)

RENDELETE


- A települési támogatásokról és gyermekétkeztetési térítési díjakról -


1. számú melléklet[3]


Ellátási forma

Ellátási egység/normatíva meghatározása

Norma összege(Ft)

Térítési díj

nettó összege

a) Óvodai étkezés

tízórai

50

345

ebéd

245

uzsonna

50

összesen

345

b) Iskolai étkezés intézményi

tízórai

75

75

ebéd

280

280

uzsonna

75

75

c) vendég ebéd


315

463


[1]

A rendelet szövegét az 5/2015. (IV.23.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2015. 04. 23-tól

[2]

Hatályba léptette a 3/2016. (II.28.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése. Hatályos: 2016. 03. 01-től

[3]

A rendelet szövegét a 3/2016. (II.28.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2016. 03. 01-től