Nyírkércs község képviselő testületének 1/2019 (I.9..) önkormányzati rendelete

a téli rezsicsökkentés kiterjesztésével összefüggő szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2019. 01. 09- 2019. 01. 31

a téli rezsicsökkentés kiterjesztésével összefüggő szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól


Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontja és 32. cikk (2) bekezdése és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2.§-ban és 10. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a téli rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás felhasználására a következőket rendeli el.



A rendelet célja, hatálya

1.§


(1)A rendelet célja, hogy Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testülete a téli rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében a települési önkormányzatok 2017. évi szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás nyújtásáról szóló 1152/2018. (III. 27.) Korm. határozat végrehajtására meghatározza a 30 erdei köbméter szociális célú tűzifa támogatásra való jogosultság helyi szabályait.

(2)A rendelet hatálya kiterjed a Nyírkércs községben bejelentett állandó lakóhelyén, ennek hiányában tartózkodási helyén életvitelszerűen élő, és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelelő kérelmezőkre.



2.§


E rendeletben meghatározott természetbeni támogatás – kemény lombos tűzifa – a téli rezsicsökkentés keretén belül rendkívüli települési támogatásnak minősül.



Eljárási rendelkezések

3.§


(1)A téli rezsicsökkentés keretén belül a szociális célú tüzelőanyag igénylésére irányuló kérelmeket az e rendelet 1. melléklet szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani Nyírkércs Község Önkormányzatához.

(2) A természetbeni ellátásról, annak mennyiségéről a képviselő-testület zárt ülésén határozatban dönt.

(3) A tűzifa elszállításáról, valamint az ellátásra jogosultakhoz történő ellenszolgáltatás nélküli kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik.

(4) A kérelmeket folyamatosan lehet benyújtani 2019. január 25-én 12.00 óráig.

(5) A támogatás átvételét átvételi elismervény kiállításával kell igazolni két példányban, melyből egy példány az önkormányzaté, egy példány a támogatásban részesülőt illet meg. Az átvételi elismervényben fel kell tüntetni a támogatásban részesülő nevét, a tüzelőanyag fajtáját, valamint az átvétel idejét.



4.§


(1) Legfeljebb 1 erdei köbméter szociális célú tűzifára, mint természetben nyújtott támogatásra való jogosultság annak a szociálisan rászorult személynek állapítható meg, akinek a lakásában fatüzelésre alkalmas berendezés van.

(2) A jogosultság megállapításánál előnyben kell részesíteni azt, aki:

a) aktívkorúak ellátására vagy

b) időskorúak járadékára vagy

c) Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (III.16.) önkormányzati rendelete 21. §-ában meghatározott települési lakásfenntartási támogatásban részesül vagy,

d) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül vagy

e) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel vagy

f) akinek háztartásában az egy főre számított havi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át (99.750,- Ft).

(3) A közös háztartásban élők közül csak egy kérelmező jogosult a természetbeni juttatásra.

(4) Nem jogosult a rezsicsökkentés keretében nyújtott támogatásra az az üresen álló, nem lakott ingatlan, amelyben életvitelszerűen senki nem él.

(5) A szociális célú tűzifa támogatásban részesülő a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel. Ellenkező esetben az önkormányzattól kapott támogatása megvonható.

(6) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.

(7) E rendelet vonatkozásában a háztartás fogalmára a Szoc. tv. –ben meghatározottakat kell alkalmazni.



Záró rendelkezés

5.§


  1. A támogatás kizárólagos forrása a téli rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatással megítélt kiegészítő támogatás.
  2. A kérelmek elbírálása a kérelmek beérkezésének sorrendjében történik.
  3. Az 3. § (4) bekezdésében meghatározott határidőn túl benyújtott kérelmek elutasításra kerülnek.
  4. Az 3. § (4) bekezdésében meghatározott határidőn belül benyújtott, de a 4. §-ban foglalt jogosultsági feltételeknek nem megfelelő kérelmek elutasításra kerülnek.
  5. A beérkezett kérelmek elbírálását követően a forráshiány miatt nem támogatható kérelmek elutasításra kerülnek.
  6. Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem arra jogosult igényelte és kapta, köteles az ingyenesen biztosított tűzifa esetében 15 000 Ft + ÁFA/m3, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére és 2 évig nem nyújthat be erre irányuló kérelmet.
  7. Jelen rendelet 2019. január 9. napján 16 óra 45 perckor lép hatályba és 2019. február 1. napján hatályát veszti.




                     Csoma Tiborné                                                       Szilvási Ágota Andrea

                       polgármester                                                                     jegyző



Záradék:

A rendelet 2019. január 9-én 16 óra 30 perckor a helyben szokásos módon kihirdetésre került.



Nyírkércs, 2019. január 9.



                                                                                                     Szilvási Ágota Andrea

                                                                                                                 jegyző