Gulács község képviselő testületének 18/2015 (XII.15..) önkormányzati rendelete

Gulács Község vagyonáról

Hatályos: 2015. 12. 16- 2022. 09. 29

Gulács község képviselő testületének 18/2015 (XII.15..) önkormányzati rendelete

Gulács Község vagyonáról

2015.12.16.

Gulács Község Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. §. (1) bekezdés 6. pontjában, 6. §. (5) bekezdésében, 6. §. (6) bekezdésében, 11. §. (16) bekezdésében, 13. §. (1) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában, 109. §. (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. §

.

A rendelet hatálya Gulács Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) vagyonára terjed ki.

2. §

.

1. A rendelet hatálya alá tartozó vagyon tulajdonosi joggyakorlója Gulács Képviselő-testülete.
2. A rendelet hatálya alá tartozó vagyon működtetésének feladatát – ha jogszabály, vagy a képviselő-testület döntése alapján kötött szerződés másként nem rendelkezik – a Tarpai Közös Önkormányzati Hivatal Gulácsi Kirendeltsége látja el.
3. A (2) bekezdés szerinti feladatellátás során a hasznok szedéséből származó bevételek az Önkormányzatot illetik meg.

3. §

.

(1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó ügyekben a képviselő-testületet Gulács Polgármestere képviseli.
(2) A képviselő-testület az alább felsorolt tulajdonosi jogok és kötelezettségek tulajdonosi joggyakorlására a polgármestert hatalmazza fel képviselő-testületi döntést követően:
a) a képviselő-testület által szövegszerűen elfogadott szerződések aláírása;
b) a képviselő-testület szerződéskötésről szóló döntése alapján, amennyiben a testület a szerződést nem szövegszerűen fogadta el, az önkormányzati határozat keretei között a szerződés szövegének megállapítása, elfogadása, a szerződés aláírása;
c) az önkormányzat vagyonának, továbbá jogos érdekeinek védelme céljából szerződés felbontására, vagy megszüntetésére irányuló jognyilatkozatok megtételére, az önkormányzat igényeinek érvényesítését célzó jognyilatkozatok kiadása,
d) az önkormányzati igények érvényesítése, az önkormányzat jogvédelme érdekében közigazgatási, peres, vagy nem peres eljárás megindítása,
e) telekalakítási eljáráshoz, valamint közút, közterület területének településrendezési terv végrehajtása során történő rendezése miatt szükségessé váló adásvételi és csereszerződések megkötése,
f) településrendezési tervben közút, vagy egyéb közterület rendeltetésű ingatlan tulajdonjogának ellenérték nélküli megszerzését tartalmazó szerződések megkötése,
g) közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, szolgalmi jogot, vagy közérdekű használati jogot biztosító szerződések megkötése, feltéve, hogy e jogok biztosítása nem eredményez változást, vagy korlátozást az érintett ingatlanok településrendezési terv szerinti felhasználhatóságában,
h) szerződéskötés a nem beépíthető, önállóan gazdaságos módon nem használható földrészletek hasznosítására.

4. §

.

A polgármester a költségvetés éves beszámolójának tárgyalásakor beszámol a képviselő-testületnek a rendelet 4. §. (2) bekezdése szerinti felhatalmazáson alapuló tevékenységéről.
I. Fejezet

A törzsvagyonra vonatkozó rendelkezések

5. §

.

Az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona körébe tartoznak és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülnek a rendelet 1. sz. mellékletében felsorolt vagyonelemek.

6. §

.

1. A forgalomképtelennek, továbbá nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak nem minősülő, a rendelet szerint korlátozottan forgalomképes vagyonelemek a rendelet 2. sz. mellékletében vannak felsorolva.
2. A korlátozottan forgalomképes vagyonelemek hasznosítása rendeltetésük sérelmét nem eredményezheti, elidegenítésükre e rendelet keretei között akkor van lehetőség, ha a vagyonelem a közfeladat ellátásához feleslegessé válik, vagy megszűnik a közfeladat ellátásának kötelezettsége, amelyre tekintettel jogszabály, vagy a tulajdonosi joggyakorló a vagyonelem korlátozott forgalomképességét megállapította.
3. A (2) bekezdésben foglalt tényállás megállapítása a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

7. §

.

