Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztisztaságról

Hatályos: 2021. 10. 01

a köztisztaságról

Általános indokolás

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdésének 5., 11. és 19. pontjai szerint a helyi önkormányzatok kötelezően ellátandó feladata a környezet-egészségügyi feladatok körében a köztisztaságról, a települési környezet tisztaságáról való gondoskodás, a helyi környezet- és természetvédelem biztosítása, valamint a hulladékgazdálkodás.

Az egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi II. törvény rendelkezéseinek fokozatos hatályba léptetése során alapjaiban fogja megváltoztatni a hulladékgazdálkodást érintő szabályokat. A törvény 22. §-a szerint 2023. július 1-jén az önkormányzat által ellátandó kötelező közfeladatok közül kikerül a hulladékgazdálkodás. Ennek következménye lesz a jelenlegi helyi szabályozás hatályon kívül helyezése is.

A jövőben megmaradó közfeladat viszont a település köztisztaságának biztosítása, amely az operatív cselekvésen túl jogalkotási kötelezettséget is hozott az önkormányzatok számára. A fenti törvény 2021. március 1-jétől kötelező helyi jogalkotási feladatként határozta meg „az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések körének” szabályozását.

Figyelembe véve, hogy az önkormányzat hulladékgazdálkodási feladatköre – belátható időn belül – megszűnik, az új szabályok köztisztasági rendeletben való elhelyezése kézenfekvő.

A köztisztaság fenntartásával összefüggő feladatok személyi és területi maghatározása mellett különös figyelmet kell fordítani az illegális hulladékok elhelyezésének kérdésére, és rövid-, középtávra meghatározni a lehetséges legszélesebb spektrumú eszközkészlet körét.

A felhatalmazást adó jogszabályi keretek a helyi jogalkotóknak különösebb korlátokat nem szabtak, így tág teret nyújtanak a helyi viszonyok rendezésére.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet célja, hatálya került meghatározásra. A rendelet legfőbb célja az emberi egészség védelme, a természeti környezet és a településkép megóvása, valamint a környezettudatok magatartás alakítása.

A 2. §-hoz

A rendeletben használt fogalmakat definiálja.

A 3. §-hoz

A közterületek tisztán tartásával kapcsolatos kötelezettségeket és tilalmakat határoz meg.

A 4. §-hoz

Közterületen rendezett eseményekkel kapcsolatos tisztán tartási kötelezettségeket fogalmaz meg.

Az 5. §-hoz

A közforgalmú közúti közlekedés várakozóhelyeinek tisztán tartásának kötelezettjeit határozza meg.

A 6. §-hoz

Az ingatlanok tisztán tartására kötelezettjeit határozza meg.

A 7. §-hoz

Az ingatlanok tisztántartási sávjának rendbe tételére és évszakoknak megfelelő karbantartására vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.

A 8. §-hoz

Az ingatlanok tisztán tartási sávjához tartozó zöld sávra vonatkozó kötelezettségeket fogalmaz meg.

A 9. §-hoz

Síkosság-mentesítéshez kapcsolódó rendelkezéseket tartalmaz.

A 10. §-hoz

Építéssel, bontással összefüggő köztisztasági feladatokkal kapcsolatos rendelkezéseket fogalmaz meg.

A 11. §-hoz

A hulladék szállításáról szóló rendelkezéseket tartalmaz.

A 12. §-hoz

Az elhagyott hulladék felszámolásának kötelezettjeit és eszközrendszerét szabályozza.

A 13. §-hoz

Az eljárási szabályokat tartalmazza.

A 14. §-hoz

A közigazgatási szabályszegések szankciót tartalmazza.

A 15. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.