Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (I. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 01. 30
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról
Végső előterjesztői indokolás
A 10/2021. (IX.3.) önkormányzati rendelet szól a helyi közművelődési feladatok ellátásáról.
2021. november 11-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály-Törvényességi Felügyeleti Osztálya szakmai konzultációt kezdeményezett és a rendelet módosítását indítványozta.
A rendeletet több ponton kell módosítani, így javasolt egy új rendelet megalkotása.
A rendeletalkotás alapja: a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Törvény (a továbbiakban: Kult. Tv) 2017. július 8. napján hatályba lépett módosítása, valamint ehhez kapcsolódóan a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018(VII.7) EMMI rendelet (a továbbiakban: EMMI rendelet) minden településen szükségessé tette a közművelődés tevékenységrendszerének átgondolását.
A települési önkormányzatoknak az alapszolgáltatások biztosítása érdekében a községben közösségi színteret vagy közművelődési intézményt kell biztosítani, amelyekhez a személyi és szakképzettségi feltételeket a jogszabály meghatározza.
További kötelező feladat a Kult tv. 83/A §. alapján a közművelődési rendelet megalkotása, amelyben meg kell határozni a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével az ellátandó alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját és módját.
Feladataink tehát az alábbiak:
a) ki kell jelölni a közösségi színtér formáját
b) meg kell állapítani a közösségi színtér használat szabályait
c) felül kell vizsgálni a helyi közművelődést és hatályos rendeletet kell alkotni.