A törzsvagyon körébe tartozó vagyonelemek használói kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a használat, illetve üzemeltetés során, e kötelezettség teljesítéséért a használó intézmények, illetve gazdasági társaságok vezetői felelnek.
II. Fejezet

A hasznosítás szabályai

8. §

.

1. A nettó 100.000-, Ft-os értékhatárt meghaladó vagyonelemet – ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés (a továbbiakban: pályázat) útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet hasznosítani.
2. A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a Képviselő-testület határozattal jelöli ki hasznosításra az alábbi tartalommal:
- a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,
- forgalmi értékének megjelölése,
- a hasznosítás módja,
- a pályázati feltételek meghatározása.
3. Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó vagyonelem hasznosítását, ha törvény, vagy a képviselő-testületnek a hasznosításról rendelkező határozata másként nem rendelkezik, versenyeztetni nem kell, azonban a hasznosítási lehetőséget nyilvánosan közzé kell tenni az önkormányzatnál helyben szokásos módon.
III. Fejezet

A vagyon átruházásának szabályai

9. §

.

A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a képviselő-testület határozattal jelöli ki értékesítésre, vagy cserére az alábbi tartalommal:
- a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,
- forgalmi értékének megjelölése,
- az átruházás módja,
- pályázat esetén a páláyzati feltételek meghatározása
- árverés esetén az árverésre bocsátás szándékának kinyilvánítása,
- csere esetén a csere célja, csereügylet keretében átruházandó és megszerzendő vagyontárgyak megjelölése, forgalmi értéke.

10. §

.

1. A nettó 100.000,-Ft értékhatárt meghaladó vagyonelemeket – ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet értékesíteni.
IV. Fejezet

A vagyonszerzés szabályai

11. §

.

1. Az önkormányzati vagyon gyarapításáról a polgármester javaslata alapján a képviselő-testület dönt.
2. A vagyongyarapításról a képviselő-testület határozattal dönt, az alábbi tartalommal:
- a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,
- forgalmi értékének megjelölése,
- a szerződés módja,
- az önkormányzat által vállalt fizetési feltételek,
- az önkormányzat ajánlati kötöttségének időtartama.
3. Ingatlantulajdon megszerzése esetén a döntés előkészítése során vizsgálni kell, hogy az ingatlan megszerzése milyen önkormányzati célok megvalósításához és milyen feltételek mellett alkalmas, fel kell tárni a továbbhasznosítási lehetőségeit, illetve a várható üzemeltetési költségek körét és nagyságát is.
4. Önkormányzati tulajdonszerzést megelőzően a vagyontárgyról forgalmi értékbecslést kell készíttetni.

12. §

.

Az Önkormányzat törvény által előírt, vagy önként vállalt feladata ellátásához ingatlant bérelhet, albérletbe vehet, vagy használatba, egyéb módon hasznosításra átvehet, erről a képviselő-testület a polgármester javaslata alapján hoz döntést.
V. Fejezet

Záró rendelkezések

13. §

.

E rendelet mellékletei:
- 1. sz. melléklet: a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, forgalomképtelen törzsvagyonba sorolt vagyonelemek
- 2. sz. melléklet: a Rendelet szerint korlátozottan forgalomképes vagyonelemek

14. §

.

1. Ez a rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.
2. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 8/2004. (VI.7.) számú önkormányzati alaprendelet és a 5/2012. (III.9.) számú módosító rendelet hatályát veszti.
Ujvári Judit s.k. Vassné Szűcs Róza s.k.
polgármester jegyző