Nyírkércs község képviselő testületének 9/2016 (IV.29..) önkormányzati rendelete

A települési támogatásokról és gyermekétkeztetési térítési díjakról szóló 2/2015. (III.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 04. 29- 2016. 04. 29

A települési támogatásokról és gyermekétkeztetési térítési díjakról szóló 2/2015. (III.16.) önkormányzati rendelet módosításáról


Nyírkércs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) 134. § (4) a), b), és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján A települési támogatásokról és gyermekétkeztetési térítési díjakról szóló 2/2015. (III.16.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosítására a következőket rendeli el:


  1. §
  1. A Rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„7. §

(1) A pénzbeli ellátások kifizetése, természetben nyújtott támogatások biztosítása a - 6. § szerint hozott - határozat alapján az önkormányzati hivatal pénzügyi ügyintézőjének feladata, aki további feladatként a kifizetett és természetben nyújtott ellátásokról pénzügyi nyilvántartást vezet.


(2) A 6. §-ban foglaltak szerint megállapított pénzbeli ellátásokat a döntést követő 8 munkanapon belül a Hivatal pénzügyi ügyintézője folyósítja a kérelmező részére.


(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltak teljesülése érdekében a szociális ügyintéző a döntést követő 5 munkanapon belül a Hivatal pénzügyi ügyintézője részére átadja a 6. §-ban foglaltak szerinti határozatokat.”


  1. A Rendelet 9. §-a az alábbi (3)-(4) bekezdéssel egészül ki:


„(3) A döntéshozó a (2) bekezdésben foglaltaktól eltérhet a (4) bekezdésben foglalt, létfenntartást veszélyeztető, különös méltánylást érdemlő rendkívüli élethelyzethez vezető körülmények megszüntetése érdekében, amennyiben azt a kérelmező hitelt érdemlő módon igazolni tudja.


  1.  Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet különösen:
  1. a kérelmező, vagy a kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók valamelyikének hirtelen fellépő vagy kórházi ápolást igénylő betegsége, továbbá súlyos vagy életveszélyes sérüléssel járó balesete,
  2. a kérelmező gyermeke 5 egymást követő napot meghaladó kórházi kezelésre szorulása,
  3. a kérelmező gyermeke betegsége miatt a szülő harminc egymást követő napot meghaladó táppénz igénybevétele.”


  1. A Rendelet 12. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„12. §

  1. Az alkalmanként megállapított eseti, rendkívüli települési támogatás összege esetenként 1.000.- Ft-nál kevesebb, és 10.000.- Ft-nál több nem lehet.


  1. A 9. § (3) bekezdése szerint megállapított eseti, rendkívüli települési támogatás összege esetenként 5.000,- Ft-nál kevesebb és 20.000,- Ft-nál több nem lehet.”


  1. A Rendelet 21. §-a a következő (16)-(18) bekezdésekkel egészül ki:


„(16) Ha a települési lakásfenntartási támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára járó támogatást a folyósító szerv teljes összegben folyósítja, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.


  1. Ha a települési lakásfenntartási támogatásban részesülő személy vagy a háztartás bármely tagjának lakcímében változás következik be, mely köztudomású, vagy a döntést előkészítő szervnek hivatalból tudomására jut, a döntéshozó a háztartás tagjait nyilatkozattételre szólíthatja fel.


  1. Ha a kérelem elbírálása folyamán a kérelmező vagy a háztartás tagjainak életkörülményeihez viszonyítva a vagyonnyilatkozattal kapcsolatban kétely merül fel, a döntéshozó felhívja a döntést előkészítő szervet, hogy vizsgálja meg a vagyoni helyzetet.”



  1. §

Jelen rendelet 2016. április 29-én lép hatályba.



                         Csoma Tiborné                                                     Molnár Tibor

                           polgármester                                                            jegyző