Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (III. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

a kitüntető címek alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2022. 03. 12
a kitüntető címek alapításáról és adományozásáról
Végső előterjesztői indokolás
Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének a díszpolgári cím adományozásáról szóló 16/2020. (IX.26.) önkormányzati rendelete szabályozza jelenleg az elismerések alapítását, az elismerések elnevezését, fajtáit, az elismerésben részesíthető személyek körét. Ez a rendelet csak a díszpolgári cím adományozását nevesíti.
Ezen kitüntetés adományozásán felül szükségessé vált az évente adományozható elismerések számának, az elismerések leírásának, az adományozás feltételeinek és rendjének megállapítására vonatkozó szabályrendszer kiegészítése, figyelemmel arra, hogy a korábbi rendelet csak egy kitüntetést nevesített, azonban az önkormányzat egyéb kitüntetés adományozását is nevesíteni szeretné.
Ennek eredményeképpen az elismerések viselésének rendjét, továbbá a díjjal járó jutalmak mértékét, formáját, adományozásának feltételrendszerét, eljárásrendjét szükséges újraszabályozni.
Új rendelet megalkotásának szükségessége:
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése i) pontja rögzíti, hogy a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között önkormányzati jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerő címeket alapíthat. A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében felhatalmazást ad az önkormányzatok képviselő-testületének arra, hogy rendeletben szabályozza az elismerés alapítását, az elismerés elnevezését, fajtáit, az elismerésben részesíthető személyek körét, az évente adományozható elismerések számát, az elismerés leírását, az adományozás feltételeit és rendjét, valamint az elismerés viselésének rendjét, továbbá a díjjal járó jutalom mértékét, formáját és járadék esetében annak időtartamát.
Az általános indokolásban részletezett indokok alapján az önkormányzat által alapított és adományozható kitüntetésekről új rendelet megalkotása vált szükségessé.
A rendelettervezet az elmúlt évek észrevételei, a testületi tagok, a polgármester javaslatai alapján került megalkotásra.