Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 03. 15

Nyírkércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.15.
a temetőkről és a temetkezésről
Végső előterjesztői indokolás
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya megküldte számunkra a szakmai konzultációs adatlapot, melyben a temetőkről és a temetkezésről szóló 5/2020. (II.20.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatára hívták fel a figyelmet. Az adatlapot a 2023. február 8-i testületi ülésen megismerte a Képviselő-testület.
A február 8-i nyílt ülésen hozott határozatban foglaltakat teljesítettem, február 13-án a rendelettervezetet véleményezésre e-mailben megküldtük a fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerveinek a díjak tekintetében. (Csatolva a megkeresés és az elküldést igazoló e-mail).
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, mint megkeresett szerv e-mail címét illetően a visszaigazoló e-mail nem jutott el a címzettnek, sem telefonon, sem más formában nem tudtuk őket elérni.
A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Egyesülete az e-mailt vélhetően megkapták, azonban sem e-mailben, sem egyéb elektronikus úton, sem papír alapon nem érkezett tőlük véleményezés.
A Képviselő-testület eleget tett annak a kötelezettségének, hogy a véleményüket kérte, tekintettel azonban arra, hogy a rendelet elfogadása időszerűvé vált, a véleménykérés óta eltelt időszakban válasz nem érkezett, javaslom a rendelettervezet elfogadását.
A rendelettervezet szerint díjat továbbra sem állapít meg az önkormányzat, mint fenntartó.
A jövőben a díjmértékek évente történő felülvizsgálatára is fokozott figyelemmel kell lennünk, ezt ugyanis évente elmulasztotta a testület. A szakmai konzultációs adatlapban pedig felhívták rá a figyelmet.