Nyírkércs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 09. 03

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Általános indokolás

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77 §. (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közösségi színteret, illetve közművelődési intézményt biztosít.

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése alapján a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen a kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása; filmszínház, előadó-művészeti szervezet támogatása, a kulturális örökség helyi védelme; a helyi közművelődési tevékenység támogatása.

E rendelet megalkotásával az önkormányzat célja, hogy Nyírkércs község polgárainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet célja került meghatározásra. A rendelet legfőbb célja, hogy meghatározza az Önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáit, módját és mértékét.

A 2. §-hoz

A rendelet hatálya került megfogalmazásra. Szabályozza azt, hogy mely személyekre, szervezetekre terjed ki a rendelet hatálya.

A 3. §-hoz

Ezen szakaszban kerül meghatározásra, hogy mely közművelődési alapszolgáltatások igénybevételét teszi lehetővé az Önkormányzat, továbbá egyéb rendelkezéseket tartalmaz a közművelődési feladatok ellátásának biztosításához.

A 4. §-hoz

A közművelődési feladatellátás szervezeti kereteiről rendelkezik. Rögzítésre került, hogy az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat mely ingatlanokban biztosítja, valamint, hogy az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába mely intézményeket és szervezeteket vonhatja be.

Az 5. §-hoz

A közművelődés finanszírozásának szabályai kerültek meghatározásra.

A 6. §-hoz

Hatályba lépésről rendelkezik.